No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac na przystankach w oczekiwaniu na tramwaj czy autobus. Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem.Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow.... czytaj dalej...
Klopsiki w kazdej postaci bardzo lubie, a z sosem pieczarkowym cale wieki nie jadlam - bede musiala nadrobic :) Pieknie u ciebie wygladaja.
ciekawi mnie to masło z dodatkiem oliwy z oliwek - to ma jakieś znaczenie strategiczne? Ja zawsze podsmażam na oleju rzepakowym - do smażenia jest najlepszy, a przy tym zdrowszy od masła (od oliwy zresztą też) :) Ale taki sosik pieczarkowy... mmm... pycha!
Gruszka doskonale wiem, ze do smazenia olej rzepakowy jest najlepszy. W tym daniu akurat same klopsiki smaze na takim wlasnie oleju, nie lubie jednak jego smaku w sosach. Sos pieczarkowy zrobilam wiec na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Lubie to polaczenie, a do tego sam sos robi sie bardzo szybko, a do takiego krotkiego smazenia maslo czy oliwa z oliwek nie sa zle.pozdrawiam
Mam pytanko;-) moze Pani napisac jaka smietane uzyc? Dopiero ucze sie gotowac;-)
Witam. Do sosow smietanowych najlepsza jest gesta smietana. W tym przepisie ja uzylam takiej 18%, a najlepsza bylaby kremowka, choc ja sama wystrzegam sie tak tlustych smietan.pozdrawiam i zycze sukcesow w kuchni
Bardzo dziękuję za odpowiedź;-) bardzo łatwy przepis i z pewnością przepyszne danie;-)
prosze bardzo, mam nadzieje, ze danie sie uda i bedzie smakowacpozdrawiam