Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka i żeby było bardziej zdrowo – warzywa Zupa nie jest skomplikowana. Trzeba tylko ładnie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplzupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
Moniki SmakołykiKlasyka. Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki, krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijuż nie do spożycia , skwasi się :( Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam. Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :) Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem
Proste Potrawydziałanie antybiotyczne, ponadto wywiera korzystny wpływ hamujący na komórki nowotworowe."-Leki z Bożej Apteki - J.Schulz, E.Uberhuber Ja mój sok przechowuję w słoiczkach i w zimę będzie dodatkiem do zupy pomidorowej . Okazuje się ,że niezłe są te pomidorki
Proste Potrawypietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie ( ten bulion można wykorzystać do ugotowania zupy rybnej :) Ugotowany filet odsączamy i studzimy, po wystudzeniu lekko odciśnij z nadmiaru wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła
Proste Potrawygotowaliśmy na rosole dodać odrobinę kostki- wymieszać Wlać do miseczek i dodać łyżkę śmietany, posypać koperkiem Przepis znalazłam w "Przepis na zdrowie". Dla mnie to była smaczna, letnia zupa i szybka do zrobienia :) Nadesłała : Klementyna P. z Zabrza
Proste Potrawyskarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :) Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam. Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu , zupy grzybowe j lub sosu grzybowego
Proste Potrawypomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem. 5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo. 6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę. 7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii . Smacznego :) Pomysł zaczerpnięty z "Po prostu mi to ugotuj" - P. Brodnicki To jeszcze jeden pomysł na studencki, szybki
Proste Potrawychudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś na www.wielodzietni.org
Proste Potrawyfirmy PUDLISZKI. Po okiem fachowców mieliśmy okazję do wprowadzania swoich talentów kulinarnych w czyn :) Wskazówki były bezcenne. W dość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się
Proste Potrawymozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty w ytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawyalbo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie. Warto też przygotować barszcz. Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja. Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie. Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą ) Zakwas można zrobić
Proste Potrawy