Zdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu, zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki(...)rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać, by nie powstały grudki i wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę. Dodać maggi do smaku. SMACZNEGO
Malinowo w kuchninajbliższym czasie pogoda nie będzie nas rozpieszczać, czekają nas mroźne dni i noce, dlatego doskonale sprawdzi się taka zupa, która nas rozgrzeje SKŁADNIKI 1 bulionu warzywnego lub drobiowego, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g serka śmietankowego topionego, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 łyżki masła, grzanki: 2 kromki chleba, masło, ulubione zioła dodatkowo: 3 łyżki(...)żółtego sera WYKONANIE Bulion zagotowujemy z serkiem i czosnkiem. Cebule kroimy w krążki, podsmażamy na złoto na maśle. Dodajemy do bulionu, gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, wierzch posypujemy żółtym serem. Grzanki: rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, następnie pokrojony w kostkę chleb, smażymy z każdej strony aż grzanki uzyskają złoty kolor
słodki bratekZupa doskonale rozgrzewa, jest lekka i pożywna, a chrupiące grzanki dodają smaku potrawie. SKŁADNIKI 1 por, 2 ziemniaki, 1 marchew, 100 g serka topionego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 kromki chleba, 4 łyżki masła, 2 l bulionu drobiowego WYKONANIE Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy(...)pokrojony w kostkę i pietruszkę, mieszamy aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła (możemy doprawić ulubionymi przyprawami). Zupę posypujemy grzankami oraz żółtym serem
słodki bratekwielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól, biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku(...)marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego
słodki bratekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior 100g pęczaku 2-3 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku
Di gotujeZupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca(...)końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut. Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem. Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNawet grypa nie odbierze człowiekowi pasji. Z gorączką, fatalnym samopoczuciem i potwornym osłabieniem, ale jednak przed komputerem opisując ulubione danie żony :) Skąd ja to znam? Dzisiaj proponuję przygotować zupę z czerwonej cebuli. Koszt składników, nawet jeśli wliczyć wszystkie przyprawy, nie przewyższa kwoty 10 zł. Zupa ma lekko słodki smak, podkreślony przeze mnie powidłami śliwkowymi. Tymianek i rozmaryn idealnie pasują
zadanie-gotowaniegłowie. Takie jest moje podejście. Oczywiście, ważne są wartości odżywcze, forma, kolor dania itd., ale nie będą nic znaczyć jeśli nie będą swojego rodzaju ubraniem dla smaku. W wypadku zupy forma jest z góry określona, można więc bez przeszkód skupić się na zadaniu głównym. Solanka, jak sama nazwa wskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi(...)kilkanaście minut z podaniem. Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi dzień
zadanie-gotowanieNiektórzy gotujący rodzice twierdzą, że w postaci tej zupy przemycają zdrowe składniki do diety swoich dzieci. Czyżby? Ja uważam, że jest to świetna przystawka do lekkich dań z drobiu. Tak właśnie myślę. Jak to przystawka - powinna być podana w niewielkiej ilości. Ma pobudzić kubki smakowe do gotowości i czujności przed daniem głównym. Wierzcie, sprawdzi się w tej roli! Zupa jest
zadanie-gotowanieTrzeba sprostać oczekiwaniom drogiej koleżanki - nie ma lekko ;) Z drugiej strony trudno o lepszą motywację! Zanadrze okazało się pustawe, ale wpadł mi w ręce interesująco zapowiadający się przepis na zupę chrzanowo-cytrynową. Pomyślałem sobie: to wygląda bardzo tradycyjnie, elegancko i świątecznie - ciekawe jak smakuje? Let's try! No i co? Smakuje zaskakująco świeżo i delikatnie. Aksamitnie. Żona i syn wylizali(...)talerze - serio :) Uważam, że ta zupa śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu 1 - 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
zadanie-gotowaniePyszna zupa z porów i ziemniaków o gładkiej, kremowej konsystencji z subtelnym maślanym akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody
zadanie-gotowanieJeżeli lubicie gęstsze zupy, gdzie wszystko jest razem zmiksowane to ta zupa przypadnie Wam do gustu. A jeżeli lubicie kurczaka, marchew w towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja
Szybko Tanio SmacznieWielkanoc nieodmiennie kojarzy się z jajkami i białym barszczem lub żurkiem. Rzadko w którym domu nie ma jednej z tych pysznych zup. W moim domu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie(...)dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
Codzienna kuchnia niecodziennapęczek soczewicę zieloną opłukać, zalać wodą i gotować z 10 minut, zebrać łyżką pianę następnie wsypać obrane i pokrojone warzywa i pieczxarki i gotować z 5 minut następnie wsypać zupę mrożoną jarzynową i gotować z 15 minut pod koniec dodać kucharka, pieprz mielony, masło i gotować jeszcze z 5 minut przed podaniem wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest lekka, smaczna
W Mojej Kuchni LubięSycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej(...)cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć. Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zmiksować zupę na gładko i doprawić. Podawać z dużym kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem
wyzwania kuchenne