babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:74/114)

Babka z truskawkami 121

przepisu kuzynki mojego męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-( SKŁADNIKI 230 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru pudru 200 g margaryny

Czary - gary w kuchni
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 174

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 182

Bardzo dobre delikatne ciasto, konsystencja podobna jak babka gotowana, mniam Ja zrobiłam z połowy porcji i użyłam blaszki o wymiarach 25 x 21 cm, w składnikach podaję ilości na dużą blaszkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Powoli wlewać olej i ajerkoniak, nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko

Kuchnia Pokoleń
Babka piaskowa z kajmakiem 128

puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Babkę ostudzić. Kajmak lekko podgrzać w rondelku i polać

O kuchni z uczuciem
Babkowa Pani Dynia 147

lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony  Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 139

Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v   4 jajka v   150 g cukru v   200 g mąki pszennej v   50 g mąki ziemniaczanej v   150 g masła/margaryny

Mia Cucina Sofieta
BABKA PIGWOWA 65

  Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru kryształ 225 g marmolady z pigwy 250 g margaryny 135 g jogurtu morelowego 1,5 szklanki mąki pszennej

Ciastka - domowe słodkości
Gotowana babka pomarańczowa-najlepsza 195

testowałam różne przepisy na babki i wiecie co,choć zrobiłam kilka różnych ,żadna moim zdaniem na bloga się nie nadawała,wszystkie suche i jakieś nie takie....Aż zrobiłam babkę gotowaną.....i to było to!!! Genialna,delikatna,puszysta i w ogóle nie sucha,do tego zrobiłam moją ulubioną polewę czekoladową i zniknęła błyskawicznie.Mogę wam ją polecić z czystym sercem.Jedynym mankamentem(...)taką proponuję zakupić bo ja już żałuje ,że mam za małą.... Składniki na małą foremkę(1.2 l):  0,5 szklanki mąki pszennej   0,5 szklanki mąki ziemniaczanej   125 margaryny    3jajka   1płaska łyżeczka proszku aromat pomarańczowy+łyżka startej skórki z pomarańczy 0,5 szklanki cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego Na polewę

Swojskie jedzonko
Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free 78

Gluen Free to firma produkująca bezglutenowe wypieki i pieczywo oraz sprzedająca mąki, kasze, płatki itp. również oznaczone logiem przekreślonego kłosa. Z okazji świąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję.          Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free(...)potasu), aromat), inulina, maka ryżowa, cukier, drożdże, mleko pełne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), sól, białko ziemniaczane, aromaty naturalne, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu). Masa netto: 210g Wartości odżywcze: 100g/ 255 kcal, tłuszcz – 7,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,2g, węglowodany

Candy Pandas
Babka piaskowa z skórką cytrynową 158

Babka piaskowa to pierwsze ciasto jakie pamiętam z mojego dzieciństwa. Piekli go rodzice, ale też czasami sam tata, który jest super kucharzem :) Pamiętam jak mówił mi, że mam nie jeść mąki, bo jest w niej proszek do pieczenia i będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny(...)jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny *1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę dobrze ucieramy dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem pudrem. Następnie dodajemy cukier waniliowy i proszek do pieczenia, po czym wlewamy po trochu

Smakowy Raj
Babka piaskowa 204

Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie co dostrzegam jak dla mnie jest troszkę za słodka, ale wiem, że ja często oceniam, że coś jest za słodkie, a większości takie smaki idealnie pasują. Myślę, że na zbliżające się święta jest to opcja idealna. Składniki: - 5 jajek; - 1 szklanka cukru do wypieków; - 1¾ szklanki mąki ziemniaczanej(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/babka-piaskowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6de461dbc8bc72cb50bfdc04706e63ed').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: babka piaskowa babka babka piaskowa mokra babka piaskowa mokra przepis mikser kulinarny babka piaskowa porady dotyczące pieczenia babek przepis na babkę piaskową z proszkiem do pieczenia przepis na mokrą babkę piaskową puszysta babka

dom-agi.pl
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 88

smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle przecierane(...)dań?  Czy możemy sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki? Placek ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka z bulionu i tatar z boczku wędzonego surowego. To była najbardziej „odjechana” nowoczesna odsłona dania tradycyjnego. Plince z pomoćką, czyli placki z sosem w wersji nowoczesnej nabrały azjatyckiego charakteru. Ciasto ziemniaczane z imbirem. Sos sojowy, miso, rzodkiewka, glony i łosoś wędzony. Najmniej

królestwo garów
Waniliowa babka łyżką mieszana 77

babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka idealnie(...)już wypróbowuję nowe przepisy, przypominam sobie stare i… Jak zawsze robię małe zapasy produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia

Słodkie okruszki
Tarta a’la Snickers Creamy 76

Kruchy kakaowy spód -90 g skrobi ziemniaczanej -90 g mąki ryżowej -50 g mąki gryczanej -130 g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych bezglutenowych -15 g kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -110- 130 g napoju roślinnego lub wody -2 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu) Karmel z orzechami

Candy Pandas