łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków https://www.youtube.com/watch?v=5XnR0zz8rj8 Przygotowanie: Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych(...)kostkę. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą. Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa. Chłodnik z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujezwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu przypraw "5 smaków". Składniki 1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej(...)podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenświęta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora(...)blendujemy. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy ok 20 minut. Następnie zupę zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do smaku śmietanę 18%. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie PichcenieTaka zupa pieczarkowa jest bardzo smaczna ,dodatek serka topionego sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 kilograma pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 cebula 200 gram serka topionego kremowego 2-3 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól,pieprz vegeta(...)pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości warzyw. Zagęszczamy mąką rozrobiona z wodą, odlewamy trochę zupy do miski i dodajemy serki, mieszamy do rozpuszczenia się serków, wlewamy do zupy.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i przyprawą maggi. Dodajemy posiekaną natką pietruszki
Bajeczna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania). Na końcu rosół doprawić do smaku
Di gotujePrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe(...)listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i posypać koperkiem
Di gotujeMoja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem. Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły. Gotową zupkę podałam z pieczywem
Monia miesza i gotujeJeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich Składniki: - 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera (190 g) - 1 cebula(...)się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut . Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych. Smacznego
Kuchenne WariacjeDzień dobry :) Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego
dlaSmaQKartoflanki, to najprostsze zupy do wykonania.Dziś podam Wam przepis na prostą , tanią i podstawową zupę zapamiętanah z dzieciństwa.Zapraszam!. 2 litry bulionu kurzego 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki sól i pieprz *************************** Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy , dodajemy drobno posiekaną cebulę , zeszklić , dorzucamy starte warzywa i ziemniaki pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny! Składniki: 1/2 średniego batata 1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy(...)cebuli i czosnku) i ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaLubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię? Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie(...)być miękkie. Studzimy. W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele. Miksujemy. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możecie dolać wody i ponownie zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy, niewielkie porcje, mieszamy, próbujemy itd, aż będzie dla nas odpowiednio kwaśny
Czerwona Porzeczkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła a w połączeniu z serem jest przepyszny. Zupę przygotowałam z ziemniakami, ale śmiało można je zastąpić makaronem. mięso drobiowe na wywar 1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego) 3-4 ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora natka pietruszka, koperek 2 listki laurowe(...)pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora). W międzyczasie oddzielić mięso od kości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko. Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony, posypać natką pietruszki, koperkiem i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem
Di gotujeObok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować
Tradycyjna Kuchniażurek na kiełbasie Specyficzny smak przesycony aromatem majeranku, oraz czosnku, nadają tej potrawie niepowtarzalny charakter. Wykonanie zupy na domowej, białej kiełbasie sprawi, że znajdzie ona uznanie nawet u osób, które na co dzień nie należą do miłośników żurku. składniki na porcję dla sześciu osób 4-6 pętek białej domowej kiełbasy 350 ml zakwasu 1 cebula 3 liście(...)sparzoną kiełbasę, odcedzamy wywar, dodajemy do niego nasz zakwas, łyżkę chrzanu, roztarty ząbek czosnku, oraz maggi. Całość doprawiamy majerankiem, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze przez minutę i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji kiełbasę ( pokrojoną na mniejsze kawałki), połówki jaj i ziemniaki okraszone łyżką stopionego masła. Możemy również do zu py dodać łyżkę
Miód i pieprz