Siostra Anastazja należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości i od wielu lat gotuje pyszne tradycyjne polskie potrawy i nie tylko dla krakowskich jezuitów. Dzięki swojej otwartej postawie i wielu ciekawym przepisom zdobyła zaufanie większości Polaków i jej książki sprzedają się w milionowych nakładach egzemplarzy. O kim mowa? Oczywiście o Siostrze Anastazji inaczej nazywaną przez Gościa Niedzielnego „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej”. Jest autorką takich książek jak „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”, „Świąteczne przepisy Siostry Anastazji” czy „173 specjały Siostry Anastazji”. Zatem siostra zakonna chyba najlepiej powinna się znać na tradycyjnych wigilijnych polskich potrawach a w szczególności nie zapomina a tym, że w wigilię obowiązuje post.
Ciasto na pierogi Siostry Anastazji jest również tradycyjne. W jego skład wchodzi przede wszystkim mąka, jajko, sól oraz szklanka wody. Warto zwrócić uwagę, by mąkę przesiać, zrobić tzw. „studzienkę” do środka wbić jajko, dodać sól oraz wodę. Ciasto musi być jednolitej konsystencji i jednolitej barwy (barwa żółta w niektórych miejscach oznacza, że ciasto jest źle wyrobione bo w tych miejscach jest więcej żółtka od jaja).
Przygotowania do barszczu Siostra Anastazja rozpoczyna od tradycyjnego kiszenia buraków. Rozpoczynamy więc od obrania, pokrojenia i umycia buraków po czym wrzucamy je do garnka lub słoika i zalewamy letnią wodą, która jest oczywiście przegotowana. Dodajemy przypraw i nie zapominamy, by dodać chleb. Całość zostawiamy na około 5 dni po czym przecedzamy przez sitko. Warto zwrócić uwagę, że przy odgrzewaniu barszczu nie można doprowadzić do wrzenia roztworu, gdyż wtedy straci swoją unikalną barwę.
Piernik Siostry Anastazji jest w postaci babeczki, czyli ciasto jest pieczone w blaszanej formie. Dzięki wszelkim dodatkom w całym domu podczas jego przygotowania będzie się unosił korzenny zapach pierników. Dodatek skórki od pomarańczy również jest wskazany.
Poniżej znajdziecie kilka świątecznych przepisów Siostry Anastazji. Także zachęcam do eksperymentowania, gdyż efekt może być niespodziewanie smaczny.
Izaura czyli murzynek z serem | Ciasto oczy Carycy | Sernik królewski |
Pani Walewska zwana Pychotką | Brazylianka | Ciasto cygan |
Marysieńka | Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji | Filet z kurczaka w warzywnym sosie |