Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę. UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła z cukrem powinno trwać minimum 10 minut. Do porządnie utartej masy maślanej
Opowieści z piekarnikarównie serowego – babeczki sernikowe. Rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje na ok. 12 babeczek 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 250 ml jogurtu naturalnego 4 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę. Do piany dodajemy powoli roztarty twaróg i delikatnie mieszamy. Jogurt z jajkami i masłem dodajemy do suchych składników i powoli mieszamy dokładnie. Na koniec do ciasta dodajemy masę twarogową, robimy to partiami i mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Masę przekładamy łyżką do papilotek włożonych do blachy na muffinki – ok. 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze
Kuchnia w bieguPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła
moj przepis naWykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą
Apetyczna babeczkaDla mniejszych i większych łasuchów pyszny przekładaniec. Jabłkowa rolada pomiędzy orzechowym ciastem, trudno się jej oprzeć! Biszkopt orzechowy, składniki na 1 ciasto, a my musimy upiec
Apetyczna babeczkaLubicie jak ciasto drożdżowe pachnie w kuchni?...lubicie... To może drożdżówki z serem przypadną Wam do gustu. Łatwo, prosto i oczywiście bardzo smacznie. Składniki na
Apetyczna babeczkaMogę śmiało napisać, że weekend spędziłam z nosem w pomidorach, na ich testowaniu i przetwarzaniu. Pierwsza partia poległa, bo doszłam do wniosku, że nie o to
Apetyczna babeczkaLekkie, pyszne i puszyste, kokosanki Składniki ; 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników
Apetyczna babeczkakażdą rozwałkować dość cienko. • Przygotować foremki na babeczki, u mnie małe i duże. • Wycinać kółka, u mnie metalową obręczą większą niż średnica foremki na babeczkę. • Wyciętym ciastem obłożyć foremkę na zewnątrz tworząc kapelusz grzyba, w ten sposób obłożyć małe i duże foremki. • Samą foremką wycinać kółka, tyle sztuk ile będzie kapeluszy, tworząc spody(...)gorącego mleka ciągle mieszając, aby nie było grudek. • Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. • Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce ugotowanej masy cały czas miksując, aż utworzy się jednolity krem. Polewa czekoladowa • Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i mieszać na bardzo słabym ogniu, aby powoli się połączyły. Nie gotować
To co kochamDzisiaj coś słodkiego ;) Te babeczki robiła Ola . Mój młody jak je zobaczył, to tylko chodził i pytał no kiedy mama zrobimy i kiedy ... Wyjścia nie było, bo jakoś tak je lubi (ogólnie muffiny ), że co jakiś czas muszą być. Te były robione już chwilę temu. Robi się je szybko, są smaczne, więc można bez problemu pokombinować(...)suszonej żurawiny (śmiało może być więcej) Składniki suche mieszamy w jednej misce, masło roztapiamy i studzimy. Składniki mokre mieszamy w drugiej misce. Do mokrych dajemy suche, mieszamy, dodajemy żurawinę. Masę nakładamy do papilotek (ja napełniłam prawie do końca). Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Do tzw. suchego patyczka
kruche babeczkiupieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy wsad będzie zbyt wyczuwalny. Jakże się myliłam! Gdybym nie wiedziała z czego są zrobione, nigdy bym się nie domyśliła. Dominuje smak czekoladowy, a orzeszki dopełniają całość. Ich największym atutem jest to, że mogą się(...)pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieprzepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka; 2,5 łyżki(...)boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec
In my kitchenwróciłam wreszcie :) Spotkanie Blogujących Babeczek już za nami. Było wspaniale, cudownie, niesamowicie :) Jutro lub pojutrze zamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo(...)miski i połączyć rozcierając palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach
Codzienna kuchnia niecodziennaHej :)) Jak tam zabiegani bardzo??? Wszystko już przygotowane?? Ja zaraz idę placka piec. Pospaliśmy z młodym dziś dłużej i teraz trzeba nadrabiać ;)) W tym roku nie
kruche babeczkipierwszy zrobiłam taką kombinację smakową sernika. Sernik jest delikatny, puszysty w środku z karmelizowaną marchewką która rozpływa się w ustach. Wcześniej robiłam babeczki z taką marchewką klik i bardzo nam zasmakowała więc spróbowałam z sernikiem. Jest pyszny. Składniki: 200 g herbatników typu petitki 100 g margaryny lub masła 1 kg twaróg z wiaderka 4 jajka 200 g cukru 1 łyżka(...)marchewka będzie miękka i odparuje płynu. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć do białości. Dodać twaróg, sernix, kremówkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać na herbatniki połowę masy serowej , wyłożyć marchewkę na okrąg i wylać resztę masy serowej. Górę wyrównać. Tortownicę od spód owinąć dwoma warstwami foli aluminiowej
Ala piecze i gotujenastąpi to odkładamy do przestygnięcia – w tym czasie nasz budyń jeszcze bardziej zgęstnieje Ja postępowałem jak napisałem ale za wcześnie zdjąłem z kąpieli wodnej i przez pół godziny masa nie chciała zgęstnieć. Stwierdziłem, że spróbuję ponownie zanurzyć w kąpieli wodnej moją miseczkę z niedoszłym budyniem tylko przetrzymam nieco dłużej (wcześniej była to lekko zgęstniała woda). To pomogło i faktycznie(...)budyniu Spostrzeżenia? 1. Budyń trzymamy w kąpieli aż faktycznie zacznie gęstnieć – zdejmując za wcześnie doczekamy się prędzej siwych włosów niż jego stężenia 2. Nie do końca wyrosły mi babeczki tak jak u Erica – takie płaskie były Może papilotki były za małe (niskie) i budyń zawarty w babeczkach spowodował ich brak „wzrostu”? 3. Śmietanę należy używać
Kuchenne Wariacje