babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:28/114)

Tymiankowy eksperyment 160

tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu znalezionego na kwestii smaku - babka jest ta sama, lukier zamiast malinowego ziołowy. BABKA CYTRYNOWA Z TYMIANKOWYM LUKREM Na lukier łyżeczka tymianku (nasz- może być świeży lub suszony, cytrynowy albo zwykły) wrzątek   pół szklanki cukru pudru Na babkę tłuszcz do wysmarowania formy (i ewentualnie coś do jej obsypania- bułka tarta, manna(...)wanilii 160g mąki tortowej 90g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od przygotowania tymiankowego wywaru- zioła (najlepiej w metalowym koszyczku do parzenia herbaty) zalewamy wrzątkiem (jakaś 1/4 szklanki, do przygotowania lukru potrzebne są tylko może 3 łyżki) i odstawiamy pod przykryciem, żeby się zaparzyły. Natłuszczamy formę do babki (z tuleją ;-) ). Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy

les mirabelles
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 130

Wiadomo kto robił :) Babka kakaowa z bakaliami SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno(...)masy dodać bakalie. Do przygotowanej masy dodać ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier waniliowy i cynamon, wymieszać Ciasto przekładamy formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 200`C i piec jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną

MarciochaKucharzy
Babka twarogowa 187

dodatkowi sera oraz oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły serce dzieci. Lukier na bazie soku z cytryny idealnie przełamuje słodycz ciasta(...)mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką

dom-agi.pl
Babka piaskowa 111

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej(...)cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Babka piaskowa 111

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej(...)cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Babka Piaskowa 162

dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę?   Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  ekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Masło(...)rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy, jest cięższa

Blondynka Gotuje
Babka piaskowa dwukolorowa 259

Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Babka dwukolorowa jest łatwa i szybka do przygotowania :) Zachęcam do pieczenia! Składniki na dużą formę do babki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 kostka margaryny (250 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera na niskich obrotach (nie może być żadnych grudek!). Pod koniec powoli wlać ostudzoną margarynę. Całość wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do pierwsze wsypać cukier z wanilią i wymieszać. A do drugiej części wsypać gorzkie kakao. Połączyć z masą. Formę do babki wysmarować tłuszczem

Ugotować
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 320

bardzo mała porcja, zupełnie niepodzielna przy większej ilości gości przy świątecznym stole, więc najlepiej przygotować od razu z porcji podwójnej…;) Klasyczna babka – składniki: 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pół kostki masła (rozpuszczonego i schłodzonego) cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę(...)formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/ 5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów. Smacznego Post Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babka piaskowa - puszysta i delikatna 68

Przepis na wielkanocną babkę piaskową, która wychodzi bardzo puszysta i delikatna. Prosta babka piaskowa jest niezastąpionym ciastem na każdym świątecznym stole. Babka piaskowa jest ciastem, które bardzo szybko się przygotowuje, a jeszcze szybciej się ją zjada. Puszysta i delikatna babka piaskowa od pewnego czasu zagościła u mnie na dobre. Lubię testować nowe przepisy na babki , ale zawsze wracam do tego(...)sprawdzonego i mało wymagającego. Babkę piaskową przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego ucierania, co jest niewątpliwą zaletą przed świętami. Szybka babka piaskowa świetnie sprawdzi się na pyszny deser nie tylko na święta, ale i do codziennej kawki. Babka piaskowa - puszysta i delikatna jest o umiarkowanej słodyczy, dlatego osobom lubiącym bardzo słodkie wypieki polecam polanie jej lukrem

Kuchcik gotuje
Piaskowa babka cytrynowa 203

Piaskowa babka cytrynowa to zdecydowanie obowiązkowy wypiek wielkanocny w naszej rodzinie. Jej największym fanem jest mój Tato, który nie wyobraża sobie bez niej Świąt. To naprawdę pyszne ciasto, a cytrusowy smak sprawia, że jest przyjemnym orzeźwieniem. Oczywiście moim zdaniem(...)najlepiej smakuje z cytrynowym lukrem, ale możecie podać ją posypaną tylko cukrem pudrem.     Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki Czytaj dalej... Artykuł Piaskowa babka cytrynowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
babka piaskowa z majonezem 198

Kłos - Pol  3/4 szklanki mąki pszennej typ 500    Kłos - Pol 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: czekolada mleczna 150 g mleko 3 łyżki    Wykonanie babki piaskowej : Wbijamy jaja do misy i miksujemy, wsypujemy w międzyczasie ksylitol , nadal miksujemy ( powinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę

Różowa kuchnia
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 112

świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze roku. Można upiec je w formie babki lub w tzw. keksówce. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek jedna szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej jedna łyżeczka proszku do pieczenia jedna kostka masła jedna szklanka cukru cytryna - sok i skórka otarta z jednej cytryny var stamp = parseInt(new Date

Gotujemy i jemy
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 583

świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze roku. Można upiec je w formie babki lub w tzw. keksówce. Składniki na babkę cytrynową 5 jajek jedna szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej jedna łyżeczka proszku do pieczenia jedna kostka masła jedna szklanka cukru cytryna - sok i skórka otarta z jednej cytryny Jajka ubić z cukrem. Wsypać

Korniszonki
Babka cytrynowa. 222

cytrynowa . Do jej wykonania używa się rozpuszczonego , gorącego masła i to sprawia ,że ciasto jest bardzo delikatne i pyszne. Składniki: na małą foremkę do babki 4 jajka 150 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z jednej cytryny,bez białych błonek Sok z jednej cytryny

Ladylaura.
Babka z dodatkiem octu 139

kawy. Swoją babunie piekłam w formie 12 cm x 36 cm wyszła wysoka i co ważne w ogóle nie opadła właśnie za to kocham babki rosą wysokie i takie zostają. Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 25 dag margaryny 1 1/2 szklanki cukru 6 jajek 6 łyżek oleju 1 paczka proszku do pieczenia 1 paczka cukru

Pychotkaaa
Lekka babka biszkoptowa z owocami 186

popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem

Mia Cucina Sofieta