łodygami i po zagotowaniu wsypac ryż, gotowac z 10 minut wsypać kucharka, mielony pieprz, wędzoną paprykę, wlać rozdrobnione pomidory z papryką, pojemnik opłukać 1/2 l wody i wlać do zupy, dodać czosnek, masło i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu, na koniec dodac posiekany koperek zupa jest przepyszna, rozgrzewająca, aromatyczna i syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSoczewica - kolejne odkrycie! zupa grochowa w moim domu cieszy się wielką popularnością. Któregoś dnia zamiast łuskanego grochu który właśnie się skończył dodałam soczewice - czerwoną i to był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc(...)obrac, pokroić w kostke. Jednak z dodawaniem wstrzymać się do czasu az soczewica będzie na pół miekka. Kiełbase obrać ze skóry, pokroić i przyrumienić na patelni na oleju. Do zupy dodac ziemniaki, gotowac do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami. Na samym końcu dodać podsmażoną kiełbase. Wymieszac i gotowe. W trakcie gotowania należy uzupełnić ilośc wody
Radość kipiąca uśmiechem.Kolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki
Smaki Ewykrem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę(...)prażymy migdały, ciągle mieszając, aby ich nie przypalić. (inaczej migdały zgorzknieją) Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią
Miód i pieprzjuż wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą, dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido 1 cebulę średnią(...)wrzucamy czosnek, cebulę, szklimy, po czym dodajemy kawałki dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną
Basia w kuchniAtrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
kgwjanczewozwykle prosto i smacznie. Najprostsza zupa krem z cukinii, którą zrobimy w około pół godzinki! :) Najprostszy krem z cukinii Przepis na około 4-5 porcji Potrzebujemy: - 3 niewielkie cukinie - 3-4 małe ziemniaki - 1 średniej wielkości cebula - 3 ząbki czosnku - 2-3 niewielkie różyczki brokuła (do podkreślenia koloru i smaku :) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - pieprz, sól(...)wydrążać pestek- kiedy jednak używamy jednej dużej cukinii z grubą skórką, wtedy lepiej ją obrać oraz wyjąć środek z pestkami). Wrzucamy to do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do cukinii. 3. Obrany czosnek rozgniatamy płaską częścią noża, aby jego aromat się uwolnił i kroimy na mniejsze części. Również dorzucamy
Bananowe Polezupa z pieczonych pomidorów Nigdy nie mam dosyć, dojrzałych w letnim słońcu, pomidorów. Są tak pyszne, że każdego tygodnia kupuję je na targu skrzynkami. Nic więc dziwnego, że dziś chcę zaprezentować kolejne danie, z pomidorami w roli głównej. składniki dla czterech osób 15 pomidorów 1 cebula 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz(...)zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek. Całość smażymy przez minutę, a następnie wrzucamy obrane i grubo pokrojone pomidory, dusimy razem przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką
Miód i pieprzzupa która raz w tygodniu była w moim domu . Ciężki to był dzień dla mnie ,ponieważ od dziecka nie znosiłam boczku ,zresztą innych tłustych mięs również . Brzegi mojego talerza były wyłożone wybranymi co do jednej skwarkami . Po lekkich modyfikacjach dostosowałam na tyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku(...)makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek 5 minut gotowania i zaprawiam jogurtem . Na koniec jescze doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba . Dość szybka rozgrzewająca zupa . Smacznego
Eli GotowanieMój żurek Wielkanocny Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę
Eli Gotowaniejedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie". Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy(...)pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min. - dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon. - doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne. Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania. Rada Do wersji łagodniejszej
Eli Gotowaniejest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także mięso wieprzowe, a wraz z nim cebula. Najsłynniejszą potrawą jest natomiast leczo, określane często jako gęsta zupa i tak też ja je postrzegam, czasem natomiast leczo określa się mianem gulaszu, choć nie wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa(...)miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia i września zawsze królowała w moim domu. Leczo 5 czerwonych papryk 2 zielone papryki 2 żółte papryki 3 cebule 0,5 kg pomidorów 300g cukinii
Przepysznik - BLW i nie tylkorzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej z kurczakiem. Myślę, że niejedna osobą będąca na diecie skusi się na przygotowanie takiej zupki. Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem SKŁADNIK
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKupiłam kiedyś czarna soczewicę. Ponieważ nie bardzo miałam na nią pomysł, skończyła jako składnik zupy w wolnowarze. Straciła swój piękny czarny kolor,powiedziałabym nawet że stała się mało atrakcyjna, ale zupa wyszła pyszna, a to jest najważniejsze. I jak to przy używaniu wolnowaru bywa - zero pilnowania. Polecam! Składniki 1 szklanka czarnej soczewicy 1000 ml wody lub bulionu
Stare GaryZnana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima. Zupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima 1,2 l bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem Kociołek Smaków 3-4 łyżki śmietany 12% Pomidory dokładnie umyć
Monia miesza i gotuje