zupa - 39353 przepisów (strona:922/2624)

zielona warzywna zupa z makaronem na skrzydełkach... 211

kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna i zarazem pożywna....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA KALAFIOROWA Z GORGONZOLĄ 164

Delikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Zabielana śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Śmietanę przekładamy do miseczki i hartujemy 1 chochelką gorącego wywaru. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą

cool and minty
Zupa paprykowa z pieczarkami 115

papkę, dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości. Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy. Podajemy ze świeżymi listkami majeranku. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z młodej kapusty 158

może być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm...   Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty,  czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :) Składniki: 1 mała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia(...)można go pominąć), zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno poszatkować, dodać do zupy, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zupa krem z białych szparagów 126

Była zupa krem z zielonych szparagów więc dla odmiany teraz wersja z białymi szparagami. I białe i zielone są smaczne jednak osobiście wolę szparagi zielone. Jak dla mnie są smaczniejsze i przede wszystkim nie trzeba ich obierać a do tego u mnie zielone są zdecydowanie bardziej dostępne. Zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna, podałam ją z prażonymi płatkami migdałowymi(...)ziemniaki i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości, następnie zestawić garnek z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić gałką i odrobiną pieprzu. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać nieco bulionu

Monia miesza i gotuje
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 90

cukinii. Zalać szklanką wody, dorzucić przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 180

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z kiszonych buraków i na małym ogniu gotujemy całość jeszcze przez

Qchnia po prostu
Zupa ogonowa (wołowa) 102

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3 Składniki   1 kg ogonów wołowych 1 liść

R'n'G Kitchen
Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy 169

czasu na gotowanie i publikowanie. Tęskno mi jednak za blogiem, więc postaram się powolutku co jakiś czas coś dodać.    Nasze posiłki są ostatnio wręcz ekspresowe, jak ta zupa z marchewki i czerwonej soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :)  Składniki na 4 porcje: (inspiracja: " Planeta Smaku ") 1 cebula 3 duże marchewki 1 szklanka czerwonej(...)garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka zmięknie, czyli ok. 20-25 minut. Zblendować jeszcze ciepłą zupę. Podawać np. z grzankami, groszkiem ptysiowym

Simply Food
Zupa pieczarkowa kurczakiem i makaronem 190

smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości. Podajemy z ulubionym makaronem

Qchnia po prostu
Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. 254

lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam natkę pietruszki. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielony krem z sałaty masłowej 144

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;) Składniki 1 główka sałaty masłowej 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie(...)myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko. Zupę ponownie wstawiamy   na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zupa lasagne 158

Jeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam na amerykańskich blogach, bo wiadomo że oni wszystko zmieniają, udoskonalają i przerabiają po swojemu. Pomysł bardzo fajny, zupa smaczna, danie sycące jednogarnkowe i na pewno mniej z nim roboty niż z klasyczną lasagne. Poza

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegańska zupa z czerwonej soczewicy 150

Blueberry Corner by "jagodzianka" Wegańska zupa z czerwonej soczewicy – robię i jem choć nie jestem weganką. Jem mięso i cenię sobie jego wartości … Przeczytaj cały artykuł Post Wegańska zupa z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa z młodej kapusty z rabarbarem 150

śmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać  do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy , dodać także masło i gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietankę zagotować, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie