Krem był dosłownie wyjadany z muffinek :D I takiego efektu oczekiwałam :) Dodatek mielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek(...)łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki
Zdrowie na języku :Pjest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)dodawać się spulchniaczy (proszku do pieczenia, sody) Czasem jednak sięgam po ten dodatek. W szczególności, gdy piekę serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy. PRZYGOTOWANIE
Nastoletnie WypiekanieW ubiegłym roku przed Bożym Narodzeniem upiekłam te oto ciasteczka, ale nie zdążyłam opublikować wpisu z przepisem, co czynię dzisiaj. Źródło Składniki: 2 i 1/2 szklanki
Czerwień i błękitKlasyka, smak dzieciństwa, moja Mama ucierane robiła w prodiżu. W czasach gdy słodycze nie były tak dostępne jak teraz oczekiwanie na pierwszy kawałek było strasznie długie
Apetyczna babeczkaPyszny lekko słodki sernik, kremowy, lekki, puszysty, rozpływający się w ustach, delikatny i mocno czekoladowy spód, dość ciężki, dość słodki. To połączenie to dla nas strzał
moj przepis naOd dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis naAromatyczne, pachnące cynamonem domowe drożdżówki....mniam pyszne :), idealne na jesienne śniadanie!. Składniki na ok. 15 sztuk: 70 dag mąki 5 dag drożdży 6 łyżek cukru
Apetyczna babeczkaCzas na kawę zapraszam na proste smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych
W królestwie smaków BeatyPachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :) Składniki: 300 g jabłek 1 łyżka masła 250 g cukru 2 łyżeczki cynamonu skórka i sok z jednej cytryny 6 jajek 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Wówczas zdejmujemy całość z ognia i dodajemy cynamon. Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone
My simple kitchenPuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej - inaczej zrobi się zakalec. Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski przesiać mąkę i proszek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Po jednym dodać jajka i zmiksować. Wrzucić skórkę z cytryny i wlać sok, zmiksować krótko. Do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt lub maślankę
Chocolate Muffin Blogmnie - jest nieprzetłumaczalny. Ma coś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany(...)Cranberry curdSkładniki:(na 250 g)150 g świeżej żurawiny60 ml wody30 g masła110 g cukru2 jajkaŻurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli dodawać do masy, cały czas mieszając. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :-) Nie wiem jak Wy, ale ja lubię rożnego rodzaju babki i keksy. Uwielbiam zrobić sobie kawę i wziąć kawałek lub dwa i zjeść popijając kawą
kruche babeczkiHej :)) Przepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje
kruche babeczkiDruga odsłona dżemu dyniowego w tym sezonie, tym razem w formie musu, gładki i bez wyczuwalnych kawałków. Smakuje bardzo orzeźwiająco, słodycz umiarkowana czyli tak jak lubię
Apetyczna babeczka