zupa - 39353 przepisów (strona:941/2624)

Zupa krem ze szpinaku z wędzonym oscypkiem 108

Zupa krem ze szpinakiem i wedzonym oscypkiem ViolaPassion Skladniki: 500 dag swiezego szpinaku pokrojonego  (moze byc mrozny) 1 cebula 4 zabki czosnku  2 wieksze ziemniaki 1 oscypek (tarkujemy na malych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania nadaje on super posmak i zapach) 4 lyzki oliwy z oliwek (pamietaj do smazenia!!! uzywajac oliwe z oliwek do salatek mozesz zaszkodzic(...)zdrowiu) szczypta galki muszkatalowej sol,pieprz do samku  Grzanki,Troszke jogurtu natuarlnego wedle uznania do ozdoby Bulion : wedle uznania Mozesz uzyc zwykla kostke rosolowa,ja nie lubie oszkunych zup. Wiec wywar zawsze robie miesny w tym przypadku dodalam 300dag karkowki POKROJONEJ w wieksza  kostke. Sposob: Nastawiamy miesko pryprwaiac po swojemu ,w miedzy czasie obieramy czosnek cebule i ziemniaki

Viola cooks with passion
Zupa Pieczarkowa 133

Szybki sposób na zupę Składniki: 300 dag.pieczarek + 200 dag. do zagęszczenia 700 g ziemniaków 1 marchew 3 łyżki śmietany 18 procentowej 3 kostki rosołowe pieprz,sól do smaku 300 dag mięsa np.wieprzowa karkówka,może byś wołowina,baranina ale wtedy gotujemy dłużej Troszkę pietruszki Sposób: 1,5 litra wody gotujemy z mięsem wcześniej pokrojonym w kostkę i gotujemy do miękkości(...)Obieramy ziemniaki i marchew , Kroimy w kostkę. Wyciągamy mięso ,2szklanki wywaru  i pozostawiamy do blendowania dodjąć 200g pieczarek wcześniej pokrojonych drobno. Nasza zupa zostanie zagęszczona i będzie miała bardziej intensywny smak Moja rodzina nie lubi rzadkich zup.Dlatego zawsze zagęszczam ale to wedle uznania. Wrzucamy do garnka ziemniaki marchew i dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy aż ziemniaki będą pół

Viola cooks with passion
Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa 250

ViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń  wasabi Trawa  cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może

Viola cooks with passion
zupa krem z kalafiora 135

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 141

Zupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie

Zrób to smacznie
Letnia zupa z mokrej fasoli z quinoą 138

Zupa z mokrej fasoli kojarzy mi się z dzieciństwem, jadłam ją na wakacjach na wsi u dziadków. Moja babcia była mistrzynią w jej  przygotowywaniu, przepis przejęła po mniej moja mama, a ostatnio po wielu latach przypomnieliśmy sobie o niej w trakcie rodzinnej imprezy. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała jej odtworzyć i oczywiście nie dodała od siebie trochę(...)fasolę nazrywałam własnoręcznie w tym samym ogródku, w którym kiedyś robiła to moja babcia. Chyba robię się jeszcze bardziej sentymentalna z wiekiem ;) W mojej rodzinie mówi się na nią zupa ze ścierki. Tą jakże pieszczotliwą nazwę zawdzięcza niezbyt pięknej prezencji - kolorem przypomina wodę po myciu podłogi, ale smak rekompensuje doznania estetyczne, więc gorąco polecam to skromne danie.  Składniki

Quinoa Raz!
Pomidorowa z Oporowa 111

płomień. Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka). Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy. Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa szpinakowa 185

Szpinak królem tego tygodnia. Zupa ze szpinaku korciła mnie już od dawna. Choć gotująca się wygląda niezbyt smakowicie, po przetarciu ma.. chyba to nazywają aksamitną konsystencją :) Smak bardzo zależy od zastosowanych przypraw. Oryginalny przepis pochodzi  stąd . 300 gram liści szpinaku 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 50 gram masła 1/3 szklanki mąki(...)czosnek obrać i wrzucić w całości. Zalać wodą i ugotować wywar. Można też dodać kostkę rosołową. Z ugotowanego wywaru wyłowić warzywa, cebulę i czosnek wyrzucić. W garnku na zupę zrobić zasmażkę z masła i mąki. Chwilę potrzymać na ogniu, lecz nie przyrumienić zbyt mocno. Porcjami wlewać do garnka wywar mieszając. Szpinak umyć i posiekać, dodać do wywaru i gotować

