Składniki: 80 g mąki pszennej (3/4 szkalnki) 50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki) 1/3 szklanki erytrolu 3 jajka 60 g majonezu, 2 duże łyżki (u mnie wegański light) 1 łyżeczka … Czytaj dalej Babka majonezowa
czarrna od kuchnismakowały jak karton (hahah). Tym razem się udało ! Ciasto w smaku bardzo zbliżone do tradycyjnej babki. Wilgotne w środku i mięciutkie J Zachęcam do wypróbowania ! SKŁADNIKI: 100 g mąki sojowej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej 250 ml mleka niesłodzonego mleka roślinnego ( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Marcepanowa kuchniaucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy na bazie budyniu: 750 ml mleka 250 g miękkiego masła 150 g cukru(około 3/4 szklanki) 75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki) 70 g mąki pszennej(5 łyżki) 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 3-4 żółtka
Ciasta z tradycjamiBardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem szukam dla nich alternatyw y . Sięgam wtedy po ten przepis. Składniki : 1 cukinia, 1 marchewka, 1 jajo, 1 łyżka babki jajowatej- łupiny, sól, pieprz do smaku, cebula Przygotowanie : Ścieram cukinię na tarce na grubych oczkach, solę, odstawiam na 10 minut, by puściła wodę, odciskam. Ścieram marchew i cebulę, dodaję do cukinii, pieprzę pieprzem
Oka w rosole czyli KaFka gotujetrzeba nic więcej. SKŁADNIKI: - 100 g mąki z ciecierzycy - 70 g mąki kukurydzianej - 70 g mąki ziemniaczanej - 280 ml wody (ciepłej) - 15 g drożdży świeżych - 1 jajko - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki siemienia lnianego - 2 łyżeczki babki płesznik - 1 łyżeczka oregano - 0/5 łyżeczki cukru - garść oliwek (u mnie czarne i zielone) - 50 ml oliwy z oliwek WSZYSTKIE
Kuchnia bezglutenowa Lolimajonezem. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżości , a majonez jest absolutnie nie wyczuwalny. Składniki na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra, ja natomiast upiekłam małe babeczki z podanych składników uzyskałam 16 sztuk. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki majonezu szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
RAROSSAPyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę
The Sweet Damselmiodu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki 100 g mielonych migdałów (nie dodałam ponieważ nie miałam, jednak myślę, że dodatek migdałów dodatkowo podniesie walory smakowe babki. Można również zamiast migdałów dodać mielone orzechy) cukier puder do posypania Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce
My simple kitchenLeciutka i puszysta babka o wyczuwalnym smaku chałwy, z dodatkiem suszonej żurawiny, idealna do popołudniowej kawy. Do pieczenia użyłam 2 foremek od PAPILART . SKŁADNIKI 3 jajka, pół szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 100 g chałwy waniliowej, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy, ½ szkl. suszonej(...)dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucieramy, dodajemy rozdrobniona chałwę. Następnie dodajemy śmietanę, mąki i proszek do pieczenia oraz olejek, dokładnie ucieramy, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na babkę lub keksówki. Użyłam 2 foremek, takiej o wymiarach 10x20 cm i takiej o wym. 7x18 cm. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy
słodki bratekkawy idealna. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i robi się ją szybko. Forma na babkę u mnie to 2,5 litra. Polecam, wypróbujcie, może Wam przypadnie do gustu i zagości na święta :-) Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżki majonezu(...)aromat. 2. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy, stopniowo dodajemy do masy, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników lub mieszamy drewnianą łyżką. 3. Formę na babkę smarujemy masłem, przelewamy do niej nasze ciasto i pieczemy w 180 stopniach 50 minut. 4. Babkę studzimy w formie, wystudzoną wyjmujemy i ozdabiamy polewą z białej czekolady i skórkami pomarańczy
kruche babeczkitowarzystwie mojej księżniczki. Zabawa była przednia. A później było już tylko smakowanie ;) Zapraszam na szybką waniliową babkę z rodzynkami, którą przygotowuje się bez użycia miksera. Składniki: 200 g margaryny 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy z foremki. Taka babka najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja dziś wypróbowałam przepyszną owocową herbatę Teekanne "Fruit Kiss" . Poleca, wspaniały smak i zapach... Smacznego
Słodkie okruszkibardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki majonezu(...)pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekoruję babkę lukrem i posypuję prażonymi płatkami migdałowymi
babka w formiepolskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu(...)mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat. 2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam
Tradycyjna kuchnia Kasi