Żurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może
Symfonia smakowaWielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej
Zakamarki mojej kuchniW nawiązaniu do żurku, który pojawił się na blogu kilka dni temu, chciałam podzielić się z Wami przepisem na domowy zakwas. Spotkałam się z głosami że
Pyry na GazBuraki..,mało kto z nas wie, że te o to warzywa zawierają wiele witamin i minerałów, odkwaszają organizm, są przeciwrakowe, obniżają ciśnienie, zawierają dużo błonnika i
Pause Gotowanie!Gdy za kuchennym oknem pojawiają się na kasztanie pierwsze pąki, to nieomylny znak - wiosna jest tuż tuż. A z wiosną i nadchodzącym po niej latem
W poszukiwaniu inspiracjiPrzepis dostałam od brata, ale i tak pomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś na blogu pojawia się kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w
Kulinarne przygody GatityNie wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka
Mango PapajaNigdy nie wierzyłam w chłodniki i ich orzeźwiającą moc, ale postanowiłam sprawdzić, czy coś się zmieniło :) Przepis jest typu "coś gdzieś słyszałam". Do tego, kombinowałam z
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jednak, żeby miał dobry smak, potrzebuje dobrego zakwasu. Wiele osób obawia się przygotowania zakwasu w domu (sama do nich należałam
Pełny talerzTo już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka
Mango Papaja