Czerwony Gupik
Krem z kukurydzy 145

Szybka zupa o słodkim smaku i ostrym posmaku. Dobra w szczególności na dzień bez pomysłu na obiad. Oryginalny przepis pochodzi stąd . 1 marchewka 2 małe pietruszki 1 cebula 280 gram kukurydzy 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 papryczki chilli 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody 40 gram masła Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić. Cebulę(...)minut, powinna ściemnieć. Z wywaru wyciągnąć cebulę, dodać kukurydzę z masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik
Zupa cytrynowa 205

GENIALNA, idealna, kremowa, orzeźwiająca, szybka, smaczna, no genialna po prostu! Przepis pochodzi z książki Zupy i sosy, Prószyński Media. 400 ml rosołu/wywaru 3/4 cytryny 3 łyżki śmietany pieprz biały Cytrynę umyć i przekroić. Wycisnąć sok do wywaru, wrzucić wyciśnięte połówki i zagotować. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Hartować ją wlewając po łyżce gorącego wywaru i od razu energicznie mieszając(...)przelaniu do śmietany całej zupy przelać ponownie do garnka i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast ściągnąć z palnika. Podawać z ryżem, można udekorować plasterkiem cytryny i liściem mięty. marcelina

Czerwony Gupik
ROBINIA AKACJOWA - zupa, twarożek 245

pieprz ♥ parę łyżek jogurtu sojowego lub wody Wykonanie: Tofu rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę oraz kwiaty akacji. Wlewamy olej i przyprawiamy. Mieszamy. Dodajemy jogurt/wodę dla uzyskania pożądanej konsystencji ZUPA Z KWIATAMI AKACJI Składniki: ♥ 300g kwiatów akacji ♥ 2 szklanki bulionu ♥ cebula ♥ sól, pieprz ♥ śmietana/jogurt sojowy ♥ łyżka oleju Wykonanie: Szatkujemy cebule i podsmażamy na oleju. Doprowadzamy bulion do wrzenia. Wrzucamy(...)niego cebulę oraz akację. Przyprawiamy. Gotujemy kilka minut aż kwiaty całkiem zmiękną. Zupę miksujemy blenderem. Podajemy ze śmietaną

Kasia Sarna
KREMOWA ZUPA MARCHWIOWA Z SOCZEWICĄ 257

Bardzo lubię jeść zupę na śniadanie - czuję się rozgrzana i nasycona. Przy okazji oszczędzam czas, bo zupy gotuję wieczorem z zapasem na 2-3 dni (choć czasem znikają już pierwszego ;) ). Zauważyłam, że gdy nie jem słodkich śniadań, to później w ciągu dnia mam o wiele mniejszy apetyt na słodkości. Nie muszę co chwilę podjadać daktyli, bananów ani czekolady. Czytaj więcej

Kasia Sarna
ZUPA Z POKRZYWĄ I BATATEM 218

Uwielbiam pokrzywę w zupie. Uważam, że nadaje jej wyraźniejszy "cięższy" smak. Obecnie dorzucam pokrzywę niemal do każdej zupy, którą robię (ciekawe kiedy mi się znudzi... po całej zimie bez pokrzywy, raczej nie prędko). Czytaj więcej

Kasia Sarna
EGIPSKA BOTWINKA 179

Zupa z botwiny pojawia się w moim menu bardzo często. Jadam ją rano, w dzień lub przed snem, czasami kilka razy w tygodniu. To powoduje, że eksperymentuję z przepisami, żeby za każdym raz mieć na talerzu nieco inna zupę. Szukając inspiracji w Internecie, znalazłam egipską wersję na stronie przyslijprzepis.pl i zrobiłam coś podobnego, urozmaicając nieco przepis. Czytaj więcej

Kasia Sarna
na skrzydełkach wielowarzywna z przyprawą do ziemniaków zupa... 94

minut, wsypać kucharka na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną, wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, ząbki czosnku, podsmażać z 5 minut na dużym ogniu mieszając, wlać wszystko do zupy, wsypać przyprawę do ziemniaków, gotować z 10 minut na średnim ogniu wsypać pieprz, posiekaną natkę pietruszki, można podawać ze śmietaną - zupa jest pysznie smakowo..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię