znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone(...)zadania. Niemniej, efekt jest piorunujący.Razem ze mną w Halloween straszyć smakołykami postanowiły Maggie, Ola oraz Martynosia, koniecznie do nich zajrzyjcie.Babeczki red velvet z karmelowym szkłemSkładniki:(na 9 sztuk)babeczki:60 g miękkiego masła70 g cukru1 jajko10 g kakao1,2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatny krem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem rafaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną
Słodki Pomysłtradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego - 1,5 łyżki mąki pszennej(...)powstałego wcześniej kremu, również energicznie mieszając. Bardzo ważne jest mieszanie, gdyż grudki bardzo szybko się tworzą. Jeżeli masa posiada grudki to można masę przecisnąć przez sitko, jednak u mnie nie było takiej konieczności. Do powstałej masy dodałam 3 żółtka i wymieszałam. Formę do muffin wyłożyłam krążkami z ciasta francuskiego i wypełniłam masą jajeczną do 3/4 wysokości. Babeczki piekłam
Receptura smakupyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień. Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim! Muffinki z truskawkami / 12 muffinek Składniki(...)ciasta. Pieczemy z nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Gdy całkowicie ostygną smarujemy je jogurtem greckim. Na wierzchy każdej babeczki układamy ćwiartki lub połówki truskawek. Na następny dzień muffinki są jeszcze bardziej wilgotne! Zamiast jogurtu greckiego można użyć kremu na bazie śmietanki i mascarpone
Moja smaczna kuchniagrubych oczkach cukinię. 3. Ciastem napełniamy foremki do wysokości około 3/4, pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Babeczki powinny być rumiane. Czy upieczone sprawdzamy wykałaczką. Studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub ozdobić kremem :-) Smacznego
kruche babeczkitych orzeszków. A Wy lubicie pistacje...? W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych płatków migdałowych oraz zapach migdałowy. KREM: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksować. Dodać 50 g pokruszonych, prażonych płatków migdałowych. Prażenie migdałów
Humanistka w kuchnijakie Wam najbardziej odpowiadają - jedni lubią mega owocowe, inni zaś wolą w deserze kremy i inne słodkie dodatki. A jak jest z Wami? Jeżeli należycie do drugiej grupy (albo dziś akurat chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku
Słodkie Przyjemnościdodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów. 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle
VioletoweKucharzenieKeto muffinki brownie są mocno czekoladowe i mają mocno wilgotne wnętrze. Krem i chrupiące dodatki idealnie je uzupełniają! Uwielbiam muffinki, o czym łatwo możecie się przekonać
WegePrzepisDzień dobry :-) Mój syn niedawno kończył 12 lat (strasznie ten czas szybko leci). Z tej okazji zrobiłam tort czekoladowy z trzema kremami w środku: krem
kruche babeczkiTort Kurczak to idealny tort Wielkanocny. Tort z jasnym biszkoptem, kremem kokosowym i musem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta
Słodki PomysłDzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami
kruche babeczkiTort Ciasteczkowy Potwór to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Tort z kremem z Milky Way i frużeliną malinową sprawi
Słodki Pomysł