babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:47/114)

BABKA KAJMAKOWA 74

Wielkanoc tuż tuż, w wielu domach nie może zabraknąć babki na wielkanocnym stole. Dziś mam dla Was propozycję na babkę kajmakową . Lekka , puszysta , łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta babka to moja próba przed świętami i na pewno upiekę ją do świątecznej popołudniowej kawy. Składniki na babkę kajmakową : * 5 jajek * 1 łyżka cukru * 100 g masła(...)masy kajmakowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 180 g mąki pszennej * 80 g mąki ziemniaczanej Polewa kajmakowa: * 100 g masy kajmakowej * 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: * garść płatków migdałów (użyłam  Skworcu )  Wykonanie: Do garnka przełożyć masło i masę kajmakową, podgrzewać do czasu, aż całość się rozpuści i połączy, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka

Zrób to smacznie
Ucierana kolorowa babka 64

Babka kolorowa , babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta

królestwo garów
Babka ziemniaczana 70

mąkę i przyprawy.Dokładnie mieszamy.Do natłuszczonej formy-u mnie mała tortownica,na spód układamy plasterki boczku.Następnie wylewamy masę ziemniaczaną.Na wierzch też układamy boczek.Pieczemy w 190st.C przez ok.45-60 minut na złoty kolor.Parę minut przed wyjęciem można babkę posypać żółtym serem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Szybka babka piaskowa 204

razem szybki przepis na babkę z przepisu z przed 27 lat. Składniki 5 jajek 1,5 szklanki cukru szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru wanilinowego szklanka oleju płaska łyżka kakao Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę.Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Na koniec

Anielskie wypieki
Babka piaskowa mojej babci 244

Bałam się trochę tego przepisu, ale nie potrzebnie. Wystarczyło wydłużyć czas pieczenia i otrzymaliśmy wspaniale puszysty wypiek. Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy: 200 g masła 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia Sposób przygotowania się nie zmienia (patrzcie zdjęcie), jedyne co musiałam wydłużyć to czas pieczenia. Ciasto umieśćcie

Szybko Tanio Smacznie
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 170

będziecie musieli stać nad tygielkiem i mieszać 15-20 min. Możecie podać ją również z mlekiem. Smacznego :) Babka z makiem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy

vegetanie
Babka majonezowa 139

szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako babkę wielkanocną. 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować

Praktyczna pl
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 308

Dzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych.  My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.  Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe
wielkanocna babka cytrynowa – łatwa i puszysta 355

mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 250 g masła 1 cytryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Cytrynę myjemy i z ok. 2/3 powierzchni ścieramy skórkę. Wyciskamy 2 łyżki soku. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy(...)Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem. składniki na lukier: ok. 6 łyżek cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Babka z majonezem 139

taki właśnie sposób, a Wy? A może zechcecie podzielić się w komentarzach Waszymi wersjami tej właśnie babki? A może jej zdjęciami? Zachęcam do tego, będzie mi bardzo miło zobaczyć Wasze wypieki :-)  SKŁADNIKI 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia mieszamy razem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy pianą z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45 - 50 minut.  Cukier puder łączymy z sokiem dokładnie rozcierając ewentualne grudki. Dodajemy skórkę i mieszamy, a następnie polewamy

Czary - gary w kuchni
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 127

szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy

Pani na deser
Ucierana babka na śmietanie 104

Ucierana babka na śmietanie Dzisiaj polecam babkę ucieraną na śmietanie. Składniki: 200 g cukru pudru 4 duże jajka 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 100 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z jednej cytryny 3-4 łyżki śmietany Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę(...)kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Artykuł Ucierana babka na śmietanie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna 179

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić(...)białości z cukrem (ok 10 minut). Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy

CookYourself