zupa - 39353 przepisów (strona:933/2624)

Krem z dyni 170

garnka, dodajemy mleczko kokosowe , pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli, i drobno pokrojony imbir. Całość gotujemy przez 5-7 minut, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wierzch zupy możemy posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni. Smacznego!   Post Krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kartoflanka a la Parmentier 150

który by nie słyszał o tym człowieku, a w światowej kuchni wiele jest potraw nazwanych jego nazwiskiem. Najsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier  Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku  -łyżka suszonego(...)gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy użyć ugotowanej marchewki z bulionu i kleksika ze śmietany oraz dowolnej zieleniny

Kulinarne przemyslenia
ZUPA KUKURYDZIANA 142

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką

słodki bratek
OBOWIĄZKOWA ZUPA ZIMOWA, CZYLI KREM Z CUKINII NA MLEKU KOKOSOWYM 134

Jeden ciepły posiłek dziennie w okresie jesienno-zimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco

Jeść, by żyć w zdrowiu
KRUPNIK Z RYŻEM 231

potrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem.  Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie zagęści zupę. Nie będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora(...)solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym

cool and minty
Budapeszt – lokalne przysmaki 239

każdym sklepie i na każdym straganie. Wbrew panującemu przekonaniu dania kuchni węgierskiej nie są ostre w smaku. Na stole zazwyczaj podawany jest gulasz z kluseczkami , przepyszne leczo albo zupa gulaszowa . Od razu Was uprzedzam – nie znajdziecie na Węgrzech – „ placka po węgiersku ” – to niestety jest wymysł Polaków, podobnie jak „ ryba po grecku ” :) Oprócz papryki(...)Jedliśmy obiady w jednej małej knajpce i z czystym sumieniem możemy ją Wam polecić. Obiady były smaczne, bardzo ładnie podane i co ważne bardzo tanie. Obiad składający się z zupy gulaszowej i gulaszu z kluseczkami kosztował ok. 22 PLN. Do tego regionalne piwo o smaku truskawki, imbiru, jagód czy wiśni w cenie ok. 5 PLN. Drum Cafe – adres

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 347

cebula zmiękną wlewamy do garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 182

Tajska zupa w kilkanaście minut :)  Składniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone(...)smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś

SzczyptaSmaQ
Rosolnik wg Nelya 129

Kiedyś jedliśmy rosolnik w innej wersji. Jednak ten jest o niebo lepszy. Nelya pokazała nam jak u niej gotuje się, tą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej, zupę po ukraińsku. Składniki 500 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy(...)koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Bogracz 144

Opis: Bogracz to nazwa kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa ziemniaczana z awokado. 196

Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki(...)kostkę i podsmażyć na oliwie (lub klarowanym maśle). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem Podawać z awokado

zadanie-gotowanie
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 116

się prawdziwej rewolucji, która wyjdzie na pewno na zdrowie! Dziś przygotuję jeden z przepisów Marka, zmieniając jeden składnik. Ale to tylko dlatego, że miałam niesamowitą ochotę na tę właśnie zupę, ale pod ręką nie miałam czerwonej soczewicy. Zastąpiłam ją natomiast gotowaną wcześniej ciecierzycą. Dołożyłam pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido. Ta zupa to prawdziwy hit. Zapadnie Wam na pewno w pamięci

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z opieniek 132

koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min . SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Flaczki z kani 170

pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe . Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić... Jednakże całość komponowała się tak smakowicie, że zupa jedzona była w podwójnych porcjach. Koniecznie sami spróbujcie! 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)  5-6 kani (średnich)  1 cebula (duża) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora(...)paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne

Di gotuje