babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:70/114)

Babka cytrynowa z makiem 138

jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka 165 g cukru pół szklanki

Opowieści z piekarnika
keks budyniowy 146

przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa.  *keksówka 30 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła 1 łyżeczka proszku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek czekoladowy 125

się po rozmrożeniu. Zrobiłam też dwie babki, które w ten sam sposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”. Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru • 3 żółtka • szczypta soli

To co kocham
MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 145

Klasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-)  Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi.  Zachęciłam Was?  Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy

Walijskie Pichcenie
Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka 169

miękkie i puszyste. Przepisem podzieliła się pani Maria Wojnar z Dukli w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju i promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka Składniki na dużą foremkę: 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 60 g drożdży 1 całe jajko 4-5 żółtek 7 łyżek cukru (oryginalnie(...)ziemniaczaną, jajko, żółtka, pozostały cukier (6 łyżek), cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a w tym czasie roztapiamy masło. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy po trochę masła, a na końcu rodzynki. Dobrze wyrobione ciasto ma odstawać od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 30 minut aż podwoi objętość. Formę na babkę

Trzeci talerz
Babka marmurkowa 123

Zwykła babka,ale moja ulubiona,kojarzy mi się z dzieciństwem,dlatego jest to pierwszy przepis jaki dodaje na bloga 😍.Szklanka zimnego mleka,kawał ciasta i deser gotowy. Ciasto dedykowane dla wielbicieli suchych ciast 😃. SKŁADNIKI 250 g miękkiego masła 250 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka 400 g mąki pszennej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 torebka proszku(...)szczyptę soli i rum,wszystko wymieszać.Połowę  ciasta przełożyć do drugiej miski i dodać kakao w proszku i 2 łyżki mleka-wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180C. Formę na babkę o średnicy 21cm wysmarować masłem.Do formy wkładać na przemian ciemne i jasne ciasto,lekko przemieszać widelcem dla otrzymania marmurkowego wzoru.Piec 60-65 min lub do suchego patyczka.Ostudzone ciasto udekorować

Anielskie wypieki
Babka mateczki 142

swojej książce podaje, że babkę można zrobić w dwóch wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny(...)tartą. Do formy najpierw przełożyć masę białą a na nią wlać masę z kakao. Autorka podaje, że można później delikatnie spiralnie zamieszać obie warstwy , ja tego nie zrobiłam. Gotową babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 161

Znana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka olejku pomarańczowego Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić

Ciastka - domowe słodkości
Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 144

kokosa.      Składniki: Kruchy spód -90 g skrobi ziemniaczanej -90 g mąki ryżowej -50 g mąki kukurydzianej -130 g mąki owsianej (bezglutenowej) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -150- 170 g napoju roślinnego lub wody -3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Budyń kokosowy -500ml mleka kokosowego tłustego

Candy Pandas
Babka majonezowa 124

babka z dodatkiem majonezu jest pyszna, bardzo delikatna, mega szybka do wykonania i zawsze się udaje. Same plusy, więc może macie ochotę upiec ją do jutrzejszej kawy? :) Składniki: 0,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka   Wszystkie

Simply Food
Babka ziemniaczana podana z duszonymi grzybkami 154

oraz przysmażoną wcześniej kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy masę ziemniaczaną, wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok  1h 20 min . Grzybki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę siekamy w kostkę, i smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy przyprawy do smaku i podprawiamy śmietaną, Gotujemy jeszcze kilka minut. Babkę podajemy z grzybkami

Gotowanie jest łatwe
Babka migdałowo – limonkowa 95

przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300 g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) 50 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier i skórkę z limonki ubijcie na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawajcie

Szybko Tanio Smacznie
Babka Piaskowa 131

przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim. Składniki: 4 jajka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić

Mama Gotuje
Zielona babka ucierana 84

Czas czytania: 2 min Zielona babka ucierana Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy(...)zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała. Jeśli chodzi o polewę , to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane orzechy, którymi możemy posypać wierch babki oczywiście po wcześniejszym polaniu polewą. Print Zielona babka ucierana .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Babka z dodatkiem

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania