razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis Powodzenia! Wyniki podam
Z Majeczką w kuchniPiekliśmy już buraki , awokado , pomidory , jabłka i śliwki , więc najwyższy czas by upiec też gruszki :) Składniki: gruszki orzechy włoskie ser pleśniowy miód ew. tymianek Wykonanie: Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku. Owoce pieczemy w piekarniku
Taste Of My DayDodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie: Bułkę kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy
Taste Of My DayDzisiaj zza chmur wyszło słoneczko i pięknie rozświetliło jesienną szarugę... jak pięknie i kolorowo zrobiło się w koło :) Ostatnio mój tato widząc że posmakowało mi awokado, troszeczkę zaszalał i kupił ich aż 5! Teraz wszystkiej są już dojrzałe więc przygotujcie się na zmasowany atak przepisów z tym owocem ;P Ale jeszcze dzisiaj śniadanko bez jego udziału, czyli owsianka
Kuchenny Skrawek NiebaPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy jajko, cukier, odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mleko kokosowe. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nektarynki przecinamy na pół, ukręcamy jak awokado i drylujemy łyżką. Do każdej wlewamy przygotowaną masę. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :) *W wersji "dla dorosłych" kilka kostek
Tajskie smakijest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Anyż jest afrodyzjakiem stosowanym chętnie w Europie i na Środkowym Wschodzie. Seler to afrodyzjak ,ceniony już przez starożytnych Greków. Awokado jest uważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki. Najbardziej „całuśne” są oczywiście
Kulinarny karnet Christopheratokiem myślenia pierwsze pomysłowe żarówki zaświeciły się na ekspresową sałatkę z kurczakiem,rukolą, fetą i pomidorkami koktajlowymi i bagietkowe kanapki z delikatną pastą z jajka na twardo i awokado, ale, że jesienną, wieczorną porą nie wypada podać również czegoś na ciepło danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie
Symfonia Smakówkaszę jak wchłonie cydr, dodaj wodę i ugotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem kolorowym, dodaj liście rukoli. Posyp ziarnami dyni. Podawaj na zielonym sosie ;-) na sos: - 1 dojrzałe awokado - 2 garście rukoli - garść liści melisy i bazylii - sok z cytryny - sól morska w/w zmiksuj blenderem
SMYKWKUCHNIOrzechy te są nasionami tropikalnego drzewa spokrewnionego z mango, mogą więc wywołać krzyżowe reakcje alergiczne u osób uczulonych na mango, a także lateks, kiwi, banana, awokado, migdały czy inne orzechy. Jeśli nie mamy podejrzenia uczulenia na orzechy to warto je włączyć do menu ze względu na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i mikroelementów. Przygotowanie
głodny alergiknieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast ogórka czy awokado lepszy będzie świeży zielony melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy
głodny alergikKasi znalazłam przepis, który bardzo mi sie spodobał: Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej . Budyń był bardzo dobry! Co prawda kiedyś już robiłam podobny, ale z dodatkiem awokado, przyznam szczerze,że wolę wersję bez niego! :) Składniki(2 małe miseczki): Pół szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 30g gorzkiej czekolady Pół łyżeczki ekstraktu śmietankowego Można też dodać brązowy cukier
Chocolate Stop Temptinggarnku z grubym dnem prze ok. 20 minut na małym ogniu. W między czasie należy pokroić łososia (Ja używałem tylko łososia, ale możecie użyć innych dodatków np. ogórek, awokado, philadelphia). Po ugotowaniu do ryżu dodajemy ocet i dzielimy na 10 równych części. 1. Nori układamy na macie do sushi, błyszczącą stroną w dół i wykładamy ryżem (aby ryż się
Kuchnia ŁukaszaPyszna zupa dyniowo- warzywna podana na dwa różne sposoby. Dwa pyszne sposoby! ;-) Pierwsza propozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i pestkami dyni, drugi z kwaśną śmietanką, płatkami migdałowymi i świeżym selerem naciowym. Podajcie z grzankami z bagietki prowansalskiej i macie obiad jak w najlepszej restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy
SMYKWKUCHNIćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą i oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku przez 35 minut. 20 suszonych śliwek węgierek zmiksuj z upieczonymi bakłażanami, dodaj sól, pieprz i 1/2 awokado. Pyszności
SMYKWKUCHNI