zupa - 39353 przepisów (strona:2298/2624)

KREM Z DYNI. 167

ukojeniu, które zaspokoi tłumiony głód i dostarczy  przyjemności. Ciepły, gęsty krem w kolorze słońca. Już sam widok napawa mnie optymizmem, a zapach pobudza ślinianki. Rzucam się na miseczkę zupy niczym zwierz drapieżnik na ofiarę. Łyżka w dłoń i do dzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 190

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 315

Dzwoneczki brzęczą gdzieś w oddali. Słychać śmiech przepełniony niewinną, dziecięcą radością. Z kominów buchają kłęby dymu, którym pachną włosy. Niebo upstrzone setkami gwiazd zwisa nad ludzkimi

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 703

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 195

wspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ----   Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 163

Piwa Ursa Maior (tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym - bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 184

ciśnie się na usta, a serce żal spowija. Było, minęło. Wszystko przemija. W tym refleksyjnym dziś tonie, zapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem.    KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 202

rysunki, kiedy miałam dwa latka. Zapach kurzu i tłuste ślady malutkich palców. Nie pamiętam tego, ale z opowiadań wiem, że już od najmłodszych lat zaglądałam do garów. Mama, gotując zupę, trzymała mnie na ręku, drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał

W kuchni Karmel-itki
BIAŁY BARSZCZ BIAŁY. 257

Wielkanoc i po Wielkiej Nocy. Ale w pamięci pozostają smaki, zapachy, twarze, rozmowy, żarty i śmiech, różnego rodzaju komentarze. Z przyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu

W kuchni Karmel-itki
KREM Z SELERA. 212

Wiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 217

Przecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za

W kuchni Karmel-itki
CHŁODNIK TRUSKAWKOWY. 203

Szykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną

W kuchni Karmel-itki
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 204

przekrojeniem do dołu. Po ok. trzech minutach zdejmujemy. Przygotowujemy dressing. Świeżą papryczkę chili blendujemy wraz z olejem i sokiem z limonki. Przelewamy przez sitko. Powstanie lekko pikantny dressing. Zupę wyjmujemy z lodówki i nalewamy do talerzy. Dekorujemy ziarnami lub strąkami groszku. Na środku kładziemy awokado oraz grillowane pomidorki koktajlowe. Możemy też położyć listek świeżej mięty. Chłodnik z groszku polewamy

Poezja smaku
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 154

znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;)  Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto będzie jeszcze

Zgrabne Gotowanie
Ciasto marchewkowe na pierwsze urodziny bloga 239

przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1.  Zupa krem z pomidorów 2.  Spaghetti z tuńczykiem 3.  Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4.  Sałatka z wędzonym kurczakiem 5.  Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania