nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania. Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają głód w środku dnia. Właśnie taki jest dzisiejszy kapuśniak, który mam nadzieję, że zasmakuje także i Wam. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy Aleksandrybardzo proste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki(...)kawałki. Upieczony miąższ wydrapujemy z dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był
Rozpustne gotowanieChłodnik z botwinki (chłodnik litewski) to jedna z najpiękniejszych polskich zup – o delikatnym, różowym kolorze, ozdobiony ziołami i żółciutkim jajkiem. Nawet jak ktoś nie lubi chłodników, na pewno doceni jego urok. Tradycyjny chłodnik z boćwiny robiło się zazwyczaj na zsiadłym mleku lub kwaśnej śmietanie. Ja nie przepadam za tymi smakami, dlatego moja wersja opiera się na maślance i jogurcie(...)Chłodnik z botwinki to zupa wyjątkowo zdrowa i do tego idealna na upały – ochłodzi lepiej niż lody. Chłodnik z botwinki / chłodnik litewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże
Poezja smakukiedy po prostu mamy ochotę go zjeść albo kiedy potrzebuję zrobić zapas do zamrożenia - z przeznaczeniem do wykorzystania do innych potraw. Lato chyba nie jest najlepszą porą na rozgrzewające zupy, takie jak rosół, ale skoro nam naszło to nie było wyjścia. Miałam wołowinę z kością i już nie dodawałam innego mięsa, jak to zwykle robię bo najbardziej lubimy rosół(...)Rosół prawie sam się robi więc jeśli lubicie to nic nie stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrykalafiora, brokuła, pokrojoną cukinię, gotować z 20 minut dodać kucharka, pieprz, masło, wsypać z woreczka ryż i zagotować śmietanę 12% wymieszać z mąką i ciut wodą i wlać do zupy, zamieszać i zagotować, wsypać pokrojony koperek zupa jest pyszna, syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPieczone pomidory są pyszne. Są pyszne i ciepłe i zimne. Okazały się znakomite jako baza chłodnika. Najlepiej użyć różnych gatunków pomidorów. Zupę podałam z domowym pesto z pietruszki. Dużą garść pietruszki zmiksować w blenderze z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika, czosnkiem, oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo smaczne połączenie. Polecam. składniki 1 kg pomidorów główka czosnku 1 cebula 1 ostra papryczka(...)papryczkę, wyciśnięty upieczony czosnek i upieczoną cebulę - obraną. Zmiksować. Można po upieczeniu pomidory obrać ze skóry, mnie zmiksowana skórka nie przeszkadzała, zostawiłam. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Jeżeli zupa wydaje się za gęsta rozrzedzić zimną wodą lub zimnym bulionem. Wstawić do lodówki, dobrze schłodzić przed podaniem. Smacznego
Stare Garyburaczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ziele angielskie liść(...)folii, przestudzić. Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków
Walijskie PichcenieJedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której(...)całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenRozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie. Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem(...)maśle zalałem bulionem. Dodałem ziele angielskie ,liść laurowy ,sól ,pieprz ,doprowadziłem do wrzenia i dodałem pomidory wraz z zalewą. Grzyby opłukałem ,pokroiłem w kostkę i dodałem do zupy. Gotowałem do miękkości warzyw ,doprawiłem do smaku pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenSzybka ,prosta i sycąca zupa serowa z jednym z ulubionych serów. Składniki 200 g sera gorgonzola 100 g serka topionego śmietankowego 2 marchewki pietruszka mały seler 1,25 l bulionu warzywnego por (biała część) oliwa z oliwek 3 łyżki gęstej śmietany szczypiorek 500 g makaronu wstążki (u mnie Tagliolini z papryczką peperoncino) Przygotowanie Obraną marchew ,pietruszkę i seler kroimy(...)warzywa staną się al dente. Dodajemy ser gorgonzola oraz serek śmietankowy ,rozpuszczamy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Makaron porcjujemy do talerzy i zalewamy ciepłą zupą. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchenlaurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou. Pistou: Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu uzyskania gładkiej ,jednolitej masy. Pistou dodajemy jako ostatni składnik do zupy
R'n'G KitchenNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego
R'n'G KitchenJaponii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchen