W tym roku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz. Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :) Kto nigdy nie jadł
bistro mamaKilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle. Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Czytaj więcej »
bistro mamaNie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć... Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja. Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004
bistro mamaOstatnio pogoda nie rozpieszczała. Jednak od dziś ma być lepiej!I niech tak trwa przez najbliższe dwa tygodnie! Przynajmniej w Opolu, bo już w ten weekend
bistro mamaChłodniki, jeśli już jadłam, to tylko z sezonowymi owocami. Jakiś czas temu Kaja, ta cudowna Kaja od aniołków dla dzieci, baletek w pokoju Hani i kilku
bistro mamaTaki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do
bistro mamaStanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których
bistro mamaChoć myśli krążą już wokół świąt, samymi planami o świątecznym menu żyć się nie da :) W tygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy
bistro mamaNa przygotowanie barszczu na zakwasie to już absolutnie ostatni dzwonek. Chciałam opublikować ten przepis wcześniej, ale grudzień uciekł, przeleciał przez palce... Przepis czekał w archiwum od
bistro mamaNa wszystko brakuje mi czasu. Dziś szybko i na temat pomidorów z małym udoskonaleniem. Składniki. -jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze -3 świeże
BaRepasCzas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia 2 pory 2 marchewki 1 seler 1 pietruszka 1 ząbek
kulinarnyJaCzas przygotowania: 35 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,50 zł SKŁADNIKI: 100g piersi z kurczaka 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka
kulinarnyJaNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewyskładniki * 1 butelka żurku * 35 dag białej kiełbasy * 30 dag chudego boczku gotowanego * 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki) * 250 ml kwaśnej śmietany
Mix smaku