babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:47/114)

Babka 110

Mama i od niej mam ten przepis. Nie wykonałam jej tym razem w typowej formie do babek ze względu na naszą Córeczkę, której widok w kształcie myszki miki sprawił większą radość. Składniki: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy proszek do pieczenia Sposób przyrządzenia:  Na początku(...)minut w 180 stopniach. Wskazówki: Ze względu na to, iż każdy piekarnik "rządzi się swoimi prawami" to podany przeze mnie czas pieczenia jest orientacyjny, najlepiej jest sprawdzić babkę nakłuwając ją wykałaczką....jeśli jest sucha to znaczy, że babka jest gotowa, a jeśli wykałaczka będzie oblepiona ciastem oznacza to, że jeszcze w środku jest surowa i trzeba ją dalej piec. Babka

upichcic
BABKA PIASKOWA 139

Klasyczna i smaczna babka piaskowa. Polana białą czekoladą i ozdobiona borówką. Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkanocnych bez tego ciasta. Składniki: 1 szkl maki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 150g masła, 150g cukru pudru, 2 jaja, ½ szkl mleka, Proszek do pieczenia, Sól, Cukier waniliowy, Ponadto: 1 biała czekolada Białka oddzielić od żółtek. Cukry połączyć z żółtkami, ubić na puszystą(...)pianę. Dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec ok 40 minut w 170oC do suchego patyczka. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzoną babkę. Ozdobić borówką. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała

Słodki Zakątek
Kwitnący tulipan 128

jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam widocznie szerokim łukiem.  Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.  Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min. Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
BABKA KAJMAKOWA 72

Wielkanoc tuż tuż, w wielu domach nie może zabraknąć babki na wielkanocnym stole. Dziś mam dla Was propozycję na babkę kajmakową . Lekka , puszysta , łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta babka to moja próba przed świętami i na pewno upiekę ją do świątecznej popołudniowej kawy. Składniki na babkę kajmakową : * 5 jajek * 1 łyżka cukru * 100 g masła(...)masy kajmakowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 180 g mąki pszennej * 80 g mąki ziemniaczanej Polewa kajmakowa: * 100 g masy kajmakowej * 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: * garść płatków migdałów (użyłam  Skworcu )  Wykonanie: Do garnka przełożyć masło i masę kajmakową, podgrzewać do czasu, aż całość się rozpuści i połączy, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka

Zrób to smacznie
Ucierana kolorowa babka 62

Babka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta

królestwo garów
Babka ziemniaczana 67

mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy w 190st.C przez ok.45-60 minut na złoty kolor.Parę minut przed wyjęciem można babkę posypać żółtym serem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Szybka babka piaskowa 202

razem szybki przepis na babkę z przepisu z przed 27 lat. Składniki 5 jajek 1,5 szklanki cukru szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru wanilinowego szklanka oleju płaska łyżka kakao Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę.Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Na koniec

Anielskie wypieki
Babka piaskowa mojej babci 242

Bałam się trochę tego przepisu, ale nie potrzebnie. Wystarczyło wydłużyć czas pieczenia i otrzymaliśmy wspaniale puszysty wypiek. Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy: 200 g masła 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia Sposób przygotowania się nie zmienia (patrzcie zdjęcie), jedyne co musiałam wydłużyć to czas pieczenia. Ciasto umieśćcie

Szybko Tanio Smacznie
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 167

będziecie musieli stać nad tygielkiem i mieszać 15-20 min. Możecie podać ją również z mlekiem. Smacznego :) Babka z makiem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy

vegetanie
Babka majonezowa 136

szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować

Praktyczna pl
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 305

Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 353

mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 250 g masła 1 cytryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Cytrynę myjemy i z ok. 2/3 powierzchni ścieramy skórkę. Wyciskamy 2 łyżki soku. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy(...)Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Babka z majonezem 138

taki właśnie sposób, a Wy? A może zechcecie podzielić się w komentarzach Waszymi wersjami tej właśnie babki? A może jej zdjęciami? Zachęcam do tego, będzie mi bardzo miło zobaczyć Wasze wypieki :-)  SKŁADNIKI 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pianą z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45 - 50 minut.  Cukier puder łączymy z sokiem dokładnie rozcierając ewentualne grudki. Dodajemy skórkę i mieszamy, a następnie polewamy

Czary - gary w kuchni
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 125

szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania