zupa - 39353 przepisów (strona:931/2624)

Żołądki inaczej 181

maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie,  aby nie zrobiły się grudki i wlewamy do zupy również dokładnie mieszając, aż do zagotowania. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i mieszankę przypraw. Chwilę jeszcze trzymamy na wolnym ogniu, aby mąka straciła smak surowizny. Jeżeli uważamy, że smak zupy jest

Kulinarne przemyslenia
Zupa warzywna z kiełbasą 157

kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany jest mega kawałek kiełbaski:) Jeśli chcecie to po dodaniu jeszcze do dania bagietki możecie nie jeść ze dwa dni:-) Zatem zabierajmy się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych(...)bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku

Zasmakuj Kuchni
Wigilijny barszcz 462

którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ogórkowa z mięsem i śmietaną 113

Szał przedświąteczny dopadł Was już trochę? U mnie w tym roku bez szaleństw! Ale na szybko warto przygotować pyszną zupę, by mieć coś w lodówce na obiad. Po ciężkich zakupach to świetna sprawa! Polecam! Składniki : * 500g żeberek wieprzowych  * włoszczyzna  * kilka ziemniaków  * 2-3 ogórki kiszone * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany * sól, pieprz do smaku  Przygotowanie(...)razem z mięsem ugotować do miękkości, wyciągnąć z wywaru. Przyprawić i d odać ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać marchewkę, starte ogórki kiszone oraz mięso od dzielone od kości. Przyprawić zupę do smaku. Zagęścić śmietaną

Magiczne Życie Marty
KREM BURACZKOWY 151

pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem       SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków(...)liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami

słodki bratek
Domowy rosół 166

zewnątrz była czarna. Krok 3 Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Krok 4 Przecedzamy zupę przez sitko. Smacznego Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Coś bym zjadła
Zupa chrzanowa 117

Zupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól(...)dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem

wesoła kuchnia
Krem cukiniowo koperkowy 110

Zupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra. 2 cukinie 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 papryczki chili 0,70 litra bulionu warzywnego sól, pieprz pieprz czerwony masło klarowane Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Pomidorowa po włosku 162

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę. zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól(...)oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii

wesoła kuchnia
Barszcz czerwony 390

czasie wyciągamy żeberka i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Barszcz przecedzamy i usuwamy wszystkie warzywa. Pozostaje nam jednolity wywar. Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Barszcz podajemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Podajemy również z uszkami lub pasztecikami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kapuśniaczek z szynkową wkładką 142

wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki. Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy. Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach

Gotuj Sam!
Śląski kapuśniok 171

zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę,  zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem

Gotuj Sam!
Botwinka marmurkowa 146

cytryny  szczypta gałki muszkatołowej Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno. Przesmaż je w wysokim rondelku na maśle. Zalej bulionem, dodaj majeranek i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Wbij jajo do kubka i roztrzep je dokładnie. Dodaj szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej jajo na gotujacą zupę - wymieszaj, zdejmij

Gotuj Sam!
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 170

Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 148

Żeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych(...)barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem

Apetyczna babeczka