zupa - 39353 przepisów (strona:2286/2624)

Krem z pomidorów z serowymi uszkami 119

Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podduście posiekany czosnek i pokrojoną cebulę . Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 min . Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem , doprawić do smaku .  Ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto , włożyć do woreczka i odłożyć na 20 min żeby odpoczęło . Odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około

Ala piecze i gotuje
Krem z dyni z szafranem i migdałami 135

Pyszna,aksamitny  krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy

Ala piecze i gotuje
Torcik cukiniowy 248

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju

Ala piecze i gotuje
Barszcz świąteczny czysty 400

Jak już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów

Ala piecze i gotuje
Rogaliki solanki 175

nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 176

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl

Ala piecze i gotuje
Tarta ze szparagami 147

kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką 211

wiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 183

spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v   Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą  zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest.  Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.   v   Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą

Mia Cucina Sofieta
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 191

migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 162

mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3.    Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.    Doskonała

Mia Cucina Sofieta
1. Jesień na talerzu! 175

owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem

Symfonia Smaków
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 188

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 204

natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście  świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania