zupa - 39749 przepisów (strona:947/2650)

Chłodnik truskawkowo-amarantusowy 156

nieduże kawałki i gotujemy. Kiedy będzie miękki, odcedzamy i przelewamy wodą, żeby był chłodny i się nie kleił. Truskawki myjemy i blendujemy. W trakcie blenowania dodajemy amarantus. Powstaje zupa, którą możemy dodatkow schłodzić przed podaniem. Makaron wkładamy na dno miski. Zalewamy zupą. Ozdabiamy truskawką

Weganka gotuje
Ogórkowa na Dzień Taty! 257

Jestem szczęściarą, mam wspaniałych rodziców. W dniu dzisiejszego święta - Dzień Ojca - muszę przedstawić Wam więc przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa  - gdy byłam mała i zostawaliśmy z tatą w domu, tata przygotowywał najlepszą ogórkową na świecie. Kulinarnie kojarzy mi się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało(...)zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy

Miksturownik
Zupa krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć. 150

wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie dodać śmietankę wymieszaną z łyżką mąki kukurydzianej i dobrze wymieszać z zupą,  na końcu dodać  parmezan.Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz z botwinki 86

cukier do smaku. Zdjąć z ognia. Strączki bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 2 mm grubości) plasterki, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Przełożyć do zupy. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna wystarczyć). Przed podaniem dodać posiekany

królestwo garów
Zupa szczawiowa 148

Prosty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam. Składniki: 1 pęczek szczawiu 1,5 litra rosołu 1 marchewka 1 pietruszka 6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki jajka 1/2 laski kiełbasy sól pieprz Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu(...)warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami

Ewusiowe Smaki
Zupa krem ze szparagów i cukinii. 175

Kolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek

zadanie-gotowanie
Pomidorowa zupa z soczewicą i avocado 192

pomidory, poszłam na łatwiznę i nie obierałam świeżych ze skórki, tylko zblendowałam je razem z połową avocado. Ty możesz je grzecznie obrać ze skóry i drobniusieńko posiekać. Dodaj to zupy pomidory i zagotuj. Podawaj ze świeżą kolendrą, łyżką mleka kokosowego i pokrojonym w kostkę avocado. ps. Pływających kostek avocado nie chciała zjeść, ale zjadła zblendowane w zupie, ha! Normalni rodzice

greenscarf
Krem marchewkowy z imbirem 231

Sycąca, lekko pikantna marchewkowa zupa krem z dodatkiem aromatycznego imbiru to bogate źródło witamin, a przede wszystkim beta karotenu.  Składniki na 2 porcje: 4 duże marchewki pietruszka duży ziemniak 2 szkl. bulionu cebula 2 cm świeżego imbiru pomarańcza łyżeczka kurkumy śmietana grzanki 2 łyżki masła sól, pieprz Warzywa pokroić na plasterki lub kawałki, imbir zetrzeć.  Na maśle zeszklić(...)cebulę, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut.  Dodać imbir i wlać bulion. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na krem i doprawić. śmietanę można dodać przed lub po przelaniu na talerz. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami

wyzwania kuchenne
KREM ZE SZCZAWIU 145

Szukacie odmiany dla klasycznej zupy szczawiowej? Oto alternatywa: kwaskowy, wiosenny... Artykuł KREM ZE SZCZAWIU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa - krem z cukinii. 187

Witajcie Kochani! Na letnie upały najlepsze są potrawy nieskomplikowane i smaczne w swej prostocie. Jako pierwsze danie proponuję Wam dziś zupę z cukinii. Mało wymagająca, szybka i smaczna! Zupa - krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę. 1 kostka rosołowa

Kuchnia smaków
Chłodnik z botwinki z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem 159

rolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który(...)ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Krupnik 204

Najprostsza zupa na świecie i myślę, że również bardzo lubiana, chociażby ze względu na sentyment do czasów dzieciństwa. Przynajmniej w moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności. Wiele razy(...)myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela

Kuchcik gotuje
Krem marchwiowo-pomidorowy 120

Zupę z pewnością powtórzymy, jak tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki".   Składniki 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 daktyle 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 szczypta kurkumy 140 g kukurydzy w puszce 1 łyżka oleju

R'n'G Kitchen
Zupa szpinakowa kremowa 128

Delikata, pyszna, kremowa zupa szpinakowa. Składniki: ½ kg szpinaku 3/4 litra bulionu ¾ litra mleka 5 dag tłuszczu 4 łyżki mąki ¼ litra śmietanki 18% sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak opłukać, udusić na tłuszczu i zalać bulionem około  ¾ litra wody. Gotować do miękkości, następnie zmiksować i odstawić. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, połączyć(...)zupą, doprawić do smaku i zagotować. Zaprawić śmietanką i podawać z grzankami

Tradycyjna Kuchnia
Kokosowa zupa z kurczakiem. 179

służyć mi całe lato i dodawać smaku moim daniom. Może moja córka lepiej by się z nią obeszła, wszak chce zostać ogrodniczką :) :) A propos tajskich przypraw, to moja kokosowa zupa z kurczakiem jest inspirowana właśnie tajską kuchnią. Trochę zmodyfikowałam i uprościłam oryginalny przepis, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia

zadanie-gotowanie