Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 375 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1,5 łyżki
Ciastka - domowe słodkościSzybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem
Fascynacje AniNa naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach i
Tylko pyszniemargarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać
Ciastka - domowe słodkościzrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: kostka margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka szczypta soli 2 szklanki* mąki pszennej 1 szklanka* mąki ziemniaczanej Szklanka* = 250 ml Wykonanie: Masło zmiksować z
Pychotkaaainne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła
UgotowaćZachęcam , dobre ciasto. - 6 jaj - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1/2 szklanki oleju - 2
Pasje JolkiSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 4 krople, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięKolejne ciacho, które pojawiło się na Wielkanocnym stole. Babka na pewno nie należy do ciast lekkich i dietetycznych. Musicie mi wybaczyć :) Ale gościom bardzo smakowała :D Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 250 g majonezu - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zdrowie na języku :PSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka
Świat Ciastamój pyszny i sprawdzony przepis na wilgotną, maślana babkę pomarańczową, którą uwielbiam i od czasu do czasu ją piekę. Zwłaszcza teraz kiedy pomarańcze są w dobrej cenie ;) Składniki na formę keksową 25 x 11 cm 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła miękkiego 3 jajka w temp. pokojowej(...)łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Wystudzona babkę polewamy lukrem pomarańczowym. Smacznego
Gotowanie...to proste !wody 57 g oleju kokosowego rafinowanego 3 łyżki erytrytolu 50 g mąki kokosowej 1 łyżka łusek babki jajowatej 1 łyżeczka gumy guar 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 3 białka jaj 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cream(...)saszetka kawy rozpuszczalnej (ok. 3 g) opcjonalnie (można zastąpić kawą instant z cykorii) 0,5 łyżeczki glucomannanu (można zastąpić mąką ziemniaczaną) 3 łyżki erytrytolu w pudrze 80 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 50 ml mleka kokosowego 20 g czekolady gorzkiej
Modern Cave GirlPrzepyszna, mięciutka i puszysta babka o wyczuwalnie cytrynowym smaku. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wagi, większość składników odmierzana jest za pomocą szklanki lub łyżki. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 4 duże jaja, 200 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (miksować około 10 minut). Masło roztopić, dodać skórę otartą z 1 cytryny oraz sok z niej wyciśnięty. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników. Dodać przestudzone masło z cytryną i znów zmiksować. Formę z kominem (średnica
Moja kraina smakówpyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc(...)łyżki miodu prawdziwego półtorej szklanki mąki tortowej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka cynamonu mielonego pół szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo potrzebujemy: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do posypania foremki Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo
IzabelawkuchniWitam Was cieplutko :) Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę(...)tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO Dodatkowo: 5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO 1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki Wykonanie pysznej babki: 1. Ciasto : Masło lub margarynę
Izabelawkuchniupiec właśnie babkę. Poszperałam w internecie i zrobiłam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie mleko na większą ilość soku pomarańczowego. Czy była smaczna? Bardzo smaczna, zniknęła w ciągu jednego dnia ;) Składniki: szklanka mąki szklanka cukru 4 jajka nie pełna szklanka mąki ziemniaczanej(...)wymieszać aby składniki połączyły się. Przelać do formy i piec około 50min w 180C. Dobrze wystudzić. Lukier : do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Ostudzoną babkę polukrować lukrem pomarańczowym
Amatorka kuchennaBabka piaskowa w polewie czekoladowej Jest lekka, puszysta i delikatna jak puch, a do tego prosta w wykonaniu i przepyszna. Swoją strukturą przypomina piasek, gdyż jest dość „sypka”, łatwo się rozsypuje i kruszy. Szczelnie zawinięta w folie będzie równie smaczna na drugi dzień po upieczeniu. Polecam! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki(...)pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy około
Blog z ApetytemTradycyjna babka marmurkowa, dwukolorowa. Idealnie słodka, prosta w wykonaniu. S woim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci i was ;) Składniki: 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć(...)wsypujemy w kilku porcjach suche składniki. Miksujemy do połączenia się ich. 3/4 ciasta wkładamy do formy, natomiast do pozostałej dodajemy przesiane kakao oraz mleko. Wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchniBabka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ciepła i piec babkę 50-55 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polać babkę. Posypać płatkami migdałów, udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty
Gosia gotujeotrzymać babkę czarno-białą. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min Składniki: (na małą formę o pojemności ok. 1 litr) 3 średnie jajka (lub 2 duże) 100 g cukru (niecałe pół szklanki) szczypta soli 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 100 ml oleju (pół szklanki) 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 40 g skrobi ziemniaczanej (1/4 szklanki) 1 płaska(...)czas miksując dodaj ekstrakt cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka
Słodki Blogszukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją . Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła - 200g mąki tortowej - 120g mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 200g drobnego cukru(...)piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna
mojewypiekiinietylkoBardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku. Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g) 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g) 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku
Walijskie PichcenieBabka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna, ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna. Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół. Składniki: 4 jajka(...)szklanki oleju 3/4 szklanki coli 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pełna łyżka kakao Wykonanie: Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły
Agusiowe smakołykidelikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest pierwszego dnia po upieczeniu. 1 duża cytryna, 250 g cukru pudru, 8 jajek, 90 – 100 g mąki ziemniaczanej, Cytrynę dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do miski
królestwo garówDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka w
Kuchenne Wariacjewyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem
Dzieje kuchennej Wiewiórywyczuwalny ziarenka z 1 laski wanilii 3 jajka 2 szkl. maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem
Dzieje kuchennej Wiewióry