babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:33/114)

Babka majonezowa 557

majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym

Bon appetit mon amie
Babka kokosowa (bezglutenowa) 232

każdej kuchni i już można piec. Oczywiście bezglutenowe ciasto kokosowe a właściwie babka , zapraszam :-) * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach:  27cm x 8 cm mierząc od spodu): 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia cukier

Kawa z mlekiem
Babka piaskowa cytrynowa 83

pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki :-) Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia:  55 minut Ilość porcji:  średnia forma na babkę z kominem Składniki: • 200 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej • 3 średniej wielkości jajka • 125 g masła • niepełna szklanka cukru • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 100 ml świeżego soku

AniaGotuje.pl
Marmurkowa babka piaskowa 141

wzięło na aromat pomarańczy. Pachniało w całym domu. :) Polewa może być z mlecznej czekolady lub pół na pół, jak kto lubi. Smacznego! Składniki: Babka: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru lub pół na pół z domowym cukrem waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli aromat

Anioszek w kuchni
Szybka i prosta babka wielkanocna 137

nieodłączny element świątecznego stołu lub koszyczka. Z tym przepisem z pewnością wszystko wyjdzie znakomicie a przepis zostanie u Was na dłużej ;) Zapraszam! Babka wielkanocna Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna  3/4 szklanki cukru aromat lub startą skórkę z cytryny Przygotowanie: Całe jajka ubić z cukrem

Tagebuch po polsku
Babka piaskowa waniliowo-kakaowa 110

cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła 150 g mąki pszennej tortowej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao dodatkowo: cukier puder do posypania babki WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką. Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski

Passions hobbies life
pomarańczowa babka gotowana 113

Wykończyłam ją czekoladą z orzechami, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Niby zwykła babka ale dla mnie to wypiek doskonały w swej prostocie.  Składniki: 6 jajek szklanka cukru 250 g masła + do wysmarowania foremki 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańczy 100 g czekolady mlecznej(...)puch a następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć szczelnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka pyszna 108

2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 kostki margaryny 1 szkl cukru pudru 4 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotowanie jest łatwe
Babka w polewie czekoladowej 155

Robię ją obowiązkowo na każde święta Babka w polewie czekoladowej Składniki mąka tortowa 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę

Kuchnia Danusi
Babka majonezowa 171

Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest bardziej wilgotna – na drugi dzień baba nie wysycha i jest równie dobra, jak po upieczeniu. Babka majonezowa: 6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią(...)łyżeczki proszku do pieczenia polewa, lukier lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 średnich lub dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata szklanka majonezu (270 ml) 1 łyżka gorzkiego kakao 3 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Poezja smaku
Babka karmelowo-fistaszkowa 155

upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100g masła 100ml jogurtu naturalnego(...)jednym żółtku. Karmel wymieszać z jogurtem, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Obiad gotowy
Babka gotowana 46

Babka gotowana to babka, do przygotowania której nie potrzebny jest piekarnik. Jest ona świetną opcją na słodkie ciasto bez pieczenia. Tę babkę w przeciwieństwie do babki tradycyjnej, czyli pieczonej w piekarniku, gotuje się w garnku wypełnionym wodą. Oczywiście, do zrobienia tejże babki potrzebna jest specjalna metalowa forma z pokrywką. Taką formę kupić można w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego(...)bądź zamówić przez internet. Poniższy przepis na babkę gotowaną , jest przepisem na bakę o cytrusowym aromacie, udekorowaną czekoladą i pistacjami. Ciasto na babkę gotowaną robi się bardzo prosto, a babka po ugotowaniu jest niezwykle wilgotna i bardzo smaczna. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Babka Składniki na babkę gotowaną. 6 dużych jajek 20 dkg cukru

MeCooks
domowy sękacz 103

stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone migdały, rum oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno białka. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremkę natłuszczamy (ja użyłam formy do babki). Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Domowy Smak Jedzenia
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 270

Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często wychodzi jednak za sucha. Z tego przepisu wychodzi najlepsza – jest bardzo wilgotna i zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą(...)babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa – bardzo wilgotna: 7 żółtek z ekologicznych jajek 4 białka z ekologicznych jajek 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g) 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego (250 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Poezja smaku
Babka makowa 116

Dziś zapraszamy Was na babkę piaskowo-makową. Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje Składniki: - 125 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier(...)cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania