babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:34/114)

Babka z ajerkoniakiem 183

Puszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek. Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku  200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia(...)dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, a na końcu wymieszane mąki. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 214

chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki z amarantusa 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik, dałam nasiona kminku 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju  Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym

Proste Potrawy
Babka łaciata 401

Prosta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać(...)przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne

Oryginalny smak
Babka twarogowa 179

drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką.    Składniki na babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy     Twaróg mielimy.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli(...)miksujemy. Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki.    Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C na ok. 35-40 minut.    Babka gotowa. Po kilku minutach wyjmujemy z formy

Maminek kulinarny
Babka majonezowa z karmelową polewą 323

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)   Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka(...)Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego

Pyry na Gaz
Babka cytrynowa z makiem 90

wygodne w użyciu są silikonowe formy do babki i nie sądziłam, że tak Wam się spodoba ta babka i będzie tyle próśb o przepis, a że ja z przyjemnością spełniam wszystkie prośby czytelników, bo w końcu ten blog bez Was nie miałby racji bytu to zgodnie z obietnicą zapraszam na babkę. Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki  2 łyżeczki soku z cytryny świeżo starta skórka z 1 cytryny  3 łyżki maku Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche

Cynamonowe szczęście
Babka wielkanocna 150

razem na kremową masę, następnie ciągle ubijając dodawać jajka. Do otrzymanej masy masy dodać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę z pomarańczy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, ciasta wlewamy do formy na przemian warstwami. Pieczemy w rozgrzanym

KUCHNIA POLSKA
BABKA MAJONEZOWA 106

długo zachowuje swoją świeżość. Jakież było zdziwienie mojego męża, kiedy powiedziałam mu, że babka jest z majonezem. Tylko chwila pracy a efekt rewelacyjny. Idealna na Wielkanoc a także na co dzień do popołudniowej kawy.  Składniki: * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru * 3 łyżeczki cukru z prawdziwą(...)czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Wlać żółtka, wymieszać. Wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać majonez, ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec około 45 minut. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Babka szafranowo – cytrynowa 405

piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeżeli za nim nie przepadacie, użyjcie troszkę mniej ; ) Składniki: 0,20 g szafranu 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka(...)Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
BABKA GOTOWANA MOJEJ BABCI 131

nią jest banalnie prosty. Z tej receptury korzystała moja babcia, korzysta mama a teraz i ja. Babka jest przepyszna, pulchna, wprost rozpływa się w ustach. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki: * 6 jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy(...)przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka

Zrób to smacznie
Babka cytrynowa 169

retrospekcja 6 całych   jajek 1 szklanka cukru kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy  wierzch babki:  1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier

Humanistka w kuchni
Wiosenna baba 123

Święta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100 ml majonezu  kieleckiego - 100 g mąki ziemniaczanej - 70 g mąki luksusowej pszennej typ 550 u mnie  Młynomag - 180 g cukru u mnie - 4 jajka - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)Skworcu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - sok z cytryny - cukier puder Forma na babkę- u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem

Z Kuchni Do Kuchni
Babka kokosanka 176

Życia na gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać.  Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady(...)misie robota z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C

Pasja Smaku
Cytrynowa babka gotowana 310

Babkę gotowałam specjalnie dla moich dzieci, więc kolorowa posypka to już ich życzenie :) Inną wersję gotowanej babki można znaleźć tutaj :) 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru(...)powinny być w temperaturze pokojowej. Ucierając dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z masłem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Formę do gotowania babki (2 litrowa) nasmarować dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić

https:KKuchniaMniam
babka piaskowa 150

składniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła , miękkiego 130 g cukru 1 i 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Babka z rodzynkami 179

Normal 0 21 Mąka pszenna   -25 dag Mąka ziemniaczana – 12 dag Kasza manna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt

Camilla w kuchni