babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:76/114)

Baba drożdżowa z ziemniakami. 178

upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej wielkości ) 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka szklanka (220g ) cukru 4 żółtka 2,5 ( 420g ) szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki

Malinowa Kawiarenka
Babka piaskowa z majonezem 176

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego pięknie się prezentuje :) Polecam wszystkim ciastożercom :D Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 100 g masła Polewa

Ciasteczkowy Potwór
Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej 173

świąteczną babkę ucieraną. Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam  ciasto ucierane i  upiekłam je  w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się  wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami  ciasto ucierane może  z powodzeniem zastąpić pracochłonne  oryginalne ciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka

Zakamarki mojej kuchni
Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka. 199

drugi dzień bliżej im fakturą do babki piaskowej niż drożdżowej, ale to już chyba taki charakter użytej do wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. ;) Składniki (na 12 babeczek o średnicy 5 cm) : 1/2 szklanki z mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego

Food Square
Babka limonkowa 63

Uwielbiam ciasta z kwaskową nutą cytrusów. Zapraszam Cię do wypróbowania przepisu na tą prostą babkę o smaku limonkowym. Będzie idealna na Wielkanoc. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (10-12 porcji): 3 łyżki soku z limonek(...)Limmi 40 g. świeżego szpinaku 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki oleju 3 jajka 140 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g. mąki pszennej 60 g. mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki Lukier: 80 g. cukru pudru 4 łyżeczki soku z limonek Limmi Oraz: pół łyżeczki masła do wysmarowania formy

Delicious Place
Mazurek a’la Snickers 109

babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny! Składniki: Ciasto kruche • 200 g masła • 150 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru pudru

To co kocham
Muffinki majonezowe z kiwi 147

zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki

Grunt to przepis!
BABKA POMARAŃCZOWA 140

Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Piaskowa dynia 157

mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny, krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy

paapilotkaa
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 70

myślę sobie o kolacji idealnej i o moich ulubionych kolacyjnych przepisach, to przepis na placki ziemniaczane jest w mojej TOP 3. Uwielbiam podane z kwaśną śmietaną, z wędzonym łososiem czy w wersji z sałatką, hummusem i jajkiem sadzonym. Tym razem przygotowałam dla Was wersję która może być idealną propozycją także na obiad. Sycący sos pieczarkowy ze śmietaną będzie(...)siebie! e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Książka Zapach Świąt 45,00  zł Czytaj dalej Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy

nietylkopasta.pl
Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa 176

Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo

Kuchenne Wariacje
domowy kisiel jeżynowy 148

Dziś przepis na jeden z naszych ulubionych domowych smakołyków. Pyszny kisiel jeżynowy z kawałkami owoców. Przygotowałam go z mrożonych jeżyn ale możecie wykorzystać owoce, jakie tylko

babka w formie
BABKA MARMURKOWA 151

Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i mało kiedy nie wychodzi. Babkę piekę zawsze kiedy jest szybka potrzeba na pyszne ciasto. Można ją polać polewą czekoladową lub dodać owoce, ja dodałam Figę, wyszła pyszna(...)SKŁADNIKI :  200 g margaryny 4 duże jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 figi

Kulinarne Fantazje Marioli
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 176

To kolejne ciasto wypróbowane z przepisów Pani Doroty, jak zwykle trochę zmodyfikowany, oryginalny przepis znajdziecie  tutaj .  Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanka mąki

Słodka Kraina Wypieków
Babka majonezowa 116

dostaliśmy od Folwark , więc powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem . Nawet chwili nie zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia jest gwarancją smaku. I nie pomyliliśmy się. Babka wyszła niesamowita <3 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 20 g cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu kilka kropli aromatu cytrynowego tłuszcz do wysmarowania blachy kasza manna      Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania