babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:32/114)

Babka waniliowo-czekoladowa z gniazdkiem 120

się pomysł z czekoladowym gniazdkiem, a najbardziej cieszyły się dzieci :) Babka z tego przepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka: 4 jajka 1 szkl cukru  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki kakao Gniazdko: garść makaronu ryżowego(...)tabl. gorzkiej czekolady czekoladowe jajeczka Polewa czekoladowa: 100g śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać gorącą cienkim strumieniem, cały czas ubijając masę jajeczną.  Masę podzielić na równe 2 części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać. Formę na babkę

Smakołyki Asi
Cytrynowa babka z majonezem 88

majonez, który w ogóle nie jest wyczuwalny w smaku. Kto jeszcze nie próbował, niech się długo nie zastanawia i upiecze sobie cytrynową babkę z majonezem. Składniki 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka (wielkości L) o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku(...)jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksując na wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut

niecodziennikpary
babka z makiem 104

czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej. Składniki: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny szczypta soli lukier na wierzch(...)Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać.  Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
BABKA CYTRYNOWA II 130

Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową. Składniki: 6 jajek 200 g margaryny 2 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker  0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę(...)potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto można piec w keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Babka jabłkowo - marchewkowa 209

babka jest jest wilgotna i ciasto nie wysycha. Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru.  Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 50 g mąki ziemniaczanej 150 g marchewki 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny(...)cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos ziemniaczany 122

przepis na sos ziemniaczany natrafiliśmy przypadkiem i byliśmy ciekawi, jak będzie pasował do zaplanowanego obiadu – mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos ziemniaczany serwować na gorąco. Artykuł Sos ziemniaczany pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Ale fajna babka! 145

pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka) 200 g masła 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao (10g) cukier puder do oprószenia babki Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach

KulinarneImpresje.pl
Babka kawowa po irlandzku 72

Babka kawowa po irlandzku Pokazywałam wam ostatnio jedną z moich ulubionych kaw – kawę po irlandzku . Mniam Lubicie? Jako, że Wielkanoc tuż tuż i oczywiście babki i mazurki wiodą prym (a i jeszcze serniki oczywiście też), postanowiłam na niedziele przygotować deser, który będzie już pachniał świętami Jednocześnie miałam wielką ochotę na kawowe smaki. Przygotowałam więc ciasto, które smaku i pachnie(...)Cream (jeśli chcecie możecie użyć likieru i mieć wersję procentową). Deser wychodzi pyszny!. Ciasto wilgotne, słodkie, rozpływające się w ustach. Polecam! PRZEPIS BABKA KAWOWA PO IRLANDZKU Składniki: 3 duże jajka 2 szkl mąki 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao lub karobu 1 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka 1 szkl zaparzonej mocne kawy

Dorota Smakuje
Babka duo w polewie czekoladowej 120

Normal 0 21 Mąka pszenna – 20 dag Mąka ziemniaczana –20 dag Masło – 20 dag Cukru – 20 dag Jajka -   4 szt Proszek do pieczenia -   1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2   łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa   kwiatki dekoracyjne .....   Normal 0 21 Żółtka wybić do miski(...)sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC

Camilla w kuchni
kuchnia XX - lecia międzywojennego 129

sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski

królestwo garów
Babka czekoladowo - orzechowa 77

Babka to obok mazurka, ciasto typowo wielkanocne. Ja jednak babki bardzo lubię i przygotowuję je całym rokiem, nie tylko na święta. Jak każde ciasto, również babki można przygotować na różne sposoby. Mogą być babki pieczone, babki gotowane czy babki na zimno. Ja na tegoroczną Wielkanoc przygotowałam babkę gotowaną o smaku czekoladowo - orzechowym. Bardzo lubię babki gotowane, bo zawsze wychodzą, nigdy(...)zwykłej formie silikonowej i gotuję w dużym garnku. Robiłam już wiele wersji smakowych babek gotowanych, a na tegoroczną Wielkanoc zdecydowałam się na babkę o smaku czekoladowo - orzechowym. Do ciasta dodałam krem czekoladowy do pieczywa i zmielone orzechy laskowe. Dodatkowo moją babkę polałam czekolada z orzeszkami arachidowymi. Babka zrobiła w święta furorę, więc serdecznie polecam ten przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Waniliowe Improwizacje
Szybka babka z dodatkiem miodu 161

formę papierem, aby łatwiej się ją wyciągało lub użyć jednorazowych papierowych foremek. Szukając innych przepisów na babki, polecam Wam np. te: Czekoladowa babka Babka z jabłkami Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki płynnego miodu – użyłam miód nektarowy wrzosowy Huzar 2 jajka klasy

Słodkie okruszki
AROMATYCZNE CIASTO CYTRYNOWE 112

przestudzoną margarynę i olej - lekko wymieszać, a następnie dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką posypać cukrem pudrem. Rada: Ciasto można

Ciastka - domowe słodkości
Puszysta, delikatna, wilgotna babka cytrynowa na oleju 142

Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc przychodzę do Was z kolejnym przepisem na cytrynową babkę, tym razem na oleju. Tutaj znajdziecie przepis na cytrynową babkę z dodatkiem masła. Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2-3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 ml oleju - 1 cytryna Sposób przygotowania w Tefal Companion: Białka oddziel

CookYourself
Babka majonezowa 569

majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania