zupa - 39353 przepisów (strona:953/2624)

Zupa jarzynowa z jaglanką 176

lepszego na obiad niż miska pysznej zdrowej zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.  Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków 3 marchewki(...)wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Słodko-pikantny krem z czerwonej soczewicy z curry 140

długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej(...)garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą.  Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy

ChilliJemy
Zupa ziemniaczana przecierana z tostami serowymi 115

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik 168

Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
żurek z pieczarkami... 189

wędzonym udkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kucharka, wsypać majeranek do wywaru wsypać pieczarki, gotować z 15 minut, śmietanę kremówkę wymieszać z mąką w płynnym żurku, gęsty wlać do zupy, mieszając zagotować do zagęstnienia zupy żurek podać z jajkami na twardo, natką pietruszki i można z ziemniakami osobno ugotowanymi- żurek pieczarkowy jest smaczny i syty.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańska zupa farmerska 243

Przyznać się Wegusy, kto z Was nie poszedł na łatwiznę i nie kupił „farmerskiej zupy” z Biedronki? Osobiście bardzo lubię, ale cena miażdży, przynajmniej moja kieszeń, bo w takiej miseczce niby porcja dla dwóch osób, a ja sama ją zjadam, fakt że później leżę z godzinę aby strawić, ale ja naprawde ją lubię. Postanowiłam ją sama zrobić. Wyszedł(...)ziemniaki. Wrzuć też kostki bulionowe (jeżeli ich nie używasz to dodaj po płaskiej łyżeczce pieprzu, lubczyku i zmielonej kozieradki). Gotuj pod przykryciem aż wszystko zmięknie (około 20 minut) Zupę gotowałam w 5 litrowym garnku. Smacznego

greenscarf
Barszcz wołyński 132

marchew z pietruszką i razem wszystko przesmażamy. Dodajemy do kapusty. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w zapałki. Pomidory kroimy w ćwiartki i razem z pokrojonym mięsem dodajemy do zupy ( razem z sokiem z puszki ). Razem gotujemy jeszcze około 15 minut. Ale pamiętajmy aby buraków nie przegotować, powinno gotować się delikatnie. Zupę doprawiamy solą. Przed podaniem dodatkowo dodajemy

Smaki Ewy
Zupa pieczarkowa (pieczarki smażone) 113

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu i w obu przypadkach smakuje rewelacyjnie. 30-40 dag pieczarek 1 duża cebula 5 średnich ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 3 czubate łyżki śmietany 18% / 100g serka topionego(...)wywar mięsny (z listkami laurowymi i solą). Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle. Do garna wrzucić pokrojone warzywa. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pieczarki z cebulą. Zupę zabielić śmietaną lub rozpuścić w niej serek topiony. Posypać posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie prażoną cebulką. Doprawić do smaku

Di gotuje
Kartoflanka z kabanosami 138

drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi w ukośne plasterki kabanosami. Dodać odrobinkę masła i smażyć aż cebula zacznie się rumienić. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować razem do miękkości warzyw. Swoją porcję

Kuchenne zapiski Edyty
Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 963

krzyczymy od razu "Chemia! Chemia! Precz z tą chemią!". My wiemy, że wszystko jest dla ludzi. Ale dla ludzi mądrych. Więc jeśli raz w miesiącu wrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga(...)wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Zimowa zupa grzybowa ze świeżymi płomiennicami 172

Zupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie(...)rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia. Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową . Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Botwinka z jajkiem 108

Zwariowałam  na punkcie botwinki :). Wczoraj postało pesto z botwinki, pasztet, zupa z mleczkiem kokosowym, wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu. Ogłaszam go jako tydzień botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej(...)Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko od szczęśliwej kurki i posypujemy natką pietruszki

Łycha smaków
Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami 109

Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami  Potrzebne składniki: bulion warzywny   przecier pomidorowy (przepis znajdziesz  tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min.  Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka(...)marynujemy w oliwie, majeranku, pieprzu, soli i  grillujemy.    Grillowane  warzywa dodajemy do zupy doprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem i solą

Łycha smaków
Botwinka z mleczkiem kokosowym 87

fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy mleczko kokosowe, pieprz, sól i paprykę ostrą. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem

Łycha smaków
Zupa dyniowa na ostro 147

Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.  Potrzebne składniki: 1 średnia dynia hokkaido 1 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju kokosowego garść ziół: majeranek, tymianek, oregano 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)blendujemy  wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez ok. 15 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem

Łycha smaków