możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Wzmocni nas i doda energii:) Składniki : mała kiść winogron zielonych 4 plastry ananasa z puszki kilka kostek melona średniej grubości plaster arbuza owoc mango orzechy piniowe lub inne ulubione sok z pomarańczy Przygotowanie: Winogron umyć, jeśli ma pestki to przekroić i wypestkować Mango i melon obrać, pokroić, ananas również pokroić w kostkę
Proste Potrawyugotowała z tej książki? Ciekawie wyglądają greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe
Ugotowane pozamiatanebyła komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była również sałatka z botwiny z arbuzem —lekka i orzeźwiająca. Całe danie, mimo że składające się z wielu elementów było idealnie skomponowane. Smaki dobrze ze sobą współgrały i wzbudzały mnóstwo emocji: począwszy od ciekawości po radość
Food SquareSzybka owocowa sałatka, idealna jako podwieczorek, przekąska lub drugie śniadanie. Polana słodko-kwaśnym dressingiem z olejem, którego nie należy pomijać. Polecam dodać olej tłoczony na zimno, np. z pestek arbuza. Składniki (2-3 porcje) Dressing sok z połowy cytryny łyżka miodu łyżka oleju Wszystko wymieszać. Sałatka garść jeżyn garść malin 2 brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzała gruszka Wszystkie owoce
Słodkie inspiracjeŚwieże owoce i pyszna czekolada to połączenie doskonałe, a naczynie z czekoladowym fondue łączy ludzi! Fondue czekoladowe to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 gram śmietany kremówki Świeże owoce Sposób przygotowania: Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem naczynia do fondue wykorzystaj je! Czekoladę musimy połamać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneowocem! Jako, że w środku jesieni jestem szczęśliwą posiadaczką krzaczków z truskawkami, tym bardziej postanowiłam je skomponować w tym szybkim przepisie :) Zapraszam :) > Składniki: 3/4 gruszki 1/4 arbuza garść truskawek (można użyć mrożonych) 250ml jogurtu naturalnego Oczyszczamy, obieramy, blendujemy i voila! Smacznego
FITBUuKskutecznie podczas prewencji chorób cywilizacyjnych. Do głównych przeciwutleniaczy możemy zaliczyć: beta – karoten (zawarty w pomarańczowych i zielonych warzywach) glutation (zawarty w awokado, truskawkach czy pomidorach) likopen (zawarty w arbuzach, morelach czy pomidorach) kwercetyna (zawarta w czerwonej cebuli czy czerwonych winogronach) ubichinol (zawarty w orzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina
wysmienitySkładniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki oraz cześć niejadalne. Zmiksować w blenderze. Podawać schłodzone. Wartość odżywcza: Smacznego
Menu Zdrowiawszyscy usiedliśmy do próbowania. Nie - nazwać to degustacją, to jak nazwać Stadion Narodowy orlikiem:) To była prawdziwa uczta! Grillowane grzanki z masłem czosnkowym, sałatka tajska, sałatka w arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki, salsa z grillowanej papryki, dip rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło
Obiad gotowySkładniki (2 porcje): 450 g świeżych truskawek 450 g arbuza 100 g białego winogron Sposób wykonania: Owoce umyć i sunąc pestki oraz cześć niejadalne. Zmiksować w blenderze. Podawać schłodzone. Wartość odżywcza: Smacznego
Menu Zdrowiapomysłem. Dlatego, że owoce najlepiej jeść w odstępach od posiłków lub na wejście (tak jak w kuchni perskiej – a w niej cała symfonia egzotycznych owoców kaki – persymony, arbuzy, granaty …). Natomiast o ile owoce trawimy bardzo szybko. Zjedzone na końcu posiłku muszą czekać na swoją kolej. Po drodze fermentują, zakwaszają organizm i powodują niezbyt sympatyczne efekty specjalne, jak gazy
MODA NA BIOtrendy kulinarne, jakie obserwuję prowadząc bloga o jedzeniu. Zdrowy tryb życia W 2017 chcemy być zdrowi i piękni. Stąd popularność tatara (mięsnego, warzywnego i rybnego), wody z kaktusa, pestek arbuza, kiszonek, jogurtów warzywnych i złotego mleka z kurkum ą. Jeszcze popularniejsza będzie kuchnia wegetariańska i produkty dla wegetarian typu Bezmięsny Mięsny, oraz bezglutenowe zamienniki i bezalkoholowe koktajle. Kiszonki
Ugotowane pozamiataneKiedy żar leje się z nieba, i nijak daje się nam przed nim schronić z pomocą przychodzą lody, lemoniady z dużą ilością kostek lodu, soczyste owoce jak arbuz, melon czy ogórki oraz owocowe smoothies. Banalne w wykonaniu, nieograniczone w ilości i rodzaju owoców, smakują zawsze i wszędzie, podczas gdy tradycyjne lody mogą mdlić z nadmiaru słodyczy, owocowe koktajle przyjemnie odświeżają
Słodki Kompromislata i przyznaję się, wcale nie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Czasami służy mi jako tasak do przecinania kości wieprzowych żeberek, biorę większy zamach i przepoławiam nim arbuza, a jak kroję koperek to jest delikatny i precyzyjny. Tego typu noże są idealnie wyważone i dzięki temu stają się przedłużeniem naszej ręki. O to przecież chodzi, prawda? Zwilling
Blondynka Gotujezieloną sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z musli
Moja smaczna kuchnia