zupa - 39749 przepisów (strona:956/2650)

Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 175

kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem(...)piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Zupę podaję z grzankami oraz chipsami z szynki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami 175

Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i  gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim

Monia miesza i gotuje
Krem pieczarkowy. 150

podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy aż nam trochę zmiękną - solimy i pieprzymy - jeszcze chwilkę podsmażamy i przerzucamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, dodajemy ziemniaki i gorący rosół - doprawiamy estragonem i czosnkiem. Gotujemy do momentu aż nam zmiękną ziemniaki, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Można od razu przelewać(...)talerze lub z powrotem do garnka jeśli zupa podawana będzie później. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem z cukinii baby, brokuła,jabłka z kaszą jaglaną 165

wspaniały krem, który rozgrzeje ,a także nasyci. Idealny dla zabieganych. Zupy-kremy, miksowane na gładko to świetna sprawa. Nikt nie wie praktycznie co jest w środku, nikt nie narzeka , że tego nie lubi i każdy taką zupę zje. Gwarantuję! Dzieci również! Składniki 2 duże brokuły 2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej 1 duże jabłko 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasoli i chorizo 159

Pierwszy raz jadłam tą zupę rok temu, bardzo mi zasmakowała i teraz staram się ją robić u siebie zwłaszcza zimą bo jest bardzo sycąca i szybko znika. Zupa z fasoli i chorizo Składniki: -  cebula biała i czerwona po 1 szt - 3 marchewki - seler naciowy - 1/2 kg pomidorów lub 1 puszka pokrojonych  - kiełbasa chorizo - 2 puszki białej fasoli - oregano

Kulinarne życie
Zupa krem z dyni 155

Dziś odskocznia od świątecznych przepisów, prosta a zarazem szybka zupa, którą można zrobić przy zabieganym dniu. Składniki: - 500 g dyni - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 100 g wędzonego boczku - śmietana - grzanki - zielona pietruszka - olej - 1,5 l bulionu - sól - pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry a dynię(...)gotujemy do miękkości. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki. Gdy warzywa będą miękkie całość miksujemy i doprawiamy do smaku(jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać bulionu).  Przekładamy do talerzy dodajemy grzanki, usmażony boczek, łyżkę śmietany i posypujemy pietruszką. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zupa z soczewicą i porem. 118

dworze zimno więc rozgrzewająca zupa będzie dziś idealna! Kto chętny? Zapraszam! Składniki; 2 skrzydełka kurze 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. lisc laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, przyprawa uniwersalna 1 łyżka masła Przygotowanie; Skrzydełka zalać wodą, dodać marchew i pietruszkę pokrojone w plasterki. Dorzucić ziele i liścia, gotować do miękkości. Pora pokroić w plasterki(...)pokroić w kostkę. Kiedy rosół już mamy gotowy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie wtedy wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną jednak ja tego nie robiłam. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pomidorowa z soczewicą. 150

minut. Dodać przecier i startą marchewkę, sól i przyprawy. Gotować jeszcze przez ok. 10 min. pod koniec gotowania dodać imbir, czosnek, oliwę i świeżo mielony pieprz. Pietruszkę dodajemy do zupy już po jej zagotowaniu, pozostawiając część do posypania na talerzu. Przydatne: Czas przygotowania ok.30 minut. Zupę można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Można też dodać podprażony słonecznik. Jeśli pojawi

rozgotowana
Szczi 175

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen
Zupa paprykowa 163

zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką pietruszki. Zupa paprykowa jest bogata w: - β karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa krem z pietruszki i gruszki 97

tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.   Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)oleju przez kilka minut. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa z kalarepy 138

Bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa zupa. Bomba witaminowa, idealna na inny dzień, ponieważ cudownie rozgrzewa. Zapraszam! Zupa z kalarepy Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy z liśćmi 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki 2,5 L bulionu warzywnego sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście kalarepy poszatkować. Starte kalarepki, liście

Tagebuch po polsku
Zupa z curry 200

Pyszna zupa która zachwyca nie tylko smakiem ale i kolorem Składniki • 40 dag fileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób(...)dodać  przyprawę uniwersalną,curry kurkumę,podsmażone mięso  gotować aż zmięknie mięso Wsypać tortellini jeszcze chwilę pogotować  Do śmietany dolać troszkę wody wymieszać z mąką wlać do zupy  zagotować doprawić pieprzem chili dać posiekaną pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Zupa jarzynowa z jaglanką 192

lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.  Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków 3 marchewki(...)wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Słodko-pikantny krem z czerwonej soczewicy z curry 164

długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej(...)garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą.  Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy

ChilliJemy