zupa - 39805 przepisów (strona:935/2654)

Kremowa Zupa Brokułowa 173

Znakomita zupa-krem brokułowa z grzankami z chleba tostowego. Znakomita lekka dla każdego. SKŁADNIKI: 2 Litry wywaru warzywnego  20 dag świeżych brokułów 1 ząbek czosnku sól i pieprz chleb tostowy- 2 kromki  4 Łyżki Jogurtu Naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wywar z warzyw zagotowujemy dodajemy umyte brokuły. Gotuję do miękkości. Dodaję przyprawy i ząbek czosnku w całości. Za pomocą blendera(...)miksujemy wszytsko.  Chleb tostowy dodajemy przyprawy i wkładam do piekarnika.  Kroimy w kostkę lun paski.  Zupę wlewam do miseczki dodajemy pół łyżki jogurtu  Podaję z grzankami

Gotowanie Patki
FLACZKI SOJOWE Z JAJKIEM GOTOWANYM NA TWARDO 186

cienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok.  5 łyżkami zimnej wody i 2 zupy. Wlać do garnka z pozostałą zupą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 8-10 min. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo i jasnym pieczywem

pieprzny smaczek
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 192

Soczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 163

KREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut   Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku   Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno(...)ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem . * polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania ** Jeśli patelnia jest za mała, możesz przelać całość do garnka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Barszcz wołyński 189

Internet trafiłam na wiele przepisów, które nieco różnią się od siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli(...)tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć

Trzeci talerz
Kremowa zupa pomidorowa 145

Zapraszam na szybką i pyszną zupę pomidorową w wersji kremowej. Składniki: - przecier pomidorowy Łowicz - pomidory w puszce Łowicz - 1 cebula - 1 pietruszka - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 l bulionu - 100 g boczku - 4 pomidory suszone - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - grzanki - oliwa Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Pietruszkę i marchewkę trzemy na grubych(...)blendujemy i trzymamy na ogniu dwie minuty. Boczek kroimy na plasterki(można kupić już pokrojony) i smażymy. Po podsmażeniu kroimy na kawałki.Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy boczek, pomidory suszone i grzanki. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym. 150

Dochodzę do wniosku, że obecne hasło tygodnia powinno nosić nazwę zupy krem. Przynajmniej na moje potrzeby :) Przygotowałam kolejną kremową, aksamitną zupę. Tym razem w garnku zagościły marchew, duża ilość imbiru oraz mleczko kokosowe. Danie dość ostre, bo takie lubię. Jednak można wprowadzać wszelkie modyfikacje w tym zakresie. Jeżeli ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się

zadanie-gotowanie
Zupa krem z topinamburu z bobem 149

arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco(...)czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 158

początek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie

zadanie-gotowanie
Zupa z ciecierzycą (z ryżem) 168

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki. Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety. Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso. Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik . mięso drobiowe na wywar 250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody(...)garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dod ać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Zagotować

Di gotuje
Zupa krem z batata z rozmarynem 130

Zupa krem z batata z rozmarynem, marchewką i niewielką ilością śmietany kremówki. Aksamitna, słodka o pięknym kolorze. Zupę przed podaniem można skropić odrobiną oliwy z oliwek lub podać z grzankami smażonymi na maśle. Spróbujcie Składniki: 1 duży batat 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła

Oryginalny smak
Sobota w kuchni 153

kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki, idealny jako przekąska. Na obiad ni to zupa, ni to sos, czyli klopsy w pomidorach. Klopsy z wołowiny, z serem jadel i gouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel

Kucharzyca
Zupa buraczkowa... 246

Zupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Kapuśniak z pomidorami 135

kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy"   organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Czary - gary w kuchni
Żurek Wielkanocny 162

średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy do żurku; doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy palnik. Dodajemy chrzan, majeranek, koperek, sól i pieprz. Odstawiamy, by zupa się

Czary - gary w kuchni