zupa - 39805 przepisów (strona:2281/2654)

Z mysla o swietach. Zurek. 267

Rok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc. Bedac w Polsce wiele razy jadlam go

Przysmaki Karolki
To juz dzis - Kuchnia na majowke 256

dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury

Przysmaki Karolki
Slonce, kasztany i losos 225

rzeczywistoscia. Ale i tak niczego nie zaluje. Popoludnie spedzone na poszukiwaniu kasztanow to jednak niezapomniane chwile. Radosc mojej Corki jest dla mnie bezcenna. I to, ze zamiast planowanej zupy na stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie

Przysmaki Karolki
Na poprawe humoru 225

No i prosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu. Jednak dzis podobnie jak przed

Przysmaki Karolki
Krem z burakow 185

Swieta coraz blizej. Na stoliku obok kanapy zapisana olowkiem karteczka z lista spraw do zalatwienia. Wiele pozycji jeszcze nie zrealizowanych. Do kupienia ostatnie prezenty. W tym

Przysmaki Karolki
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 255

Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem. Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-) Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym skladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa

Przysmaki Karolki
A jutro bedzie... 204

zupa. Mam nadzieje, ze smaczna, bo z wiosennych warzyw, z koperkiem i w czyms jeszcze.  Zapraszam

Przysmaki Karolki
Na Festiwal Dyni kopytka. 259

malutka dynia z naszej działki. W tym roku jest dość mizerna, nie zachwyca swoimi gabarytami, ale najważniejsze że jest nasza, wyhodowana samodzielnie. Od początku sezonu dyniowego przyrządziłam już parę zup i nasze ulubione risotto. Dziś z okazji trwającego Festiwalu Dyni , było coś nowego, a mianowicie kopytka. Tradycyjne, ziemniaczane, cieszą się u nas dużą popularnością. Dyniowe były po raz pierwszy

Przysmaki Karolki
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 237

jeszcze jakiś czas temu ich nie lubiłam.  Dziś staram się wykorzystać sezon szparagowy w pełni i kupuje je przy każdej okazji. Jak zwykle na naszym stole gości zupa szparagowa czy też jajecznica że szparagami. Lubie jednak co roku przygotować coś zupełnie nowego. Tym razem szparagi wykorzystałam do zrobienia pysznego pesto, a może bardziej pure. Jego zastosowanie jest dość szerokie

Przysmaki Karolki
Obiad z resztek 327

Czasem jednak troszkę się zagalopuje lub też apetyt jest mniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie

Przysmaki Karolki
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy 211

 Nastały upalne dni, prawdziwe, gorące lato, kiedy nic się nie chce. Kuchnia działa wtedy na pół gwizdka. Podstawą menu stają się lekkie sałatki i owoce

Przysmaki Karolki
Na śniadanie...omlet :-) 242

wcześniej cukinie, którą odsączamy z oleju. Na końcu dodajemy białka ubite na piane. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wylewamy masę jajeczną odmierzając porcje za pomocą nabierki do zupy. Smażymy omlet z każdej strony około 2 minut. Postępujemy tak samo w przypadku 3 pozostałych omletów. Podajemy gorące

Przysmaki Karolki
Szparagi. Białe wino. Kurczak. 244

być dobre. Dopiero po latach gdy prowadziłam już swój własny dom, z własną kuchnią odważyłam się kupić pęczek zielonych szparagów i przygotować z nich bezpieczne danie, którym okazała się zupa. Ten debiut miał miejsce nie tak dawno temu, a moje pierwsze danie doczekało się publikacji na tym blogu klik . Dziś nie trzeba mnie namawiać na zakup szparagów i przyznaję

Przysmaki Karolki
Barszcz czerwony na zakwasie 314

Barszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pikantny gulasz z wątróbki 229

lubi wątróbkę drobiow ą ? Jeśli tak to jest to przepis dla was. Połączenie sycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik