zupa - 39353 przepisów (strona:961/2624)

Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 120

pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy nie zawsze

Mango Papaja
Flaki z morskiego ghula 132

Coś, co każda szanująca się gospodyni powinna na stałe wpisać w swoje menu! Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina(...)smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy

Karczma Honorietty
Migdałówka 157

ugotowane na twardo 3-5 ząbków czosnku polskiego sól, pieprz, świeża kolendra Przygotowanie: Bulion/wywar drobiowy przygotować wg swojego sposobu,ale używając zawczasu mięso drobiowe, które później wykorzystamy jako składnik zupy. Przecedzić wywar, by mieć ok 2 litrów płynu, mięso odłożyć do wystygnięcia, by było łatwiej pokroić je w kawałki. Odlewamy sobie szklankę bulionu, w której zmiksujemy migdały i żółtka(...)czosnek i dodajemy mrożone mini marcheweczki. Gotujemy ok 10 min. Dolewamy zmiksowane migdały i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania oraz dodajemy pokrojone białko. Chwilę gotujemy. Gotową zupę, przelaną na talerz posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego

Karczma Honorietty
Sciorba karaa 150

Pyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki

R'n'G Kitchen
Kremowy kalafior z pieprzem + pomysły na czerstwe pieczywo 134

Najprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą maślaną i świeżo mielonym pieprzem. Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej. Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub

Pyry na Gaz
zupa śliwkowa 162

śliwkowa zupa pachnąca piernikiem Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie tera, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem. składniki dla czterech osób 1,5 kg śliwek 10 g masła 250 g piernika 80 ml miodu 1 l wody sposób przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie

Miód i pieprz
letnia botwinka 120

letnia botwinka  Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka(...)garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz
Zupa koperkowa 144

mogę Wam wyjawić. Niemniej z pewnością zrobię to, gdy tylko zaistnieje taka możliwość. Czytałam ostatnio artykuł o tym, że zagranicznych gości przyjeżdżających do Polski, fascynuje ilość spożywanych przez nas zup. Nigdy nie wydawało mi się, że jesteśmy jacyś szczególnie zupożerni, ale po głębszym zastanowieniu... ZUPA KOPERKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek

Życie zamknięte w smaku
Zupa z kaczki z maślanymi warzywami: skorzonerą, topinamburem, koprem włoskim i czarną rzepą 139

Eksperymentalne działania w zakresie zup. Powiem, że to naprawdę niezwykłe doznanie. Mniam! ZUPA Z KACZKI Z MAŚLANYMI WARZYWAMI: SKORZONERĄ, TOPINAMBUREM, KOPREM WŁOSKIM I CZARNĄ RZEPĄ Składniki: - porcja rosołowa z kaczki - pęczek skorzonery - kilka topinamburów  - bulwa kopru włoskiego - średniej wielkości czarna rzepa - średniej wielkości marchewka - średniej wielkości pietruszka - niewielki kawałek selera - cebula - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy rosół z porcji rosołowej

Życie zamknięte w smaku
Soljanka 191

ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 147

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: ·          2 l wody ·          150 gram wędzonego boczku(...)gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi

Smaki Ewy
Zupa czosnkowa 176

Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)Sól, pieprz Pestki dyni grzanki Wykonanie: Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory

Smaki Ewy
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 139

zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki(...)Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej papryki, łyżeczką kwaśnej śmietany i natką pietruszki. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 133

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej

Smaki Ewy
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 190

bardziej mylnego. Jak zdążyliście zauważyć chłodników jest sporo. Kilka już prezentowałam na blogu. Dzisiaj kolejny chłodnik, zapewniam, że nie ostatni. Pogoda sprzyja ku temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi(...)małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania