Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 min., od czasu do czasu mieszamy. Zupę doprawiamy śmietanką, pieprzem oraz gałką muszkatołową. doprowadzamy do wrzenia, miksujemy. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą oraz posiekanym szczypiorem. (inspiracja z przepisu kuchnia Lidla) Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaChłodnik to najbardziej klasyczna zupa na lato. Chyba nie ma w Polsce domu w którym nie pojawiałby się on na stole. Najbardziej znany i najbardziej lubiany to chłodnik litewski, to prawdziwy klasyk gatunku. Jest on przyrządzany również w wersji z cielęciną. W oryginalnym przepisie pojawia się cielęcina pieczona, ja przygotowuję go z cielęciną gotowaną. Powiem(...)biała jogurt barwi się na intensywny biskupi kolor ! Cielęcinę kroimy w paski i dorzucamy do chłodnika. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wywaru mięsnego z cielęciny. Zupę przyprawiamy, jeśli wyda się nam mało kwaskowa możemy dolać do niej wody z ogórków kiszonych. Chłodnik podajemy dobrze schłodzony
Kulinarne przygody Gatityletnich warzyw, chrupkie paski tortilli, kremowe awokado i szczypta... Artykuł MEKSYKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Z PASKAMI TORTILLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkrem z cukinii Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle " puszystej" i gładkiej konsystencji. Składniki dla czterech osób 4-5 średnich cukinii 1 cebula 1 litr bulionu 4-5 młodych ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka(...)plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na reszcie oliwy . Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry przesmażonej cukinii, posypujemy posiekaną bazylią i podajemy z dodatkiem grzanek lub chlebowych paluchów
Miód i pieprzWedług mnie barszcz z botwinki jest jedną z najlepszych wiosennych zup, z dodatkiem świeżego lubczyku i koperku smakuje znakomicie. Składniki: pęczek botwinki 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 ząbki czosnku śmietana 18% ocet/sok z cytryny ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gałązka lubczyku, koperek Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz(...)Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Barszczyk najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami. Jeśli zamiast śmietany, dodamy (już do talerza) jogurtu, zupa będzie lekka i niskokaloryczna
Dobra karmanasionka z 1 laski wanilii 1/2 łyżeczki kardamonu brązowy cukier wg smaku 200 g suchego ryżu listki świeżej mięty do dekoracji Wykonanie: Ryż ugotować al dente i ostudzić. Składniki zupy zmiksować i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zupę rozlać na talerze, dodać po kulce ryżu i udekorować plasterkami truskawek i miętą
zadanie-gotowanieBardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne zimowe dni. Przygotowana z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, takich jak marchewka i suszona soczewica. Mleczko kokosowe można zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym mlekiem krowim. Koniecznie podajcie ją z posypką z kaszy jaglanej i uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Przed samym podaniem skropcie sokiem z cytryny oraz(...)oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy
cool and mintyAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu
cool and mintygotujemy przez 10 -15 minut, do miękkości ziemniaków. Na 3 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone szparagi. Odstawiamy z ognia. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wywaru z zupy. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy więcej wywaru. Zahartowaną w ten sposób śmietanę przelewamy do garnka z zupą i mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem. Podajemy
cool and mintyMinestrone bardzo chętnie spożywana w wielu regionach Włoszech. Istnieje wiele wersji tej smacznej zupy i nie ma jednego oryginalnego przepisu. Polakom jednak bardzo przypadnie do gustu, bo to taka włoska zupa jarzynowa. Post Minestrone pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego
Pancookwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś w pewnym lokalu zauważyłam zupę z pokrzywy i od razu wiedziałam, że sama muszę taką ugotować, a teraz robię to często - jak tylko pojawią się młode listki pokrzywy (bo najlepsze są te młode). Pokrzywa działa krwiotwórczo, oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. A jak smakuje? Jak delikatna szczawiówka(...)zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami
Di gotujemałym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy wywar ostygnie dodajemy jogurt i kefir, wstawiamy do lodówki*. Podajemy z jajkiem i koperkiem(...)ukrywamy że zupa jest wyśmienita w smaku, ale jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą
Kolizje Smakównieduże kawałki i gotujemy. Kiedy będzie miękki, odcedzamy i przelewamy wodą, żeby był chłodny i się nie kleił. Truskawki myjemy i blendujemy. W trakcie blenowania dodajemy amarantus. Powstaje zupa, którą możemy dodatkow schłodzić przed podaniem. Makaron wkładamy na dno miski. Zalewamy zupą. Ozdabiamy truskawką
Weganka gotujeJestem szczęściarą, mam wspaniałych rodziców. W dniu dzisiejszego święta - Dzień Ojca - muszę przedstawić Wam więc przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem i Tatą. Zupa ogórkowa - gdy byłam mała i zostawaliśmy z tatą w domu, tata przygotowywał najlepszą ogórkową na świecie. Kulinarnie kojarzy mi się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało(...)zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy
Miksturownik