m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo O czym należy pamiętać? dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania
Truskawkowa Fiestapatrzę na sklepowe półki, widzę wygórowane ceny pesto. A przecież koszt wykonanego w domu jest dużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado . Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu
Czerwień i błękitczemu by się nią nie zainteresować? Kupiłam pęczek, oczywiście później sobie nim poparzyłam ręce, ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia! Postanowiłam połączyć ją z bananem i awokado (które pewnie za chwilę zrobiłoby psikusa i przejrzało :-) ). Powstał bardzo smaczny i pożywny koktajl. Jeśli tylko macie dostęp do młodej pokrzywy (oczywiście z dala od centrum miasta), to spróbujcie takiej kombinacji
Pora coś zjeśćpieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam), 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz
SzczyptaSmaQłosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze
In my kitchendorzuceniu: 3 porwanych na kawałki liści sałaty (bo akurat była w lodówce), 1/2 puszki kukurydzy, 1 pokrojonego pomidora i małej czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, ale pominąłem majonez, awokado i ziemniaka. Też smacznie wyszło, mimo że doprawiłem tylko solą i pieprzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadziałań dla dobra Rosji. Istnieje również wegetariańska wersja sałatki nazwana „ море под шубой ”, czyli „morze pod kożuchem/futrem”, w której śledzie zastępuje się wodorostami, a ewentualne jajka zastępuje się awokado. (na temat historii sałatki tutaj
Trzeci talerzsprawia, że warzywa nasiąkają oliwą i tracą chrupkość. Stąd moja przekręcona sałatka schowana w pakieciki z papieru ryżowego. Oto zimowa odsłona sajgonek. Składniki (porcja na 6 sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny
Weekendy w domu i ogrodzieWersja pełnoziarnista bajgli, które Wam już przedstawiałam na blogu ( klik ). Co tu dużo mówić. Uwielbiam bajgle, a szczególnie podpieczone w tosterze czy pod grillem w piekarniku. Na to kawałek awokado, ulubiona wędlina i pomidor lub druga wersja: podpieczony bajgiel z białym kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :) 'pełnoziarniste bajgle' Składniki (na ok.8
CookYourselfdomu zabraknie Wam chleba. Pyszne, chrupiące gofry z jajkiem sadzonym, z płynnym żółtkiem i podpieczony bekon. Niebo w gębie. Kombinacji tego typu śniadania jest sporo - można dodać plastry awokado, paprykę, pomidor - co tylko zachcecie. Gofrowe śniadanie zostaje u nas na dłużej :) 'serowo-czosnkowe gofry z sadzonym jajkiem i bekonem' Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru
CookYourselfcebuli bo nie lubię. W zamian za to są zielone oliwki i por. Jest rewelacyjna, ubóstwiam i kocham. Spróbujcie moją wersję,czasami zamiast majonezu dodaję również zmiksowane awokado z jogurtem i musztardą. W ten sposób można zaopatrzyć organizm w dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych,potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz drogie Panie, Panowie, droga młodzieży polifenoli i flawonoidów
pieprzny smaczekgłowy oczywiście nie jedzą :) Do tak przyrządzonej ryby pasuje tak naprawdę wszystko, więc dobór dodatków ogranicza tu tylko fantazja i smak. Ja ostatnio podałam pstrąga z sałatą z awokado i fasolą i ryżem. Jednak ryż, przy tak bogatej sałatce, okazał się zbędny. Składniki dla 4 osób: 4 pstrągi (po ok.300-350 g) sok z 2 limonek 6 ząbków czosnku sól pieprz
Pełny talerzPodstawą tej salsy zawsze są pomidory, biała cebula i jalapeño lub serrano. Jednak w zależności od regionu mogą pojawiać się też inne dodatki np: natka kolendry, sok z limonki, awokado, mango, brzoskwinie, ocet jabłkowy. Kolory podstawowych składników, to kolory flagi Meksyku, przez co salsa jest znana także jako Mexicana lub bandera. Jeszcze inna nazwa pod jaką się pojawia to salsa
Pełny talerzSkładniki: 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut 1/4 awokado, kroimy w plasterki garść roszponki 4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe
Mango Papaja