Zupa gołąbkowa to dla mnie nowość, przepis pochodzi z grupy na facebook. Nie spodziewałam się czegoś wielkiego w sumie zaciekawiła mnie nazwa. Zupa mega pyszna, warta wypróbowania! Do tego wyszedł mi cały gar na 3 dni. Powiem szczerze, że najlepsza jest drugiego dnia gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Polecam podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Czytaj więcej
PychotkaaaZupa rozgrzewająca z pulpecikami Składniki: 0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusigarnka wrzucić groch, listki laurowe i ziele angielskie. Podgotować z 20 minut i dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje
Di gotujeZupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania. Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI ok. 1 kg dyni 2 marchewki ok. 1 litra bulionu czosnek curry imbir sól masło klarowane WYKONANIE Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchew
Zofianawiem czy jest jeszcze jakaś zupa, której trzeba poświęcić tak dużo czasu :) Ale naprawdę, dla takiej zupy, warto posiedzieć w kuchni. Nawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy
My Chcemy JeśćTaka typowa domowa zupa Składniki kości rosołowe drobiowe lub wieprzowe marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka kalafior, 1 średnia sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki ziele angielskie liść laurowy kostka rosołowa, 2 sztuki śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Kości rosołowe wrzucamy do dużego garnka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę(...)około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Śmietankę mieszamy z mąką, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Kości rosołowe, ziele i liści laurowe wyciągamy z wywaru. Zalewamy zupę śmietanką i krótko zagotowujemy . Doprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek
Gotowanie moimi oczamiwrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, Gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Gotowanie moimi oczamirondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy do cebuli. Smażymy, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Dodajemy do zupy, zagotowujemy. Mleko mieszamy z mąką, zaprawiamy zupę. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy kminek, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamigotującego się mięsa. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę w kostkę lub paski, podsmażyć i dodać gdy mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować wszystko razem aż do miękkości ziemniaka. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę chili , magi, pieprz, i kminek i słodką paprykę. Zupę można lekko zaciągnąć zawiesiną
Darcia w kuchniZupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
Darcia w kuchniczęści por średnia marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól 2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu(...)dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa obrałam; marchewkę pokroiłam w plasterki, seler w kosteczkę , a por w paski, dodałam do gotującej się zupy. Gotowałam przez następne 20 minut. Rybkę wyciągnęłam, obrałam z ości. Wywar przecedziłam, połączyłam z żółtkiem i śmietaną, doprawiłam do smaku. Włożyłam rybkę i warzywa z wywaru, ponownie zagotowałam. Podawałam z grzanką czosnkową
Darcia w kuchniczasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną mięknąć). Dodać śmietanę, zamieszać. Kilka łyżek zupy wymieszać z mąką. Wrzucić do garnka świeże małże i od razu dodać zupę z mąką. Gotować jeszcze 2-3 minuty (nie dłużej, przegotowane małże są gumowate). Na koniec doprawić pieprzem
Pociąg Do KuchniSzybka w przygotowaniu i bardzo smaczna, wymaga dosłownie 5 składników. Efekt zaskakuje bardzo. To taka zupa awaryjna, składniki można przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni 500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone
Dzieje kuchennej Wiewióryzupa z pieczonego bakłażana składniki dla czterech osób 2 bakłażany słoik domowych pasteryzowanych pomidorów lub puszka pomidorów 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki sezamu szczypta chili sól sposób przygotowania Bakłażany i ząbki czosnku w łupinach wkładamy, na trzydzieści minut, do piekarnika nagrzanego(...)minut. Teraz garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Na koniec, ponownie zagotowujemy zmiksowane warzywa, przyprawiamy solą, szczyptą chili, dodajemy posiekaną świeżą pietruszką, oraz kukurydzę i nakładamy zupę na talerze
Miód i pieprz