awokado - 6329 przepisów (strona:333/422)

Fresco z zielonego ogórka z awokado i orzechami brazylijskimi. 166

odświeżającą sałatkę. Magia tkwi w prostocie. Trzy składniki z winegretem i bum na języku. Przygotujcie -ogórek zielony bez gniazda pokrojony wzdłuż na cztery części, a potem w kostkę -pół awokado, pokrojonego w kostkę -orzechy brazylijskie zgniecione w moździerzu -łyżka oliwy, łyżeczka octu cydrowego, sól i pieprz Wszystko łączymy w jednym naczyniu i podajemy na grzance posypanej parmezanem

BaRepas
Tydzień w moim telefonie XXXXXXX 109

naleśniki ze szpinakiem - rewelacja! * malinki w zimie   * mega wielkie ptysie - już wkrótce przepis na blogu * na obiad kasza - jak dawno nie jadłam   * najlepsza pizza z roszponką i awokado * pyszne śniadanie by dobrze zacząć dzień  Do zobaczenia za tydzień

Magiczne Życie Marty
Traktat solny - czyli moja rozprawa o soli 165

mięśni, a nawet przedłuża młodość i poprawia humor. Jest "przeciwieństwem sodu, dlatego dla równowagi powinno się jeść produkty bogate w potas. Znajdziemy go głównie w otrębach, migdałach, kaszy gryczanej, awokado, ziemniakach, pomidorach, bananach oraz orzechach włoskich. Już chyba nie muszę więcej dodawać i tłumaczyć dlaczego staram się unikać soli. Wolę przeciwdziałać ewentualnym skutkom ubocznym niż potem leczyć się z poważnych

Życie na widelcu
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 175

momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 182

momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie

Blondynka Gotuje
Placki z serka wiejskiego 3074

placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym  lub posmarowane masłem z awokado

Kuchenny Skrawek Nieba
Pomarańczowo - kakaowy krem z awokado i Hażbyki :) 119

samą pomarańczę dodałam na wierzch mojej kanapki :) Wyszło obłędnie pysznie. Pomarańcza i czekolada to na prawdę smaczne połączenie. Polecam z Habżykami "siemię lniane i słonecznik" :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka świeżego soku z pomarańczy Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z kawałkiem pomarańczy na chrupiącym pieczywie, u mnie Habżyki naturalne :) Habżyki

Zdrowie na języku :P
Frytki z bakłażana :) 111

Bakłażan ponownie zawitał w mojej kuchni :) Tym razem przyrządziłam z niego frytki. Dodałam ulubione przyprawy i upiekłam. Są genialne! Polecam :) Składniki: - bakłażan - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado od BadaPak ) - sól - ulubione przyprawy Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zebrać z wierzchu warzywa powstałe kropelki, w ten sposób pozbywamy się

Zdrowie na języku :P
Jogurtowe placuszki otrębowe z musli - bez mąki i cukru :) 131

płatków owsianych/orkiszowych - 100 g Bio musli Adama (Barmar) - 300 g jogurtu naturalnego - 100 g mleka - 1 płaska łyżeczka sody - 2 łyżki miodu/ksylitolu - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) Dodatkowo: - jabłko - jogurt naturalny - cynamon - Bio musli Adama (Barmar) Przygotowanie: Otręby i płatki zblenodwać na "mąkę". Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i nakładać po jednej

Zdrowie na języku :P
Wege hot-dog z cukinii :) 122

/parówka sojowa (u mnie z Polsoja) - świeże listki bazylii - 2-3 pomidorki koktajlowe - 1/4 czerwonej papryki - 1/3 papryczki chilli - pół małej cebulki - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, chilli, curry, zioła prowansalskie, oregano Przygotowanie: 1. Oczyścić cukinię, wydrążyć z niej środek. Zagotować wodę. Do wrzącej wody włożyć cukinię. Gotować do średniej

Zdrowie na języku :P
Koktajlowy krem pomidorowy :) 133

porcji) - 700 ml wody - 1 kg pomidorków koktajlowych - 1 duża marchewka - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - 1 średnia cebulka - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju (u mnie z awokado) - kilka listków bazylii - natka pietruszki - koperek - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cayenne (wszystkiego po szczypcie, sól do smaku) 1. Zagotować wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler - obrać

Zdrowie na języku :P
Mega puszysty omlet z puree z dynii :) 152

Składniki: - 2 jajka + 1 białko - 2 łyżki mąki pszennej/ pszennej pełnoziarnistej/ pszennej żytniej - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 czubate łyżki puree z dyni - 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) - dodatkowo: jogurt naturalny, ulubione owoce Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka zmiksować z cukrem waniliowym. Do żółtek dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać

Zdrowie na języku :P
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 119

Składniki: - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 duża łyżka puree z dyni - 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) - dodatki: jogurt naturalny, 1/2 banana, 1/3 kaki, jagody inkaskie Fresano Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree

Zdrowie na języku :P
Pieczony dorsz z warzywami :) 162

witamin z grupy B, witamin A, E, PP, selenu. Ryba wychodzi soczysta, nie sucha, po prostu pycha! :) Składniki: dorsz świeży 250 g mrożonej mieszanki warzyw 1 łyżka oleju z awokado przyprawy: sól himalajska , pieprz czarny, pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie   Przygotowanie: Rybę oczyść. Następnie przypraw. Włóż do naczynia żaroodpornego. Obok ryby ułóż warzywa. Wszystko polej łyżką oleju.  Zapiekaj

Zdrowie na języku :P
Pasta jajeczna 115

trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory... Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiecham podczas tego naszego biesiadowania. Z przeszkodami mniejszymi lub większymi, mniej więcej

bistro mama