Nazwy nie pamiętam, ale pokusiłam się o jej odtworzenie. Śmiało mogę powiedzieć, że to na pewno ich wersja pomidorowej. Składniki jakich użyłam podaję orientacyjnie. Z założenia ma być to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier(...)mogą być bez gniazd nasiennych, albowiem ich ściany są na tyle mięsiste, że wystarczą w zupełności. Całość gotuje się jeszcze parę minut, na naprawdę wolnym ogniu. Jeśli potrzebujemy więcej zupy, bilans płynów możemy poszerzyć poprzez dolanie bulionu lub wywaru warzywnego
Karczma HonoriettyZnakomita zupa-krem brokułowa z grzankami z chleba tostowego. Znakomita lekka dla każdego. SKŁADNIKI: 2 Litry wywaru warzywnego 20 dag świeżych brokułów 1 ząbek czosnku sól i pieprz chleb tostowy- 2 kromki 4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera(...)miksujemy wszytsko. Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika. Kroimy w kostkę lun paski. Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu Podaję z grzankami
Gotowanie Patkicienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok. 5 łyżkami zimnej wody i 2 zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 min. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo i jasnym pieczywem
pieprzny smaczekSoczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno(...)ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem . * polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania ** Jeśli patelnia jest za mała, możesz przelać całość do garnka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaInternet trafiłam na wiele przepisów, które nieco różnią się od siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli(...)tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć
Trzeci talerzZapraszam na szybką i pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej. Składniki: - przecier pomidorowy Łowicz - pomidory w puszce Łowicz - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 l bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych(...)blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki.Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy boczek, pomidory suszone i grzanki. Życzę smacznego
Kulinarne życieDochodzę do wniosku, że obecne hasło tygodnia powinno nosić nazwę zupy krem. Przynajmniej na moje potrzeby :) Przygotowałam kolejną kremową, aksamitną zupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się
zadanie-gotowaniearytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco(...)czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnypoczątek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody(...)garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować
Di gotujeZupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła
Oryginalny smakkokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel
KucharzycaZupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego
Pelusiowa Kuchniakwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Czary - gary w kuchni