zupa - 39353 przepisów (strona:948/2624)

żurek z pieczarkami... 199

wędzonym udkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kucharka, wsypać majeranek do wywaru wsypać pieczarki, gotować z 15 minut, śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w płynnym żurku, gęsty wlać do zupy, mieszając zagotować do zagęstnienia zupy żurek podać z jajkami na twardo, natką pietruszki i można z ziemniakami osobno ugotowanymi- żurek pieczarkowy jest smaczny i syty.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańska zupa farmerska 253

Przyznać się Wegusy, kto z Was nie poszedł na łatwiznę i nie kupił „farmerskiej zupy” z Biedronki? Osobiście bardzo lubię, ale cena miażdży, przynajmniej moja kieszeń, bo w takiej miseczce niby porcja dla dwóch osób, a ja sama ją zjadam, fakt że później leżę z godzinę aby strawić, ale ja naprawde ją lubię. Postanowiłam ją sama zrobić. Wyszedł(...)ziemniaki. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie (około 20 minut) Zupę gotowałam w 5 litrowym garnku. Smacznego

greenscarf
Barszcz wołyński 140

marchew z pietruszką i razem wszystko przesmażamy. Dodajemy do kapusty. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w zapałki. Pomidory kroimy w ćwiartki i razem z pokrojonym mięsem dodajemy do zupy ( razem z sokiem z puszki ). Razem gotujemy jeszcze około 15 minut. Ale pamiętajmy aby buraków nie przegotować, powinno gotować się delikatnie. Zupę doprawiamy solą. Przed podaniem dodatkowo dodajemy

Smaki Ewy
Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone) 121

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu i w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie. 30-40 dag pieczarek 1 duża cebula 5 średnich ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 3 czubate łyżki śmietany 18% / 100g serka topionego(...)wywar mięsny (z listkami laurowymi i solą). Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle. Do garna wrzucić pokrojone warzywa. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą. Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony. Posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie prażoną cebulką. Doprawić do smaku

Di gotuje
Kartoflanka z kabanosami 147

drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować razem do miękkości warzyw. Swoją porcję

Kuchenne zapiski Edyty
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 971

krzyczymy od razu "Chemia! Chemia! Precz z tą chemią!". My wiemy, że wszystko jest dla ludzi. Ale dla ludzi mądrych. Więc jeśli raz w miesiącu wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga(...)wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Zimowa zupa grzybowa ze świeżymi płomiennicami 185

Zupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie(...)rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia. Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową . Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Botwinka z jajkiem 118

Zwariowałam  na punkcie botwinki :). Wczoraj postało pesto z botwinki, pasztet, zupa z mleczkiem kokosowym, wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu. Ogłaszam go jako tydzień botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej(...)Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko od szczęśliwej kurki i posypujemy natką pietruszki

Łycha smaków
Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami 119

Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami  Potrzebne składniki: bulion warzywny   przecier pomidorowy (przepis znajdziesz  tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min.  Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka(...)marynujemy w oliwie, majeranku, pieprzu, soli i  grillujemy.    Grillowane  warzywa dodajemy do zupy doprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem i solą

Łycha smaków
Botwinka z mleczkiem kokosowym 95

fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Łycha smaków
Zupa dyniowa na ostro 155

Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)blendujemy  wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem

Łycha smaków
Krem z kukurydzy z pestkami granatu 110

Zupa jest słodko-ostro-kwaśna .  Słodka dzięki kukurydzy, o stra  to oczywiście chilli a   k waśna dzięki pestkom granatu .  Serwując małżonkowi zaznaczyłam, że może mu nie smakować - usłyszałam zajebista :).  Potrzebne składniki:  2 puszki kukurydzy  1 l wywaru warzywnego  1 łyżeczka ostrej papryczki   1/2 łyżeczki słodkiej papryczki 1/3 papryczki chilli sól(...)ziołowa, pieprz pestki granatu                  Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy kukurydzę, papryczkę chilli, słodką i ostrą paprykę. Zupę miksujemy na krem doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z pestkami granatu

Łycha smaków
Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 195

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K.  Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki

Di gotuje
Zupa pomidorowa z dynią 273

Zupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo

Jak gotować i nie zwariować
Krem z buraczków z ricottą 169

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami. SKŁADNIKI: 4 średnie buraczki (około 800 g) oliwa z oliwek 1 spora cebula duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie natka(...)Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim i natką pietruszki

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania