zupa - 39353 przepisów (strona:2293/2624)

Anyżowe pierożki 145

rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami. Czemu więc farszu do tych pierożków też nie doprawić ouzo ? Oczywiście pierożki wcale nie muszą być do zupy - można je podawać jako osobne danie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Piegowate pierogi z marchewką 159

Pierogi robię z tyloma farszami , że już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Lane kluski na rosole ( z pomidorem) 195

Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany

Buniabaje w kuchni
Kurczak ,,puchaty,, 378

Gotowany kurczak to u mnie codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty - zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 191

Jak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już

Buniabaje w kuchni
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka 173

Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i

Buniabaje w kuchni
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu 174

się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja 197

Gotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł

Buniabaje w kuchni
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami) 145

Udoskonalona wersja 2 przepisów ( Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Ta propozycja ma po za smakiem i łatwością w przygotowaniu jeden jeszcze plus - gotuje

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z omletem tamagoyaki 118

Z gotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo

Buniabaje w kuchni
Puree z kalafiora w pomidorach 217

dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania. Podaję go w wydrążonych

Buniabaje w kuchni
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem 201

Kiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa w sosie korzennym z imbirem 231

trafiłam na cienką wyjątkowo smaczną ( a w dodatku pakowaną próżniowo) zaczęłam ją kupować. Mam zawsze białą kiełbasę w zamrażarce i jak nas najdzie ochota robię albo na obiad ( w zupie lub na II Danie) lub na ciepło z musztardą lub chrzanem. Muszę przyznać, że korzenny sos do białej kiełbasy bardzo mi odpowiada. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw 203

Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z

Buniabaje w kuchni
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą) 152

humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak każdy groch czy fasolka. Mnie ze względu na swoją delikatność pasuje we wszelkiego rodzaju zupach ,odmianach fasolki po bretońsku i sałatkach. Tym bardziej , że kupuję ją konserwową w puszkach w zalewie - jest gotowa do spożycia - wystarczy odsączyć lub nie ( w skład wchodzi ciecierzyca, woda, sól

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania