metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :) Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Kulinarny Pamiętnikłyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek
Kulinarny Pamiętnikszklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki
Kulinarny PamiętnikTo już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien
Kulinarny Pamiętnikminut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam. Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego
Kulinarny PamiętnikPyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam
Kulinarny PamiętnikMarchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru, gotować do miękkości. File umyć, pokroić z małą kostkę. Dodać do wywaru. Sery wymieszać z 1 szklanką wywaru. Dodać do zupy wraz ze zmiażdżonym i posiekanym czosnkiem i ziołami. Gotować ok. 5 minut. Wlać kremówkę i doprawić pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby urozmaicić
Świat Smakusmaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne , jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów). Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaKocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki
Czerwień i błękitSkładniki na 4 porcje: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ziemniaki 1 pietruszka 3 szkl. wody 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz szczypior
wyzwania kuchenneRozgrzewająca, mało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Składniki: 3 filety rybne mrożone czerwoa papryka cebula 3 marchewki pietruszka seler 2 pomidory passata pomidorowa sól, pieprz, papryka słodka, chilli Filety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski
wyzwania kuchenneSzybka i lekka zupa wegetariańska dla całej rodziny... Składniki: 2 duże cukinie 2 marchewki 1 litr bulionu pół pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki śmietany 16% sól, pieprz Cukinie umyć i pokroić na plastry, a marchewki obrać i pokroić na kawałki. Do gotującego się bulionu dodać oba warzywa i gotować kilka minut, aż będą miękkie. Następnie dodać posiekaną natkę
wyzwania kuchenne