pyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków(...)liście laurowy i ziele angielskie, dodajemy cukier, ocet i resztę przypraw, chwilę gotujemy. Przekładamy do blendera, miksujemy na gładki krem. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Na środku zupy kładziemy łyżkę śmietany, polewamy podsmażoną cebulką, podajemy z chlebem lub ziemniakami
słodki bratekzewnątrz była czarna. Krok 3 Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Krok 4 Przecedzamy zupę przez sitko. Smacznego Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadłaZupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól(...)dalej przesmażam. Na końcu dolewam bulion drobiowy dodaję ziemniaki, liść laurowy, ziele, pokrojoną kiełbasę i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję chrzan,śmietanę, doprawiam solą, majerankiem i zagotowuję. Zupę podaję ze szczypiorkiem i ugotowanym jajkiem
wesoła kuchniaZupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra. 2 cukinie 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 papryczki chili 0,70 litra bulionu warzywnego sól, pieprz pieprz czerwony masło klarowane Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym
wesoła kuchniaPomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę. zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól(...)oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii
wesoła kuchniaczasie wyciągamy żeberka i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Barszcz przecedzamy i usuwamy wszystkie warzywa. Pozostaje nam jednolity wywar. Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Barszcz podajemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Podajemy również z uszkami lub pasztecikami
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj posiekany czosnek i oprósz wszystko 1 łyżką mąki. Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulępo czym przełóż do zupy. Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach lub na talerzach
Gotuj Sam!zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso, dopraw kminkiem, majerankiem
Gotuj Sam!cytryny szczypta gałki muszkatołowej Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno. Przesmaż je w wysokim rondelku na maśle. Zalej bulionem, dodaj majeranek i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Wbij jajo do kubka i roztrzep je dokładnie. Dodaj szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej jajo na gotujacą zupę - wymieszaj, zdejmij
Gotuj Sam!Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych(...)barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem
Apetyczna babeczkapuszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów przez ten zimowy mróz nie należą do napawających optymizmem czynności. Jednak możliwość zagrzebania się w koc z kubkiem kakao czy miską gorącej zupy i z bezpiecznej odległości podziwianie tańca białych śnieżynek sprawia, że powoli wskrzesza się we mnie iskierka sentymentalności. Już wkrótce zimowo świąteczna atmosfera uderzy z całych sił, a póki co przywołuję(...)pozytywną nutkę przy pomocy tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba tylko otworzyć się na jej magię. Zapach pomarańczy, cynamonu i imbiru na pewno wam w tym pomoże! Składniki (na dwie porcje): -800g dyni (hakkaido lub piżmowej) -jedna dojrzała pomarańcza -1/4 cebuli -ząbek czosnku -cynamon
Gawron w rosoleukładamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron będzie miękki. Smacznego
MiksturownikZupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. • Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kocham