zupa - 39353 przepisów (strona:956/2624)

Zupa Krem z Dyni i nie tylko:) 185

Składniki: 0 ,5 litra bulionu drobiowego   2 czerwone papryki kubek puree z dyni   pęczek marchewki 2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta cynamonu

Luźna Kuchnia
Rosół z kaczki 172

Zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie zbieramy szumy i dodajemy obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Cebulę opalamy na suchej patelni lub na gazie i dodajemy do zupy razem z grzybami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Gotujemy około 2-3 godzin. Po tym czasie rosół przecedzamy przez drobne sito i za pomocą chochli zbieramy z wierzchu(...)osolonej wodzie. Warzyw i mięsa z gotowania rosołu nie wyrzuciłam - postanowiłam zrobić z nich galaretę, ale o tym innym razem :) W każdym razie przydadzą się czy jako wkładka do zupy, czy też podczas przygotowywania potrawki lub galarety

W poszukiwaniu inspiracji
Rozgrzewająca zupa marchewkowa 172

Kiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania(...)wielkości kawałki. Umieścić w garnku razem z czosnkiem i papryczką. Zalać bulionem / wodą. Gotować do miękkości. Dodać tłuszcz i sól do smaku ( uwaga - jeżeli zalewaliśmy warzywa bulionem nie przesólmy zupy). Zmiksować na gładki krem. Podaję też przepis na kluseczki serowe: -200 gram serka kremowego - 2 łyżki pełne manny - 1 małe jajko Utrzeć składniki na jednolitą masę. Wykładać łyżeczką na dobrze

kawawszklance
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 154

Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 142

majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż flaczki będą w sam raz do jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej(...)koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już wystarczy gotowania. Podawać z bułką lub innym pieczywem. Pycha zupka, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Francuska zupa cebulowa 183

zebrać z niej smak i kolor", po czym przelać do garnka z warzywami. Do garnka wsypać tymianek. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę podawać gorącą z grzankami lub posypaną startym żółtym serem (wolę tę drugą wersję). ----------- Podobne: Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Konfitura z czerwonej cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kalafiorowa na otrębach 102

Dietetyczna, zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i ugotować. Z masła i otrąb przygotować zasmażkę, rozprowadzić wodą z kalafiora, dodać do zupy i gotować powoli

Tradycyjna Kuchnia
Zupa cytrynowa z makaronem 133

Zupa cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy przyrządzić ją na bazie wczorajszego rosołu lub też rosołu, który wcześniej przygotowaliśmy i zamroziliśmy. Wtedy jej przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilkę. Nie wymaga dużego zaangażowania ani umiejętności a smakuje świetnie. Właściwie jest to wariacja na temat rosołu. Dodatek cytryny świetnie odświeża smak zupy i dodaje mu tego

Pyry na Gaz
Zupa z dyni i chili 139

lubiłam, albo myślałam, że nie lubię,  wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam zdanie dopiero jak sama ją przyrządziłam J Dziś zapraszam Was na zupę…. Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki

Wanilia i Kardamon
Zupa ogórkowa z cieciorką papryką i cukinią 172

olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać  pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy  odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła  aż odparuje woda dać do zupy. Dodać śmietanę i pokrojone w plasterki

W królestwie smaków Beaty
Jak zrobić zakwas z buraków ? 228

barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas przygotowujemy na bieżąco, no może w lecie nie, gdyż(...)smak zakwasu nam odpowiada. Około 7 dnia zakwas odcedzam i przelewam do butelek ze szklanym kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 225

Choć rzadko jem zupy, ta należy do jednych z ulubionych. Kremowa w konsystencji, wyrazista w smaku, a w dodatku pożywna. Przepis prosty, a efekt można osiągnąć piękny nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka(...)mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.  Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami jogurtu oraz grzankami.  SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Zupa - krem z zielonego groszku 114

Fantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem. 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku 750g mrożonego groszku 800ml rosołu lub bulionu sól, pieprz,  szczypta suszonych płatków chilli łyżka śmietany do przybrania W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek(...)gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przed końcem gotowania wyłowić łyżkę lub dwie groszków do ozdoby.  Poczekać, aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby podgrzać, podawać przyozdobioną groszkiem i śmietaną

Codzienne Gotowanie
Żur 184

Przeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek(...)smażyć aż  zbrązowieje. Usmażony boczek i cebulę dodać do wywaru z kiełbasy, gotować kolejne 15 minut lub aż warzywa (marchewka) będą miękkie. Stopniowo dolewać zakwasu i próbować zupę, aby nie była zbyt kwaśna i/lub zbyt słona. Gotowa jeszcze kilkanaście minut. Podawać z pokrojoną w plasterki kiełbasą, ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką pokrojona w plasterki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krem brokułowy z grzankami 118

Krem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń)  1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba(...)koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania