babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:42/114)

babka piernikowa II 128

składniki: 125 g maki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 207

składniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 158

składniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego

Domowy Smak Jedzenia
babka ucierana 127

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka

Domowy Smak Jedzenia
Babka adwokatowa z truskawkami 253

Może nie jest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka piaskowa 132

pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej kilka kropel ulubionego aromatu (dałam migdałowy) 1 kostka masła 3 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białe ciasto, kreśląc fantazyjne wzorki. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/babka-piaskowa/ BosowKuchni Artykuł Babka piaskowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi

Mieszam w Garnku
BABKA GOTOWANA 124

szkoda, bo babka gotowana jest pyszna. U mnie klasyczna, z lekko cytrynową nutką i bogato oblana czekoladą. BABKA GOTOWANA 6 jajek 1 szkl cukru 250 g miękkiego masła 1 i 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 2/3 szkl skrobi ziemniaczanej skórka otarta z cytryny sok z połówki cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna(...)cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku na przemian z łyżką mąki. Dodać skórkę i sok z cytryny, resztę mąki i ucierać do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do babki grubo wysmarować masłem i przełożyć do niej gotowe ciasto. Szczelnie zamknąć i wstawić do dużego garnka. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości formy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez

Pieguskowa Kuchnia
Babka piaskowa 55

Babka piaskowa, która zawsze wychodzi! A do tego jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Składniki 230 g oleju 1 szkl. cukru ¾ szkl. mąki tortowej ¾ szkl. mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy kilka kropli aromatu (ja dałam pomarańczowy) 4 jajka pół proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie Do miseczki wlej olej, do niego wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz(...)dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką torową i proszkiem do pieczenia. Mąkę można przesiać przez sito dla uzyskania puszystości (ja nie robiłam tego i też wyszła puszysta ). Do tłuszczu z cukrem dodawaj po kilka łyżek mąki i po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj blaszkę do babki, wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą

Wasze Przepisy
smaczna na szybko babka cytrynowa z rodzynkami... 147

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka z cytryny 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, mleko 100 ml, masło lub margaryna 20 dag/miękka, rodzynki 1 szklanka, lukier biały - w opisie do pojemnika wsypać mąkę z proszkiem przesianą, dodać cukier, startą skórkę(...)miękką margarynę i mikserem wszystko utrzeć z 5 minut na dużych obrotach na koniec wsypać sparzone rodzynki odsączone na sitku z wody i mikserem wmieszać w masę forma do babki falista 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia

W Mojej Kuchni Lubię
BABKA Z AJERKONIAKIEM 68

Pyszna babka z ajerkoniakiem, jest idealnym smakołykiem na Wielkanocnym stole SKŁADNIKI Szklanka cukru 5 jaj łyżeczka   proszku do pieczenia cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej szklanka ajerkoniaku szklanka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukier, cukier waniliowy oraz jajka zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując wlewać na przemian ajerkoniak i olej. Mąkę z proszkiem(...)pieczenia dodać do masy i ponownie wymieszać . Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec około 45 minut w temperaturze 170 C . Upieczoną babkę polukrować Smacznego

RAROSSA
Babka pomarańczowa 134

Dziś zapraszam na babkę pachnącą pomarańczami. To doskonała propozycja na wielkanocny stół. Każdemu będzie smakować. ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (125g), skórka otarta z jednej pomarańczy, 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, Dodatkowo: 150g cukru pudru, 1,5 łyżki(...)puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej. 2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam. 3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną

Tradycyjna kuchnia Kasi
babka piaskowa 129

wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Na blogu kulinarne.info znaleźliśmy świetny przepis na puszystą babkę. Po upieczeniu okazało się że faktycznie jest puszysta i pachnąca i dlatego szybko została zjedzona Składniki: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 180 g cukru - 200 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy Najpierw rozpuszczamy masło(...)masę. Do masy wrzucamy stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Gotową masę przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Babka kakaowa w polewie czekoladowej 183

moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej.   Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska(...)łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.   Przełożyć ciasto do przygotowanej formy

Na słodko lub wytrawnie
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 138

Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie lodów kawowych... Babka kakaowo-kawowa z jeżynami Składniki: (na 2,5 litrową formę do babki z kominkiem) 175 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii warstwa kakaowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka warstwa kawowa(...)wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu. Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Może i trzeba kilka misek pobrudzić, żeby przygotować wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rumowy keks 139

cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec

Smakołyki Asi
Babka cytrynowa 176

rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka dekoracja: lukier: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - posypka perełki Forma: silikonowa forma na dużą babkę Przygotowanie: Jaja (razem żółtka i białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję

Kuchnia co dnia
Babka majonezowa 104

powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję.  Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć  Składniki: 4 jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki(...)wysypywać, ani smarować. Jeśli mamy formę metalową należy nasmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto piec ok. 45 minut (aż do suchego patyczka w temp 180 stopni). Gdy babka ostygnie wtedy przygotować polewę.  Wykonanie polewy: Śmietankę zagotować w rondelku. Ściągnąć z ognia, wsypać do niej czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i mieszać, aż do połączenia składników. Polać

Mania Wypiekania