zupa - 39805 przepisów (strona:2284/2654)

Golonki w piwie karmelowym 168

Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane

Buniabaje w kuchni
Krem pietruszkowo-jabłkowy 178

Delikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale

Buniabaje w kuchni
Jejunio inspirowane brakiem internetu 203

przejrzałam notatki o których zapomniałam. Wpadły mi w ręce przepisy na dania kuchni toskańskiej. A wśród nich   jajko w koszulce ułożone na czymś co wyglądało jak zupa z duszonych warzyw. Zaciekawiona postanowiłam dotrzeć do przepisu. Oryginał nazywał się Aqua cotta co z tłumaczenia wyszło po prostu ,, gotowane- gotować" ( pewnie jajko).Pod spodem były ziemniaki w plastrach, pomidory, cebulka

Buniabaje w kuchni
Krupnik ( na serduszkach ) z kaszy jęczmiennej z otrębami 231

Jeszcze jedna propozycja na ugotowanie krupniku. W zasadzie ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio doceniłam ich

Buniabaje w kuchni
Rosół z faszerowanymi ogórkami 220

Chyba nie ma osoby która nie gotowała by rosołu. W zasadzie zawsze mam opory by nazywać wywar który gotuję z samego kurczaka rosołem , ale ponieważ daję

Buniabaje w kuchni
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 200

czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli, pieprzu czarnego, połowy rozmarynu( oberwać

Buniabaje w kuchni
Pomidorowo-makaronowe placuszki 258

Danie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa na bulionie warzywnym 171

Widać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej

Buniabaje w kuchni
Oszczędny kapuśniak na rumianych żeberkach 224

gotowania zamroziłam. A dziś będzie z tego kapuśniak na żeberkach ( też z odzysku bo odkroiłam wąską końcówkę od paska żeberek które dusiłam. I żeby pociągnąć temat dalej - żeberka z zupy będą następnie smażone w panierce. Taki kulinarny ciąg do nieskończoności :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 200

już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce która za długo już leży. ,,Zabrzęczało". A szykując się do wyjęcia ryżu nie wiem czemu sięgnęłam po otręby. No i dalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny   ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki

Buniabaje w kuchni
Parówki panierowane- smażone 208

Trzeba ja grzać albo w czajniku elektrycznym czajniku albo na kuchence . W każdym razie nie znoszę takiego zmywania. W związku z tym będziemy podgrzewać gotowe dania z zamrażarki ( najlepiej zupy lub coś co sie da zjeść z chlebem) i zjemy je na plastikowych jednorazowych talerzach a potem je wyrzucimy. Wykorzystam to by wstawić przepisy których nie wstawiłam na blog

Buniabaje w kuchni
Rosół z pierożkami i tymiankiem 175

Pracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu

Buniabaje w kuchni
Naleśniki otrębowe 183

doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 218

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Buniabaje w kuchni
Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku 188

Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie

Buniabaje w kuchni