arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco(...)czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnypoczątek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody(...)garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować
Di gotujeZupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
Oryginalny smakkokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel
KucharzycaZupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego
Pelusiowa Kuchniakwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Czary - gary w kuchniśrednim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy chrzan, majeranek, koperek, sól i pieprz. Odstawiamy, by zupa się
Czary - gary w kuchniKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy fasolowej, bo smaczna, w miarę szybko można ją ugotować (pod warunkiem, że wcześniej namoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI(...)warzywa, wędlinę i przyprawy (oprócz soli) i gotujemy na "małym ogniu" aż fasola i warzywa całkiem zmiękną. Dopiero teraz doprawiamy solą - w czasie gotowania sól z wędlin nadaje słoności zupie i dlatego dobrze jest posolić całość na końcu. Gotowe
Czary - gary w kuchnirodziny selerowatych, z wyglądu na pierwszy rzut oka można pomyśleć że to liście pietruszki lecz jej smak wszystko wyjaśni. Odnajdziemy tu nuty pietruszki, selera czy anyżu. Nasza prozdrowotna zupa dostanie kopa za sprawą zielonego pieprzu a jej wartości odżywcze wzrosną dzięki dodaniu świeżo ugotowanego orkiszu. Zapraszam do wypróbowania :) Dla 4 osób Czas przygotowania ok. 50 minut Składniki: 5 łyżek orkiszu
Kuchnia PROzdrowotnasushi. Sprawia mi to tyle samo radości, co jedzenie tych przysmaków. Uwielbiam też bogactwo przypraw i różnorodność tej kuchni. Za każdym razem musimy chwile pomysleć jakich składników użyto. Dzisiejsza zupa jest sycąca, a zarazem lekka. Świeże zioła nadają jej niesamowitego smaku. Składniki: (na dwie osoby) -300g piersi z kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony(...)łączymy i wlewamy całość do kurczaka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut, na średnim ogniu. Jeśli będzie trzeba doprawiamy sosem sojowym i chilli. Kolendrę siekamy i dodajemy do zupy kilka minut przed końcem gotowania. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Podajemy w głębokich miseczkach. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!dobrze,że robię przetwory z buraczków. Kiedy sezon się kończy w mojej spiżarce stoją spokojnie na pułkach. Korzystał często jako przysmak do ziemniaków lub zupa buraczkowa, ewentualnie krem. Dziś właśnie powstał pyszny krem. Polecam bo warto :) Składniki: 6 ziemniaków 4 spore marchewki słoiczek pasteryzowanych buraczków( 250 ml) czosnek 4 ząbki ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól(...)słoika i gotuje jeszcze chwilę.Na koniec dodaje parę kropel soku z cytryny do smaku oraz pasteryzowaną pietruszkę która ma swój smak pasujący do kremu. Krok 3 Zupa nam przestygła więc przekładam zawartość do blendera wolno stojącego i miksuje. Przekładam z powrotem do garnka i podgrzewam.Podaje gorące, łyżeczką robię kleksy ze śmietany, a wykałaczką lekko przeciągam i ładnie się prezentuje
Różowa kuchniaszparagowa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec zabielić śmietaną wymieszaną z 1 łyżką mąki i w 1/2 szklanki(...)wody podawać z kaszą jasną gryczaną ugotowaną do miękkości w ciut osolonej wodzie zupa jest smaczna, lekka i zarazem syta.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędużych oczkach. Dodać do wywaru. Gotować kolejne 15 – 20 minut na małym ogniu. 4. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością zimnej wody. Włożyć ziemniaki do zupy. Gdyby wygotowała się z niej woda, można dolać tę, którą zalaliśmy ziemniaki. 5. Doprawić zupę solą, pieprzem, uniwersalną przyprawą. Gotować do miękkości ziemniaków. Podawać z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego
W mojej kuchni