Pyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta
BullioBabeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić(...)składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować
Monia miesza i gotujePyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 8 łyżek oleju 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 2 cytryn do dekoracji : polewa mleczna Helio(...)składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polecam też
Monia miesza i gotujetwierdzą wychodzą mi zawsze lekkie, idealne i kruche, rozpływają się w ustach. Tym razem postanowiłam przygotować bezowe tartaletki z kremem. Bezę zamiast wyciskać na papier przełożyłam do foremek na babeczki, po wysuszeniu miały odciśnięty wzór foremek na powierzchni, wyglądało to bardzo ozdobnie.Wymyśliłam też sobie, że będzie to krem serowo-śmietankowo-czekoladowy. Przepis na idealne Bezowe tartaletki z kremem serowo(...)najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na to pyszne danie znalazłam w książce " ABC gotowania 3 " Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w
kruche babeczkiminut aż podrośnie (pod przykryciem). Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej(...)umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach(lub jak u mnie silikonowych foremkach do babeczek) ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem
Swojskie jedzonkopodstawie przepisu na babkę herbacianą, która niezbyt mi smakowała. Zamieniłam herbatę na kawę dołożyłam trochę cukru i wyszła pyszniutka babeczka. Osoby lubiące kawowe ciasta będą zachwyceni. Polecam tą babeczkę jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna:) SKŁADNIKI : 8 dag margaryny 1 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek kawy zbożowej Inki 2 g kawy rozpuszczalnej nescafe(...)Białka ubijamy na sztywno z połową cukru. Odstawiamy na bok. Włączamy piekarnik na 170 stopni C ustawienie góra - dół. M argarynę ucieramy razem z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Mąkę razem z proszkiem,sodą i kakao przesiewamy, wsypujemy kawę mieloną. Dodajemy do masy na zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników
Pani na desercoś słodkiego. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki dżemu z czarnej(...)serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem. Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i cukier, miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej i mleko, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, jeszcze chwilkę miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo eksperymentować dodając różne składniki, a dekoracja sprawi przyjemność nie tylko nam, ale również naszym dzieciom. Przepis Składniki: 400 g śliwek 250 g mąki pół opakowania proszku(...)wyciskamy sok. Jajka, olej, jogurt, skórka z pomarańczy i pięć łyżek soku pomarańczowego miksujemy razem. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre, cały czas mieszając. Po wymieszaniu składników dodajemy śliwki. Masa powinna wystarczyć na 12 muffinków. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 175’C (termoobieg 155’C). Pozostawiamy do wystudzenia. Oczywiście można je dowolnie przyozdobić. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plbabeczki przygotowałam już niemal miesiąc temu, ale znów - jakoś nie było okazji o nich napisać. Szkoda, żeby przepały w czeluściach dysku, bo są naprawdę urocze i pyszne. Intensywnie kokosowa babeczka z delikatnie truskawkowym, bezowym kremem, który smakuje jak ciepłe lody . Dzieciaki je uwielbiają, a dorośli z rozrzewnieniem wspominają dawne czasy. Spróbujecie? Mini muffinki kokosowe z bezą truskawkową Składniki(...)wiórków kokosowych Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i wiórkami kokosowymi. Jajko roztrzepać, wymieszać z maślanką i olejem. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich(...)Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz z cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia
Kolizje Smakówsztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym. Od serca polecam! Jak i ciasto i olej!Naprawdę boskie, wilgotne, nie za słodkie ciasto. Jest to w sumie przepis na babeczki, ale forma ciasta mi bardziej odpowiada.Składniki i przygotowanie:Składniki2 ½ szklanki mąki uniwersalnej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej½ łyżeczki soli1 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru½ szklanki kremowego sera ricotta(...)misce wymieszać brązowy cukier, ricottę,olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko,tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodać brzoskwinię pokrojoną wkostkę, zamieszać.Przygotowaną masę należy przełożyć do 2 keksowychforemek (prostokątnych, wąskich, o wysokich brzegach), ozdobić plasterkamibrzoskwiń i posypać cukrem, a następnie piec przez 45 – 55 min. wtemperaturze 175ºC, aż zbrązowieje, a szpikulec wbity
Malinowe PocałunkiZostał mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć
Gotowanie...to proste !Nigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyZ nadmiaru papryki powstał pomysł na pastę, umiarkowanie pikantną żeby każdy z domowników mógł ja dodać do pizzy i na kanapkę. Wspaniała rzecz, do wykorzystania w
Apetyczna babeczka