Dzień Dobry kochani :-) Kolejny poniedziałek zawitał, mroźny bardzo brrr. U Was też taki spory mrozik ? Dziś przepis na falafel, taki domowy. Zabierałam się za niego już
kruche babeczkiNiedługo święto zakochanych , dlatego dzisiaj podsuwam Wam pomysł na słodki deser z tej okazji. Miękki i puszyste muffiny w kształcie serduszek. Deser prosty i smaczny
Bon appetit mon amieJedno z wytworniejszych ciast jakie robiłam, delikatne i puszyste z dużą ilością orzechów. Idealne na małe i duże przyjęcia, z pewnością mile zaskoczycie jego smakiem swoich
Apetyczna babeczkaWitam Was serdecznie w zimowy poranek. Może znajdziecie czas w weekend i przygotujecie pikantną zapiekankę sojową, która może być wykorzystana w tygodniu jako śniadanie na wynos
Apetyczna babeczkaSkładniki ciasteczka Oreo, 24 szt mąka pszenna, 1 szkl cukier puder, 1/3 szkl cukier waniliowy, 1 małe opak kakao gorzkie, 1 łyżka proszek do pieczenia
Gotowanie moimi oczamiKuchnia z Zielonego Wzgórza czyli przepis inspirowany L.M. Montgomery Idylliczny świat prowincji do którego trafia Ania przesycony jest wiejskimi smakami i aromatem wypiekanych ciast. W domu
Apetyczna babeczkaPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je
CookYourselfDziś małe muffinki z bakaliami Helio , czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur . Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie(...)dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut. Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem
Zasmakuj Kuchnioczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy
Smakowity Blog KulinarnyMuffinom w naszym domu nie ma końca. Sprawdźcie dziewiąty już przepis na wyjątkowe babeczki. Numer 2 na naszej liście, zaraz po muffinach orzechowych 45 min 16 składniki: 1 szklanka orzechów laskowych 1 duże jabłko 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)kubeczka/szklanki i wstaw do rondelka z gorącą wodą, aż zmieni stan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych
Ania i Marcin gotująDzień Zakochanych tuż, tuż, więc czas pomyśleć o tym, jak zaskoczyć ukochaną osobę. Idealnym rozwiązaniem będą biszkoptowe serduszka przełożone przepysznym kremem malinowym (doskonały także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu
Domowa Cookierenka AgiGdyby nie nadmiar marchewek w lodówce to nie wpadłabym na pomysł aby piec z nich babeczki, no i jestem mile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto nie spożywa cukru i lubi aromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej(...)mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym
upichconałyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut w temperaturze 180 stopni(...)formę do tarty, nakłuwamy ją i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Nadzienie Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w misce i bardzo dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo płynna, ale nie przejmujcie się tym - taka właśnie ma być i zgęstnieje w czasie pieczenia. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam przepisy takie jak ten, bo są super proste, łatwo można je modyfikować dodając ulubione składniki i do tego są taaaakie pyszne :) Nie będę Was czarować
CiastkozercyHej :)) Kolejne po świąteczne ciasto. Upiekła go ciocia Dorotka. Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Fanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie
kruche babeczki