babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:49/114)

Babka śmietankowo kawowa. 110

powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części  dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie.  To taka szybsza wersja :)  Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)filiżance wymieszać kawę z wodą i cukrem waniliowym. Wlać do ciasta.  Dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto.  Tak przygotowaną babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 50-55 minut.   Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne) Posiekać nożem. Kiedy babka wystygnie przygotować

Agusiowe smakołyki
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 191

małe wariactwo sprowadziło się też do tego, że sernik upiekłam w formie do babki. Najzwyklejsza falista aluminiowa foremka sprawiła, że moja córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik(...)skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach.  2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę

vaniliowoczekoladowa
Babka kokosowa 531

Babka kokosowa to najlepsza babka jaką do tej pory jadłam. Puszysta, mięciutka, a zarazem wilgotna. Z dużą ilością kokosu, który uwielbiam. Po prostu rewelacyjna. Doskonała nie tylko na Wielkanoc. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Wystarczy wymieszać składniki, włożyć do piekarnika i gotowe. Można od razu zajadać. Jeśli chcemy przechowywać ją dłużej, to też nie ma z nią problemu(...)szklanka oleju - 3/4 szklanki mleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania babki Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przepis na babkę majonezową 67

ciasta swoje ulubione ekstrakty lub skórkę z innych cytrusów. Babka majonezowa przepis ten zawsze się udaje. Babka majonezowa przepis Składniki: – 4 duże jajka – 180 g drobnego cukru do wypieków – 110 g ok. pół szklanki majonezu – 80 g mąki pszennej – 90 g skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – skórka otarta(...)łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. 3. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny i ubijamy. 4. Bezpośrednio do ubitych składników przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 5. Mieszamy delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników i nie dłużej. 6. Formę o pojemności około 2,1 litra należy wysmarować masłem i oprószyć mąką

Marcepanowa kuchnia
Babka marmurkowa 85

Babka marmurkowa to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sam przepis jest bardzo prosty, a babka jest bardzo uniwersalna, pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze świetnie smakuje. Moja babka marmurkowa została przygotowana na oleju, dzięki czemu jest wilgotna, a zarazem puszysta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taka babka marmurkowa to idealna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Można również przygotować(...)zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis! BABKA MARMURKOWA – PRZEPIS Składniki 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wbijamy jajka

Przepiski.pl
Babka pomarańczowa 145

oknem  a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z nutą pomarańczy. Pyszna , delikatna i .... pomarańczowa;) SKŁADNIKI: 1 p. masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki(...)cukrem waniliowym. Do jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę kandyzowaną pomarańczową i aromat . Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Formę do babki posmarować masłem i opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować

Z Marcepanem
Babka piaskowa 328

puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem (białka zostawiamy na później do ubicia). Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny i 1 łyżeczkę soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego

Ciastkozercy
Babka kawowo- orzechowa 158

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel(...)strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę. 2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
BABKA 222

się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku(...)delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około  45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Biszkoptowe kokosowe ciasto z wiśniami 156

przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki wiórek kokosowych 3/4 szklanki(...)misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną). Swoje powciskałam i zrobiło mi się ciasto "odwracane". Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut

Gotowanie i blogowanie
Babka marmurkowa (bezglutenowa) 219

Przedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z mąki krupczatki. Zastanawiałam się czym zastąpić taką "piaskową", sypką mąkę i wpadłam na pomysł, że mąka z ziaren amarantusa świetnie się spisze w tej roli i nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i zwarte(...)najważniejsze - naprawdę bardzo smaczne. Zapraszam :-) Składniki: 1 szklanka cukru (ok. 200 g) 70 g mąki z ziaren amarantusa 30 g mąki ryżowej 50 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 200 g miękkiego masła 6 jajek (żółtka i białka osobno) laska wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki ciemnego kakao

Kawa z mlekiem
Babka z czerwoną porzeczką 122

herbatki Zachęcam do przygotowania   Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm   SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka(...)mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać olej i ponownie wyrobić, następnie wsypać mąki wymieszane z proszkiem i całość dokładnie, ale delikatnie połączyć. Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać. Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić

WSZYSTKO SMACZNE
Babka z czerwoną porzeczką 136

herbatki Zachęcam do przygotowania   Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości 9 cm   SKŁADNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżeczka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka czerwonych porzeczek + 1 łyżka(...)mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać olej i ponownie wyrobić, następnie wsypać mąki wymieszane z proszkiem i całość dokładnie, ale delikatnie połączyć. Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać. Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić

WSZYSTKO SMACZNE
Babka piaskowa 170

przygotowanie jest banalnie proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni).  Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera na niskich obrotach. Przygotowaną masę wylać do formy na babkę (można

Ugotować
Babka gotowana 93

Super delikatna, wilgotna i puszysta babka gotowana. Przepis jest sprawdzony i wart polecenia. Składniki 250 g margaryny lub masła 1 szkl. cukru 6 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka octu Przygotowanie Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia(...)Gotujemy (na wolnym ogniu) pod przykryciem 1 godz. 20 min. Po tym czasie wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą. Autor przepisu: Kasia Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy