namoczony w wodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi
Chilli Czosnek i Oliwawspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką. Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej
Chilli Czosnek i Oliwawielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach
Chilli Czosnek i Oliwatradycji. Stąd moje pytanie - może ktoś z Was spotkał się już z przepisem na chleb andaluzyjski? :) Tym niemniej połączenie chorizo i ciecierzycy jest popularne w kuchni hiszpańskiej, w zupach i gulaszach np. w daniu Cocido de Garbanzo y Chorizo (rodzaj gulaszu). Smaki tych dwóch składników pasują do siebie wyśmienicie, sami spróbujcie!:) Chleb andaluzyjski - przepis przepis z książki Tapas
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami
Chilli Czosnek i Oliwawątroby, gdzie jest przetwarzany. Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni , kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę
Chilli Czosnek i Oliwachciałam zachęcić Was do przygotowania passata di pomodoro , jak Włosi mówią na przecier pomidorowy . Pomyślcie, jak miło będzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny . Dzisiejszy przepis jest
Chilli Czosnek i OliwaNadmiar cukinii owocuje różnymi nowinkami. Było leczo, giuwecz, dwie wersje faszerowanej. Teraz zrobiłam placki , a w planie jest jeszcze zupa i może faszerowana inaczej do zamrożenia na zapas . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisadzą kominy albo osmalone wysokie buty. Są tak charakterystyczne, że prawie niemożliwe jest pomylenie ich z innym gatunkiem. To bardzo smaczne grzyby jadalne - kto jadł pierogi z kominkami albo zupę kominkową ten wie o czym mówię. Niestety, u siebie, w "swoich" lasach, kominków szukałam na próżno. Udało mi się zobaczyć je i zebrać troszeczkę dopiero na Orawie
Smaczna Pyzazimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej
bastalenaNie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę
Poezja smakuszklanki bulionu - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy) - sól i swieżo mielony pieprz Dodatkowo: - bazylia - pikantny ser z niebieską pleśnią (nie trzeba) - oliwa z pierwszego tłoczenia do polania zupy - grzanki (ja miałam bez) Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i gąbczaste błony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojoną częścią do dołu (łatwiej zejdzie nam skórka
Smaczne ZdroweKrem z buraków. I już. Tak jak sobie obiecałam, przy okazji KREMU Z BURAKÓW Z WINEM KOZIM SEREM , tak też czynię i rozkoszuję się buraczanym przysmakiem
W kuchni Karmel-itkiwiększe należy pokroić). Smażymy całość kilka minut. 3/4 zawartości patelni dodajemy do garnka z kremem z dyni i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Na talerz wlewamy łyżkę zupy z dyni, dekorujemy pozostałymi kurkami i pokruszoną bryndzą. Gotowe
Mango PapajaCoraz bliżej wrzesień, szkoła, nauka, kompletny brak czasu na wszystko... Cieszmy się ostatnimi dniami wakacji, bo już za tydzień o tej porze będę w szkole. Obiad
Truskawkowa Fiesta