zupa - 39353 przepisów (strona:967/2624)

Zupa czosnkowa 166

Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory

Smaki Ewy
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 130

zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki(...)Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej papryki, łyżeczką kwaśnej śmietany i natką pietruszki. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej

Smaki Ewy
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 179

bardziej mylnego. Jak zdążyliście zauważyć chłodników jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi(...)małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Chłodnik selerowy 173

już tych chłodników na moim blogu już się nazbierało i myślę, że to nie koniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu. Składniki: 1 średni por Seler naciowy ( około 12 łodyg ) 1 cebula 1 duży ziemniak ½ l bulionu lub wody 2 łyżki masła klarowanego Sól Szczypta(...)cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Zupa krem z cukinii 170

zapewne pamięta, to od tego właśnie warzywa 2 lata i pięć dni temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem , mam więc do cukinii szczególny sentyment :) Dziś będzie zupa, którą robi się bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :) Składniki: - 1 duża cukinia (ok. 0,5 kg) - 1 duża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu - 2 łyżki masła / margaryny - pieprz ziołowy(...)minut, aż cukinia będzie miękka. Teraz wystarczy już tylko odłożyć kilka kawałków cukinii do dekoracji, a resztę naszego dzieła przestudzić i zblendować (pamiętajcie, że nigdy nie blendujemy gorącej zupy!), podgrzać lub schłodzić, bo w każdej z tych opcji jest dobra, ewentualnie doprawić solą, jeśli byłoby nam mało i zajadać :) Swietnie smakuje z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
zupa jagodowa 115

zupa jagodowa Jest to jedna z nielicznych zup, która podana na stole, znika z talerzy bez dodatkowych zachęceń. Składniki  Przepis dla czterech osób 0,5 l czarnych jagód 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 łyżki cukru waniliowego sól ewentualnie kwasek cytrynowy Dodatkowo 200 g dowolnego makaronu Sposób przygotowania Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy

Miód i pieprz
Pomidory. Na zimno. Chłodnik pomidorowy z malinami 177

Zupa na zimno, chłodnik, chołodziec . Dzisiaj na samą myśl o gorącym rosole robi mi się słabo a chłodniczek i owszem, chętnie zjem kiedy z nieba leje się żar. Do chłodnika wystarczy trochę warzyw , owoców, czasami nieco zsiadłego mleka czy maślanki i może być bardzo pysznie a także zdrowo. Składniki możecie komponować dowolnie, łączyć je wedle własnego smaku i gustu. Najważniejsze(...)żeby taka zupa była mocno schłodzona a tym samym bardzo orzeźwiająca. Chłodnik z surowych pomidorów ma dużo witamin, na pewno więcej niż ten z duszonych, chociaż oba są równie pyszne. Jednak likopen zawarty w pomidorach jest dużo lepiej przyswajalny kiedy je ugotujemy. Z drugiej strony obróbka cieplna niszczy część witamin, ale coś za coś. Najlepiej po prostu zachować równowagę

Smaczna Pyza
Zupa rybna bouillabaisse 145

Zupa rybna bouillabaisse Gotowa zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże

Miód i pieprz
Malinowo-porzeczkowy chłodnik 133

garnka z owocami. Całość zagotowujemy cały czas mieszając         (gotujemy nie dłużej niż, przez dwie, trzy minuty), a następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Przestudzoną zupę dekorujemy owocami i podajemy. D o zupy  możemy  dodać  również oddzielnie ugotowany makaron lub kluski, potrawa będzie wtedy bardziej treściwa

Miód i pieprz
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 109

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze 5 minut, doprawiamy pieprzem i solą do smaku i podajemy, posypując posiekanym koprem

Miód i pieprz
zupa jagodowa 98

zupa jagodowa Zupa jagodowa Składniki  Przepis dla czterech osób 0,5 l czarnych jagód 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 łyżki cukru waniliowego sól ewentualnie kwasek cytrynowy Dodatkowo 200 g dowolnego makaronu Sposób przygotowania Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier. J agody gotujemy przez

Miód i pieprz
Chłodnik Litewski 148

Chłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka myjemy(...)garnka wlewamy maślankę, dodajemy wszystkie warzywa oraz ugotowane na twardo, drobno posiekane jajka i ugotowanego, obranego i startego na tarce buraka. Dolewamy ostudzonej przegotowanej wody, uzyskując konsystęcje gąstej zupy. Chłodnik przyprawiamy solą oraz pieprzem (możemy również dodać ząbek drobno posiekanego czosnku, lecz należy uważać z tym dodatkiem, bowiem znacznie zmienia on smak dania), odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki

Miód i pieprz
Gazpacho 174

takie upały nikt nie ma ochoty na rozgrzewające dania. Natomiast świetnym rozwiązaniem jest chłodnik, w tym wypadku hiszpańskie gazpacho. Nigdy nie byłam jakoś specjalnie przekonana o świetności tej zupy, dopóki nie posmakowałam jej w pewniej restauracji. Byłam dobra, smakowała mi. Nie ujmując jednak tamtej zupie moja wyszła zdecydowanie lepsza. Kto jeszcze nie jadł niech spróbuje. Warto! Składniki (na 2 średnie

Mango Papaja
Zupa ogórkowa 166

Mając domowe ogórki kiszone, nie może zabraknąć zupy ogórkowej. To jedna z podstawowych zup. Niestety ponieważ bardzo ciężko jest kupić prawdziwe kiszone ogórki (nie kwaszone), robię ją dość rzadko. Składniki: bulion ogórki kiszone woda spod ogórków kiszonych sól pieprz śmietana 18% ryż Wykonanie: Ogórki zetrzeć na tarce, ryż ugotować. Bulion zagotować, dodać starte ogórki, wodę spod ogórków, doprawić solą

Mama Gotuje